A kolontári VÖRÖS-tenger mellett


A kolontári VÖRÖS-TENGER mellett




Déltájban indultam autóbusszal Ajkáról Devecserbe. Akkor még semmi jel nem mutatta, hogy nemsokára egy különösen tragikus eseményben lesz nézõként részünk. Vidám hangulatban haladt a diákokkal teli busz, amikor Kolontár település határához közeledve, az errefelé eddig nem látott hatalmas kiterjedésû vörös tó mellé kerültünk. Eltévedt a busz? Késõbb kiderült, nem tévedtünk el, és amit látunk nem tó, hanem egy széles folyam, amely nagy sebességgel halad a falu és – egyelõre úgy tûnt – Devecser irányába. A víz színén, néhány helyen kisebb szökõkút-szerû burjánzás látszott. Ilyen lehetett az õstenger, netán ide költözött a Vörös-tenger? Persze, az nem vörös. A vérvörös fortyogó világot az ablakokhoz zsúfolódva figyeltük. Rémületes volt a látvány, elképesztõ és különös. Az út menti árokban és azon túl a földeken, a vasúti töltésekig hömpölygött a vörös víz, gépkocsik álltak, csaknem befödve a tovazuhogó vörös festékszerû folyadékban. Mintha mindent le akarna tarolni, vinni és nyelni a vörös. (Igaz, tegnap Schwarz Béla gyõzött Ajkán, villant át egy pillanatra az agyamon, de gyorsan elfelejtettem, mert katasztrófa idején nem ildomos az élcelõdés.)


Kolontár település központja közelében rendõrautók állták el az utat, autóbuszunk kerülõ úton haladt Devecserbe, ahol akkor az állomáson várakozók akkor délután, félkettõ tájékán nem tudtak semmit arról, ami a szomszédban történt. (Késõbb persze kiderültek a részletek, az iszonyatos kár és az, hogy a város is veszélyben van.) A városból kiérve a 8-as útra kanyarodás elõtt már láthattuk, hogy a szintén vörös színûvé váló Torna-patak alig fér a híd alatt, feszegeti korlátjait, partjait.



+



Iszaptároló szakadt át az ajkai timföldgyárnál, amelynek következtében több ezer köbméter vörös iszap ömlött ki Kolontár településre. Meg nem erõsített információink szerint már négy halottja van a katasztrófának.Elkezdõdött az érintett lakosság biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelõzése – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság. Ötös szintre, a legmagasabb kockázati szintre emelte a riasztást a katasztrófavédelem.


A vörös iszap más néven zagy lúgos kémhatású veszélyes anyag. Ajkán több zagykazetta tárolja a termelésbõl visszamaradt vörös iszapot, azonban ezek közül már csak a most átszakadt kazettát használták, tudta meg a Világgazdaság Online. Az emberélet veszélyeztetésén kívül jelentõs anyagi kárral is jár az iszapömlés, mert a talajt is tönkre teszi. (VGO .hu)



2010. október 04. W.T.