Hoppá! Látogatás Ferinél!


Önmagát VIZSGÁLÓ albizottság?
Hoppá! Látogatás Ferinél!

A sajtó közölte, hogy szeptember végén akarja meghallgatni a 2006-os tömegveretések ügyében az Országgyûlés emberi jogi bizottsága rendõri jogsértéseket vizsgáló albizottsága többek között a volt miniszterelnököt, de mint kiderült, nem megy el. Továbbá a szocialista albizottsági tagok sem mennek el, mert Nyakó István, MSZP-s honatya szerint az albizottság ugyan házszabályszerûen alakult meg, de politikailag illegitim.
És ez hír?
Akkor nem mondtak le, most nem mennek el. Van logika ebben. Nem mennek el. "Na és?”
Az akkori országos és budapesti rendõrfõkapitány, akiket szintén meghívtak az elmenetel ügyében ugyan még nem nyilatkozott, de bõ egy hónapjuk van erre. Miként az albizottságnak is, amelyet a szocialisták ezek szerint alibi-albizottságnak, bibi-bizottságnak tekintenek, és " jobboldali boszorkányüldözéstõl” tartanak, meg "Koncepciós eljárásról van szó, azaz elõre megvan az ítélet, amelyhez le kell gyártani egy koreográfiát, hogy legyen róla az utókornak jegyzõkönyv.”?
Nem és nem. Nem mennek. A helyzetre való tekintettel nem is igen tehetnek mást. Senki sem szeret szemlesütve szembesülni, egy helyben kanosszát járni szobában, ahol tudva lévõ, hogy szeptember végén is nagyon meleg lehet. Ha nem borítanak fátylat, nem húzzák el a függönyt a beáramló fény elõtt, sok mindenre rávilágít a Nap. Az albizottság tehát, augusztusi meleg ide vagy oda, eltûnõdhet azon: kiket vizsgálnak majd? Önmagukat? Az emeszpés felelõsök kihúzva, a szadeszosok, mint a hatalom akkori, egyik ledönthetetlen bástyája igazoltan – megszûnés miatt – távol! Sõt, meg sem hívták õket, pedig feltételezhetõen, igencsak kerülték-fordulták az események háza tájékát.
Hogyan képzelhette az albizottság, hogy ezek megjelennek? Ha csak, nem arról van szó, hogy miként a fõpolgármesterhez is kimentek vizsgálódni az illetékesek Fõkert-ügyben, az otthon maradók elvárják, hogy hozzájuk is bekopog az albizottság. Valahogyan így:
- Jó napot! A Feri itthon van?
- Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, azokat és a fû növését, valamint videón Szalainé Eleonóra, Hagyó Miki, Wieszt Jani vezetõszáron való szárba szökkenését, elvezetését figyeli. Önöknél van póráz?
- Nincs, már kiürült a raktár.
- Önök nem jobboldali boszorkányüldözõk véletlenül? Mert itt jobboldali boszorkány nincs! Magam is igazoltan, születésileg baloldali vagyok. Kiket jelenthetek be, pontosabban: jelenthetek fel?
- Mi a pártokkal teli, pártatlan, legálisan legitim albizottság vagyunk, a Dobrev-Gyurcsány család látogatására, egy kis beszélgetésre vagy beszélõre jöttünk. Nagyon érdekel minket a politikai intimszféra. Majd meglátja milyen kellemes lesz.
- Akkor jó, már azt hittük, hogy valami baj van. A múltkor is valami tetõcserepet vitt le a szélvihar és nagyot csattant. Remélem azonosítószám nélküliek? Mert csak azokat szeretjük. Miben segíthetünk?
- Az alkotmány 21. § (3) Az országgyûlési bizottságok által kért adatokat mindenki köteles a rendelkezésükre bocsátani, illetõleg köteles elõttük vallomást tenni. És ez Ferire is vonatkozik.
- Igen? És Kunbélára is?
- Arra is, de õ inkább maradjon ott, ahol van.
- Mondja egyszerûen csak azt a férjének: itt a csõcselék!
- Feri! Megérkeztek csõcserére a csõszerelõk!

2010. július. 29. Wéber Tünde