MSZP-s gumidominó és BIZALOMERÕSÍTÉS?





MSZP-s gumidominó és BIZALOMERÕSÍTÉS?




A dolog úgy kezdõdött, hogy a kormányzó pártszövetség kitárna ajtót, ablakot, hogy mindenki megismerje, mi történt az utóbbi nyolcesztendõs kormányzati ámokfutás hátterében, miért kellett a legszegényebbektõl akár az utolsó falat kenyeret is megvonni, a lelket is kiszorítani, hogy keveseknek még több jusson. Most pedig azok, akik ezt tették, kígyót, békát emlegetnek, vádolnak, és egyéb csúszó-mászót eregetnek a parlament széksorai között.


Nem csoda, hiszen megvizsgálják az úgynevezett off-shore ügyeket, többi között a Wallis csoport, a Dataplex, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és a Magyar Nemzeti Bank elnökének ügyét. Vizsgálják a Malév privatizációját, s azt, hogy mire költötték el annak 460 milliárd forintos bevételét, továbbá tisztázni kívánják „a közérdekû adatokkal összefüggõ meghamisítással” kapcsolatos, a 2006. évi államháztartási adatok eltitkolásának ügyet is, amelyben már korábban feljelentették Gyurcsány Ferencet és Veress János korábbi pénzügyminisztert. Nem csoda, hiszen a „…kormányzati döntések középpontjába magánérdekek kerültek, magánérdekek mentén hoztak meg bizonyos kormányzati döntéseket.”


Ilyenformán a mélységbe lökött magyar gazdaságról beszélni a volt hatalom szerint maga a bûntény. Még akkor is, ha „Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – májusi hiánya 99,2 milliárd forint, az elsõ öt havi deficit 736,2 milliárd, az éves elõirányzat 84,6 százaléka – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tavalyi év azonos idõszakában az államháztartási hiány az éves elõirányzat 61,3 százalékát tette ki. "
És íme itt van, mi tartjuk el, nyakunkon: Nyakó, aki nyakló nélkül fújja: akár 350 milliárd forintos kár is érheti az országot a fidesz által nyilvánosságra hozott tények miatt a béka feneke alatti magyar gazdaságról. A befektetõi „bizalmi válság” következtében! Mintha nem tudnák a külföldi befektetõk, hogy mi itt a helyzet! Mintha nem abból élnének, ami itt „a helyzet”! És mintha kimondva, kimondatlanul nem azt szeretnék, hogy továbbra is ilyen maradjon itt a helyzet!


Mindazonáltal: fõ az optimizmus! A szocializmus világméretû gyõzelmében hívõk különleges anyagból gyúrt csapatának jövõbe vetett optimizmusa lehetett az ok, hogy 2008 õszén az IMF és az EU a hatalmas, 25 milliárdos gigahitelével meghosszabbították a baloldali kormányzat, egyúttal saját maguk agóniáját. Bizalmi válság? Ki figyelt oda! És a 2006-os választások elõtt? Pannon Puma már rég valamelyik sarki turkálóban írja visszaemlékezéseit arról, ahogyan átdübörgött rajtunk Kóka János magyar részvénytársasága, Horváth Ágnes egészségügyi páncéltõkés széfben tartott bizalmi betétje, a Veress János-féle trükkök százai és a bizalmat szárba szökkentõ öszödi beszéd! Ezek is nyilván mind a bizalomerõsítés a megfontolt felelõsségtõl átitatott történetek. A mini szociális érzékenységérõl és a „repi” sajtos pogácsa élvezetérõl elhíresült Szûcs Erika is megmondta: ne zavarjanak! Mármint a bizalomerõsödõ eszegetés, meg a felelõsen, mélyen átérzett (szocialista) hazafiság közben.


Miközben a pártokra költött adóforintjainkból még most is magukkal, komolytalan, jelentéktelen pozícióharcaikkal játszanak kongresszusuk elõkészítõ homokozójában, miközben nyakunkon az árvíz, beszakadt a gát és a forint.




2010. június. 08. Wéber Tünde