BANÁNKÖZTÁRSASÁG TESTKÖZELBEN


BANÁNKÖZTÁRSASÁG TESTKÖZELBEN


(Szabadrablás, ahol csak lehet? Lehet!)



Mi a baj?


Skandináv adók, afrikai keresetek, radikálisan csökkenõ állami újraelosztás, szétszakadt szociális háló. Magas adók, de mindenért fizetni kell. A puszták népe pusztába kiáltó kérdése: hol a pénz? Az úgynevezett "jóléti" költség alacsony, az elhibázott beruházások, korrupció, hatalmas államapparátus, pazarlások, nyílt lopások, haveri vállalkozói réteg tömése EU-s pénzek rossz felhasználása, mindent átszövõ, erõteljes korrupció – magas. És az eredmény? Egy következmények nélküli, adósságspirálban vergõdõ ország. Szabadrablás, ahol csak lehet? Lehet.


Kilométerenként 3 milliárd forintért épülõ autópályák, mezõk, dombok alatti alagutak, lankás terület fülé emelt viadukt, befulladó kormányzati negyedre költött horribilis összegek, 38 évesen nyugdíjba vonuló rendõrök, fõvárosi önkormányzati cégek korrupciói. Horribilis végkielégítések (amelynek csak az egyik 100 milliós összegébõl regionális betegellátó helikopterbázist lehetne építeni), vagyont érõ paloták elsíbolása bagóért, hárommilliárd az „atomlantosi” alapítványnak és csak a tüntetõkkel szemben erõs rendõrség, az ivóvíz drágább, mint a magyar termelõnek fizetett gyümölcslé, a tûzifa drágább, mint a kukorica.


Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legrövidebb az emberek várható élettartama. 2007 volt az, az esztendõ, amikor az elsõ nagy megszorító csomag intézkedései hatályba léptek – így például több kórházat bezártak vagy összevontak, és bevezették a népszavazással késõbb eltörölt vizitdíjat. Beteg várólisták növekedésével növekedett a halálozás is. Beteg ötlet: beteg, rokkantnyugdíjas embereket vissza a munka világába! Amikor az egészséges sem jut munkához a 10,4 százalékos munkanélküliség idején! Úgy vélik az illetékesek, hogy a betegektõl elvett rokkantnyugdíjból épül fel majd a jövõ Magyarországa!
Magyarország népessége: 2001: 10 millió 200 ezer, 2008: 10 millió 40 ezer. Évente átlag 40 ezerrel leszünk kevesebben.
Magyarországon a nõk 1/3-a nem szül gyermeket
100 megszületett gyermekre 50 terhesség-megszakítás jut
3,1 millió ember él létminimumon Magyarországon
Öngyilkosság: Magyarországon naponta 7 ember öli meg magát. A legtöbb öngyilkosság a dél-alföldi tanyavilágban történik.
100 000 magyar ember közül 2007-ben 346-an haltak meg rákban.
100 000 Európai Unióban élõ ember közül 2007-ben 227-en.
Évente átlagosan 1200 milliárd forintot költünk Magyarország olyan kölcsöneinek törlesztésére, amely kölcsönök felvételérõl soha senki nem kérdezte meg. Mennyi pénz ez? Jelenleg minden adófizetõ havonta 25 000 forintot fizet a soha el nem fogyó adósságra.


… A megoldás? Emeljük a nyugdíj korhatárt, és az adókat, persze csak a kis és közepes pénzûekét. Magyarországon 100 forint jövedelembõl 70 forintot elvesz az állami adó.
Ausztriában 100-ból 43 euró, Szlovákiában 100-ból 30 az adó.
2,8 millió aktív nem tud eltartani közel 7 millió inaktívot. Ezek mellé társul egy rossz iparszerkezet és rossz államfelépítés, kizsigerelõ kommunális díjak, analfabéta MSZP. Forint-felhígítására játszottak, húzták az idõt, hogy ne kelljen leépíteni szavazó bázisukat a közszolgákat. Késõbb mégis meg kellett tenni, de most mégis visszaadtak valamit.


A külföld?


Elõször Izlandhoz hasonlítottak. Késõbb mi voltunk a régió leggyengébb láncszeme. Nem is olyan régen pedig negatív példaként már Barack Obama is Magyarországgal foglalkozott. Sorban csapódnak be elõttünk az EU-s ajtók. A kedvezõtlen megítélés alá esõ régióban is külön kezelnek bennünket, mi több: olykor kirekesztik Magyarországot


Régóta látszattevékenységet játszik a hatalom. Várják, hogy vége legyen és felvehessék végkielégítésüket. Aki ennek nem örül: náci, fasiszta, trappista, minden egyéb, csak nem szerzetes.


Banánköztársaság testközelben. A helyzet rosszabb, mint 2002-ben, 1989-ben, sõt bizonyos tekintetben a II. Világháború elõtti években. Magyarországot az IMF mesterségesen tartja lélegeztetõ gépen, a beteghez, pedig nem engednek orvost. A régi garnitúra feneke székéhez ragadt és nincs oldószer, ami azt arról leszedje. Mi a biztosíték arra, hogy a jövõben megváltozik a helyzet? A nemzetállam totális szétverése, a kamat- és profitszivattyú magasabb fokozatba kapcsolása és zûrös társadalmi helyzet jellemzi mindennapjainkat. Bogár László közgazdász szerint következõ kormánynak új alkut kell kötnie a hatalommal, mert a jelenlegi végzetesen rossz, s Magyarország megsemmisüléséhez vezet. Vajon megkötik-e ezt az alkut? Mi erre a biztosíték?


A Magyar Köztársaság Országgyûlése idén letölti mandátumát. Jogi értelemben. Politikailag, erkölcsileg és emberileg azonban mûködésük 2006-ban befejezõdött. Mi a biztosítéka, hogy a jövõbeli megválasztottakkal más lesz? Ugyanakkor egyre többet hallani azt is, hogy ez az egész adósságspirál, megszorítási herce-hurca és a padlóra kerülésünk egy nagy-nagy színjáték. Sokkal nagyobb dologra fáj itt valakiknek a foga. Mi lehet az? Ivóvíz? Kitermelhetõ gáztartalék? És, hogy ez túlzás? A mai világban a szót, hogy túlzás, el kell felejteni. Helyette a „magyar megmaradás” fogalmat kell megtanulni.


Komolyabban kellene foglalkozni a neves közgazdász megállapításával, mert napról, napra aktuálisabbá válik: „Az élet veszélyeztetésének van egy olyan pontja, amikor a jogos önvédelem minden eszköze megengedhetõ.”




2010. január. 07. Wéber Tünde