FÁBÓL, FAGURIGA!





Népszavazással alkotmányt?


FÁBÓL, FAGURIGA!



Mindenben hinni, vagy mindenben kételkedni: e két módszer megvéd a gondolkodás kényszerétõl. Azért, figyeljünk és gondolkodjunk! Íme, fogdmeget kiált a tolvaj, és a hazudozó megmondja, ki hazudik. Itt tartunk most, de nem minden elõzmény nélkül jutottunk idáig.


Egy hajdan virágzó, ám történelme során sokat szenvedett nemzet (mára az Európai Unió egyik legrázósabb országa) szolgálatot nem teljesítõ volt miniszterelnöke hivatala betöltése idején a nép helyzetének jobbá tétele, és a gyors a cselekvés helyett: araszolgató hazudozással, tánccal, nemzetveszejtéssel, saját vagyona gyarapításával, egyúttal országos kiárusítással, eladósítással, értekezések csúcsra járatásával múlatta az idõt. Miközben, mint kutya, folyamatosan rázta és rázza magáról a vizet. Még most is: több, mint egy évvel, hogy ejtették és bár a nép akkor egy könnyet sem ejtett érte. Legutóbb pártja úgy elveszítette az országgyûlési választást, hogy csak úgy porzott. Ugyanakkor mintha mi sem történt volna, ott tanyáznak folyamatosan a képernyõn, lám, a virtuális valóság lekörözi a valóságot. Két prominensük: tegnap Lendvai, ma Kovács oktatta a „közszolgálati”-ban a trianoni megemlékezések demokratikus szalontánc szabályairól a nagyérdemût.


És hipp-hopp itt van, „volt” Ferenc: a Fidesz választási programjában egyetlen szó sem esik új alkotmányról, nincs arról egy megveszekedett utalás sem. A kormányprogramban viszont igen, ezért megállapíthatjuk, hogy a Fidesz alkotmány ügyben átvert bennünket. Hazudott. Hazudott, amikor eltitkolta, elhallgatta szándékát. Becsapott bennünket… Ezért népszavazásnak kell dönteni az új alkotmányról"..” Majd eldöntjük attól függõen, hogy erõsíti-e a polgárok szabadságát, a demokratikus berendezkedést, a rendet, az országot.


Népszavazással alkotmány faragás? Fából, faguriga! Majd eldöntik? Rátekerik a levetett, lehordott diktatórikus, liberális lukas zoknit, és minden elfuserált reformtervüket, amivel tele az ország hócipõje. Mintha még mindig döntögethetnének. Mintha még mindig a jéghegynek irányíthatnák a hajót. Elment az a hajó és sajnálhatod, hogy nem voltál ott Ferenc, mert hallani, hogy a 2006-os ügyek miatt még néhányszor meg kell szólalnod.


Egyébként van annak valami diszkrét bája, hogy megmondja: ki hazudott, ki csapott be kiket és csapta rá a népre az ólajtót. Pártja és koalíciós partnere az elmúlt három és fél esze ment esztendõt azzal töltötte, hogy a Fidesz kétharmados gyõzelmével riogatott, erre hivatkozva nem engedtek elõre választani. Ezzel az embereknek jó tippet adtak, ezért is voksoltak 2/3.-ot a kormányzó pártnak. És ezért lett a maszoposok eredménye harmatos. Most a fidesz-KDNP pártszövetség kezdeményezheti a nemzetgyûlés összehívását, történelmi alkotmány helyreállítását, a Szent Korona közjogi méltóságába való visszahelyezését, a legitimációs rend, a nemzet valódi összetartozás helyreállításáért. Ha kezdeményezi!


Mert csak így történhet. Mert senki, semmilyen párt, pártszövetség sem tehet a történelmi alkotmánnyal, azt, amit akar. Ha az államforma és a történelmi alkotmány jogfolytonossághoz alkotmányozó nemzetgyûlés kell, mindnyájunk akarata kell: hát legyen! Mert mindnyájunknak van köze hozzá. És nem népszavazással, ahogyan az MSZP –s gyugyu diktálná. Érdekes! Ezek szerint eddig „törvényesen” alátámasztott illegitim keretek közötti jogtalanságban és nem jogállamban éltünk, élünk, mert a köztársaság bevezetését sem erõsítette meg népszavazás 1989-ben!


De hát - az igazságtétel, gazság általi elvetése, a két magzatgyilkossági törvény, az egészségügybõl kiszedett 1500 milliárd, a 2006-os szemkilövetés után - mondta, gondolta valaki komolyan, hogy jogállamban élünk?


Egyébként is: Magyarországon az „elfuserált hatályos alkotmány alapján” alapvetõ dolgokról, fontos kérdésekrõl részben alkotmányi, de nagyobb részben alkotmánybírósági tilalmak miatt sem lehet népszavazni.




2010. június. 04. Wéber Tünde