HOLT LELKEK a névjegyzéken





HOLT LELKEK a névjegyzéken




Rég megholtak, tán már a csontjuk is elporladt vagy az idõtlen idõk óta másfelé költözöttek, akikre már a kutya sem emlékezik, de ott a nevük a választási névjegyzéken. Egy megbízható hírforrás, közeli ismerõs tájékoztat errõl, aki többször volt már egy bizonyos párt delegáltja a helyi választási bizottságokban. A névjegyzék körülbelül húsz százalék ilyesféle személyekbõl áll. Igaz ugyan, hogy a névjegyzéket, mint hivatalos dokumentumot a jogszabály szerint észrevételezni lehet még a választások idõpontja elõtt, törvényesen meghatározott idõkeretben. De ki az a ráérõs különc, aki veszi a fáradtságot, például egy vidéki kistelepülésrõl az illetékes körjegyzõségre utazva azért, hogy a közszemlére kitett hivatalos névjegyzék nevei között kutakodjon? Aztán, ha valami észrevételt tesz, lesheti a kért segélyt, ami késik, valahol elkallódik, vagy sosem érkezik meg.


Múltkor például ismerõsöm az illetõ párt (az ügy szempontjából neve mellékes) szimpatizánsainak tartott névre szóló választási propagandaanyagot kapott, és csodálkozva konstatálta, hogy harmincból öt-hat már legalább öt esztendeje nincs az élõk sorában, a többieket pedig szétvitte a sors a szélrózsa minden irányába. Mármost tudvalévõ, hogy a pártok bizonyos összeg fejében név és cím információt kapnak az országos lakcímnyilvántartástól. Ezekbõl találomra ráböktek, hogy ez és ez a név nekünk szimpatikus aztán áldja, vigye a szórólapot a megbízott.


Ezúttal is, miként más, különös ügyekben is feltehetõ a kérdés, miért és kiknek az érdeke a holt lelkek és az elköltözöttek további helyi nyilvántartása és törvényellenes kezelése.


1.) A helyi településnek azért, mert a fejpénzt, az állami támogatást a lakosok száma szerint kapja meg.


2.) Az éppen hatalmon lévõ politikai klientúrának azért, mert a valótlan nevek által és segítségével (különösebb fantázia nem kell hozzá), ha erre lehetõség van, szavazási trükkök sora építhetõ.


3.) Országosan, pedig, mert a megholtak és a több településen is nyilvántartás nélküli máshová költözöttek több helyen szerepelnek pozitív módon csökkentik a folyamatos drasztikusan csökkenõ népességszámot, ami, ha a valóságos adatokat közölnék, már világviszonylatban is feltûnõ lernne.



Mindezeken kívül sok oka lehet ennek, az viszont bizonyos, hogy mindez nem véletlen, hanem egy valamilyen szintû, meghatározott koncepció mûve.





2010. április. 23. Wéber Tünde