FÖLháborodás, FÖLbátorodás!





Föl, föl, te éhes proletár!


FÖLháborodás, FÖLbátorodás!



Olvasom, pénzügyi függetlenségüknek most már: annyi! Érdekes, azt hittem, hogy már rég elment az a pénzügyi függetlenségi vonat, kár lenne miatta és utána bármit integetni. Az Európai Unió ugyanis, amennyiben jövõre bevezetik a múlt héten megszavazott pénzügyi ellenõrzési csomagot, brüsszeli jóváhagyást ír elõ a tagállamok költségvetésének helyi megszavazása elõtt. A tervezet a legfontosabb költségvetési mutatók ellenõrzését szolgálná az adatmanipulálás kikerülésére. Hallottunk ilyet hellyel, közzel, nem olyan régen hazánk-házunk táján is, nem kellett egy kis retusálásért a szomszédba menni. Most, hogy a hír az utcára került, döbbent arckifejezéssel rohanó, jogállamot féltõ, összeráncolt homlokú, bõsz, több rendszert kiszolgáló értelmiségiek bizonyos csoportját sehol sem láttam a demokráciaféltés miatti fölháborodottság okán fölbátorodva.


Hogyan? Sehol egy kis demokráciaféltés, emberi jogok, belügyekbe való beavatkozás, megnyirbálás és miatta jajveszékelés? Sehol egy elejtett mondat: az elszámoltatás, ellenõrzés ellentétes a demokráciával! Meglehet: most mással vannak elfoglalva. Ezt június huszadikán ismerhette meg a nagyközönség: „a demokratikus jogállam magyar híveit növekvõ aggodalommal tölti el, hogy az országgyûlési választás nyertesei a kormányváltást 'forradalomnak' tekintik, a politikai ellenfél választási vereségét pedig alkalomnak az ellenféllel való. leszámolásra…”


Ellenfél? Ki fél?


Netán: akitõl nem lehet elvárni, hogy józan ítélõképességgel emlékezzen az eltelt eszement tizenkét esztendõ kormányzás sorozatára, ami minden volt, csak nem egy laza szappanopera! Még akkor sem, ha most a fõkolomposok mossák kezeiket. Mitõl félnek? Mit kapnak? (Négy év: Horn-Kuncze, nyolc év: Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai) Csak nem õk és sleppjükhöz tartozó díszes társaság tagjai félnek?


Miért?


Akinek jogálma és demokrácia felfogása többek között: szemek kilövése, tehetetlen, földön fekvõ emberek, járókelõk megrugdosása, megveretése, azonosítószám nélküli rendõrök által és még támogatást is biztosítanak a tettesek büntetlenségéhez, attól mit várjunk? Akinek jogálma kórházak bezárása, betegek hitleri módszerekre emlékeztetõ ellátatlanságból eredõ megöletése, nagyon beteg lehet és csak másodsorban értelmiségi. Talán e betegség szövõdménye a csõlátás, ezért foglalkoznak csak önmagukkal.


Gyurcsány ezt írja: "Nekünk igazunk van történelmileg". Történelmileg? Csak tán nem a történelem szemétdombjára gondolt? Jó lenne már errõl a bûzös, rothadó szemétdombról, amit maguk alá kotortak: lelépni. Tény, hogy nagy lépés lesz, de megéri. „Nem kell félni, nem fog fájni!”




2010. június. 21. Wéber Tünde