A piár SEMLEGES lecsó


"Lecsó az magyarok híres eledele, rizskása alja, kolbász az teteje." Mert megérdemeljük…


A piár SEMLEGES lecsó



Lecsót a népnek, az emberiség nagy szent nevében: adjatok lecsót!


Honnan? Van-e zsír, szalonna, kolbász, paprika, paradicsom és valódi házi tûzhely, forró platni? Netán kérjünk kölcsön az IMF-tõl, hogy a köztársasági elnök úr szabadon megkevergesse?


A téma teljes huszonnégy óra ideig a Sándor palota elõtt hevert: kever-e lecsót a köztársasági elnök vagy nem kever? A kérdés rendkívül összetett, mert lévén az elnök úr párt semleges, a válaszok is több szemszögbõl világíthatók meg. Sokak szerint a nemzet egységét az elnök úr, úgy képviselheti, hogy - amennyiben lecsót fõz Viktor-napon – el kell mennie egy disznóvágásra, bármilyen más névnapon, még akkor is, ha õ maga lenne a disznó, ami teljességgel elképzelhetetlen! De a palotából még erre a felkérésre, feltételezésre sem jött válasz. Eddig úgy tudtuk, hogy a lecsó, amely magyar étel, eleve párt és piár semleges. (Mert például Gyurcsány részt vett a meleg felvonuláson, akkor õ buzi? (Ne sértegessük a buzikat!) Vagy a nemzet göncze: Árpi bácsi, aki részt vett az SZDSZ ünnepségén, és eltört a tolla az Antall-kormány idején sajtó-ügyben, akkor õ vajon nemlegesen semleges? Szili Katalin államfõ jelöltnek pedig csak álcázás volt MSZP tagsága?)


Nem olyan egyszerû ez!


Lényegében nincs más recept a lecsófõzéshez, mint amit a Bajnai–Oszkó páros hagyott remekül örökül. Az ám! De olymértékben elaknásították az ország konyhájában mozgásteret, hogy néhány szimbolikus személyi döntésen kívül alig van szabadság ilyesmire. Két igaz esztendõ kell a szabad tûzhely körüli munkálkodáshoz. Hogy a tûz mértéke elérje a kívánatos lecsófõzési szintet.


Bár egyes, meg nem erõsített vélemények szerint maga a kormány játszik tûzzel, hol feltüzeli, hol eloltja a lángot a fazék alatt.


Nehogy már! Elõzmények: a görög válság, az USA munkanélküliségi mutatói, a svájci frank befektetõi favorizált valutája (ma már mindenki utálja), a bankárvilág spekulációja, mindez kedvezõtlenül hat ki minden valutára, miért állna a kormány érdekében , hogy a forint annyira gyenge legyen, hogy ne jusson lecsóra sem? És itt nem fõként a lakossági népnyúzásra gondolok, hanem a sok vállalkozásra és az önkormányzati paradicsom, paprika és hagyma gondokra.
A zsigeri gyûlölet más! Akkor most már döntsük el, netán amerikai hotdogot, orosz káposztalevest szeretnének fõzni az ellentáborban? A kontár az a Veres-Kóka-banda volt, nem az Orbánék. Most céltudatos, szakszerû vezetést látok. A távozó hatalmi elit - Kun Bélától a fülkés forradalommal elûzött Bajnai Gordonig terjedõ idõszakban - utóvédharca, utórezgése ez a teljességgel érthetetlen, valótlannak tûnõ, elnöki lecsózás. Korábban ugyan Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke nyilatkozott arról, hogy Kötcsén a köztársasági elnök fõzi a lecsót.
Még szerencse, hogy nem, mert a felesége fõzte. Volt benne minden,
piros paradicsom, fehér rizs, zöldpaprika, ami kellett és mind elfogyott. Hogy kék paradicsom, sárga húsú paprika volt-e? Nem tudjuk.





2010. szeptember. 05. Wéber Tünde