Mini mûsorvezetõi etikett: HALADÓKNAK!


Akárhogyan: jól vagy rosszul, de viselkedjünk!


(Ismeretlen szerzõ)



Mini mûsorvezetõi etikett: HALADÓKNAK!



Csak remélhetõ, hogy akik az alábbi mini etikett tanfolyam olvasatán magukra ismernek és képtelenek viselkedésükön változtatni, tova HALADNAK, vagy haladó eszközökkel kihajtják õket a közszolgálati televíziózás területérõl.



Hogyan illendõ ülni?



Jó tudni, hogy a keresztbe rakott láb nyilvános helyen a nõknek nem illendõ! Még üzleti megbeszélésen, tárgyaláson sem, nemhogy a közszolgálati televízióban az ország nyilvánossága elõtt. A lábak a helyes ülésmód szerint, egymás mellett vannak, összezárva, legfeljebb a két boka nyithat szét egy kissé, térdek mindig zárva, két kar a lábakon nyugszik. És ha mégis? Ilyen esetben a protokoll szabályai szerint, a keresztbe rakott láb lábfejét a földön lévõ bokához kell szorítani.


Tilos a keresztbe tett lábat lóbálni, miközben a szoknya az éppen aktuális fehérnemût láttatja. Meglehet, hogy e póz más helyen, nehéz testi munkával a mindennapi betevõért folytatott közdelemben sikeres lehet, de a magyar televízió közszolgálati mûsorvezetõjeként – a magyar adófizetõk pénzébõl milliós havi fizetésérért - visszataszító.



Hogyan kell az éppen aktuális témát a meghívott illusztris vendég által és segítségével a nagyközönség számára megvilágítani?



Az adott témára utaló, a kifejtést elõsegítõ, rövid, frappáns kérdéssel vagy, ha a téma bonyolult, több ilyen kérdéssel. A miniszterelnök szóvivõje a miniszterelnök szavait, mondanivalóját közvetíti, olyan személy, aki szó szerint: az ország megválasztott politikai többségének elsõ embere szavait „viszi”. Lehet szeretni ennek a választásnak az eredményét, és nem szeretni, lehet a szóvivõvel kapcsolatosan így vagy úgy érezni, a szabály akkor is a fent említettek szerinti.


Tilos a miniszterelnöki szóvivõvel vagy bármelyik behívott vendéggel (annak pártállásától függetlenül): feleselni, mondandóját félbeszakítva replikázni, kacsahápogást mímelõ hangon letorkolni, ellenkezõ politikai hovatartozást fitogtató szónoklatot tartani, az illusztris vendégnél többet beszélni, partnert hadaró beszédre kényszeríteni végül köszönés nélkül a beszélgetést pofátlanul: lezárni, miként az ma, az M-1-en, reggel 7 óra 1o perckor történt. És történik folyamatosan és a tévénézõ csak néz és hápog és megkérdezi: meddig? Mert a hápogó beszéd könnyen tanulható, ragadós. Ezért: nem hápogó, gágogó kacsákra, libákra vagyunk kíváncsiak, mert a közszolgálati televízóban nem baromfiak-és hölgyek együttesét, hanem kultúrált mûsorvezetõket szeretnénk látni.




2010. szeptember. 08. Wéber Tünde