Magyar BARLANGRAJZOK a 21. századból / 1.


Magyar BARLANGRAJZOK a 21. századból / 1.




Olvasom, hogy az Európai Uniónak átfogó romastratégiára van szüksége. A brüsszeli uniós csúcs utáni sajtótájékoztatón miniszterelnökünk közölte: a januártól esedékes magyar elnökség egyik fontos feladata a romastratégia kialakítása lesz.


Jómagam még csak a romstratégiáig jutottam, hiszen legutóbb az országgyûlés õszi ülésszakának elsõ napján mondottak között szerepelt, hogy bizony az elõzõ kormány romokat hagyott maga után, amelyektõl elõször meg kell tisztítani az országot, és új alapokat építeni, ami – könnyen belátható – igazán nem egyszerû dolog. Amíg ezen és az ellenzék építési törmelék hasonlatán tûnõdtünk, érkezett a hír a franciák cigánykodásáról, legalábbis így tálalta az európai liberális média, azt a tényt, hogy elegük van a munka szabad áramlása címén hazájukban dorbézoló rendetlenkedõkbõl. Az ügy a brüsszeli csúcson landolt - végre nem a magyarokkal kapcsolatban – így lett a romstratégiából romastratégia, ami szintén kemény dió.


Ugyanakkor drukkolok, hogy sikeresen vegyük ezt az akadályt is!


Helyes! Jó nekünk, ha a magyar cigányokat is európai szintre emelik, mert így legalább mi is felzárkózhatunk hozzájuk! Legjobb tudomásom szerint egyébként Európában egyedül Magyarországon van cigányszínház és romanológiai képzés az egri fõiskolán. (Ha valaki tud ilyesmirõl, ilyen, színház(ak)ról, képzés(ek)rõl máshol is, úgy elnézést kérek az érintettektõl.) Nagy várakozással tekintek a jövõbe, mert lelki szemeimmel látom, hogy a romanológiai oktatás és cigányszínház mellett vagy után: végre a magyar történelmet, nyelvünk eredetét is tudományos szinten, kellõ mélységben kísérhetjük figyelemmel. Majd a kulturális egyenlõség és az egyenlõ elbánás jegyében mai és klasszikus magyar darabokat folyamatosan játszó színház is lesz hazánkban. (Ha tud valaki ilyen színház(ak)ról Magyarországon, az érintettektõl szintén elnézést kérek.)


Mármost miért kell nekünk a múltunkban kutakodni?


Miért kell tudni, honnan jöttünk, hová tartozunk?


Mert az archaikus = kipróbált, bizonyos. Mert a hasonló, a hasonlóhoz húz. Mert milyen jó lenne legalább visszaemlékezve kezet fogni Attilával! Egyszer gyõztesként hurrázni ebben az eurázsiai stadionban, ahol a történelem lelátóin mi, magyarok örömittasan szurkolhatunk elõdeink gyõzelmének!


Más.


Az Erzsébet-híd pesti oldalán a hídfõ alatt, a Szent Mihály nevét viselõ gótikus kápolna van, amelyet betemettek, nyilván volt rá ok-okozat, oktalanság - elég. Csak ilyenkor a szakrális mûvészeti hetek idején a nyitott templomok, kápolnák éjszakáján talán ott a mélyben más eltemetett, elfeledett szakrális építési ritkaságainkkal együtt a romkövek beszélgeti kezdenek egymással. Kövek háza táján a távolság nem akadály. Szó esik múltról, más romokról, talán a politikai romokról, romba dõlt emberi közösségekrõl, kapcsolatokról. És talán a romstratégiáról.




2010. szeptember. 17. Wéber Tünde