Hol volt, hol nem volt az SZDSZ?



Hol volt, hol nem volt az SZDSZ?


Mai hír, hogy a budapesti fõpolgármester horvátországi villája felújítása szabálytalanul készült, állami pénzek felhasználásával, a "villa felújításának költsége oktatási intézmények számlái közé lett elrejtve". És hol van, hol volt, hol nem volt Székely Gábor a Gazdasági Bizottság alelnöke az elrejtés idején, akkor? Talán éppen a Szerencsejáték Zrt.-ben, megerõltetõ munkában, vezérigazgatóként. (A vezérigazgató 2 milliós alapbére mellett annak 80 százalékát kaphatja meg prémiumként. Másik hét vezetõ beosztásban lévõ munkatárs prémiumának is hasonló az aránya, de nekik „csak” 1-2 millió jut.)


Na, ugye! Nem kell rögtön rosszra gondolni. Majd egyszer rákerül a sor, hogy kikérdezzék egyrõl és másról. Két hónapja ugyan azt mondta egy másik funkciója, a BKV-s felügyelõ bizottsági elnöki feladataival kapcsolatosan (2010. február.10. Index), hogy a testület megtette, amit meg kellett tennie a botrányos ügyekkel kapcsolatban, a törvényi keretek nem nyújtottak több lehetõséget… az fb elsõdleges feladata nem a botrányos ügyek kezelése, hanem a közlekedési társaság mûködõképességének fenntartása. Ha hoztak egy határozatot, amit a vezetõség nem hajtott végre, még abban is korlátozva voltak, hogy ezt végrehajtathassák. Valóban? Errõl Vitézy Dávid az fb tagja a (2009. augusztus. 19.) MNO-interjúban másként vélekedik. Az önkormányzati tulajdonú közlekedési cégnél vödörrel öntötték ki a pénzt, eközben pedig tizenötezer forintos alkatrészek hiánya miatt állnak hetekig félreállítva buszok. Neki, magának tucat rendbetételi javaslata volt, de ezeket rendre leszavazták. A gyanús ügyek tisztázásának legkövetkezetesebb ellenfele szinte mindig Székely Gábor SZDSZ-es bizottsági elnök volt.


A bizottság részben épp az elnök tevékenysége miatt nem töltötte be megfelelõen az ellenõrzõ szerepét. A végkielégítési ügyekben is sokkal elõbb léphettünk volna, ha az elnök feladatkörének megfelelõen benyújtja a volt személyzetis, százmilliós végkielégítésének jogszerûtlenségére figyelmet felhívó könyvvizsgálói levelet, a nyilvánosság elõtt pedig nem állítja azt, hogy minden törvényes volt. Más vélemények szerint az fb elnöke felkészületlenül érkezett a BKV ügyet kivizsgáló bizottság elé és kioktató módon válaszolt az írásban feltett 21 kérdésre. Az a vélemény alakult ki a vizsgálatot végzõ ellenzékiek körében, hogy semmilyen módon nem képviselte az fb a tulajdonos érdekeit, sodródtak az eseményekkel, fogalmuk nem volt, mi zajlik a BKV-nál. (Vagy nagyon is tudták, mi történik?) Az fb tagjai jóllakott napközisként ülték körbe az asztalt. A testület megfelelõ mûködése látniuk kellett volna, hogy a közlekedési cég irányítási rendszerében komoly zavarok és hatáskörelvonások vannak. Hagyták szétlopni, szétrohadni a céget.


A még hivatalosan ugyan, de már nem sokáig, a legkisebb parlamenti pártnak nevezett SZDSZ 118 tagjának az állam által folyósított mellékjövedelme volt felügyelõ bizottsági, igazgatótanácsi helyeken. Többek között Csillag István volt gazdasági miniszter, elnök - Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.; elnök - Magyar Export-Import Bank Zrt. 2008-ban) Szandrocha Kamilla Kóka János élettársa osztályvezetõ - ITD Hungary Zrt. Érdemes böngészgetni e csodás elvtársi SZDSZ-es listát. Igazuk van, és volt! A dolgozókat, és a nyugdíjasokat kellett szorongatni, nem õket! Ezt fogják tenni, persze más párt címszó alatt is, nyilván a haza érdekében! És ez a volt koalíciós rablóbandának, csak egy elenyészõ töredéke.



2010. április. 21. Wéber Tünde