TOLVAJVÁLTÁS? Földrõl, a levegõbe?


TOLVAJVÁLTÁS? Földrõl, a levegõbe?




Rendezetlen és rendszertelen 20 esztendõs, mondhatnánk: esze ment, eredetileg rendszerváltásként induló közelmúltunk a Rákosi, Kádár rendszertelenségek egyenes leszármazottja. Olyan édes gyermeke, unokája, utódja, mint a franciák egymást követõ Lajosai, vagy a svédek Gusztávjai. Szemünk is immár csak rendszerben lát: az egyik a kordonok és a politika, a másik a plázák, az árak, bérek statisztikai kettõs könyvelése és a grafikonok rendszertelenségében. Megszoktuk, hogy mindent a maga rendszertelen rendszerében látunk. Mindeközben kirívó eset a sokat emlegetett fõvárosi közlekedési vállalat folyamatosan leleplezõdõ suskus, smutyizós rendszere, amely következetesen szállítja az érdekesebbnél érdekesebb híreket arról, hogyan lehet az adófizetõk pénzét megcsapolni és abból néhány kiválasztottnak egy bizonyos körön belül (jóllehet a cég budapesti, mégis úgy), mint Marci Hevesen élni. Már-már felsõfokú tanfolyam keretében lehetne tanítani (meglehet, hogy már folyik is ilyen képzés?) a módszert és taktikát minderrõl.


A legújabb sztori szerint a légi és a fõvárosi (földhözragadt) közlekedési cégek egy bizonyos szinten fuzionáltak az elõbbi cél érdekében. De ne vágjunk a dolgok elébe, hiszen az ártatlanság vélelme õket is, sõt a cégeket is megilleti, bár a BKV-ért, az utóbbi idõk zûrzavaros ügyei miatt, nem tenném tûzbe a kezem. Talán a leleplezés lassú módszere is tartja magát régi, az ilyen esetekben megszokott menetéhez. Magánszemély bejelentése után több, mint hét hónapja figyelték a késõbb tetten ért õrizetbe vetteket, amikor egy bevásárlóközpont parkolójában lebuktak, holott mindössze (!) 10 milliós állítólagos kenõpénzt kentek szét egymás között! Hol van ez a milliárdos csaklizásokhoz képest!


Meglehet, hogy a megszorítások miatt, már a „sikítás” sem a régi? A mostanában elfogadott költségvetés netán az ilyen összegeket is csökkenteni kívánja? Csak hivatalos megbízásért járó pénz volt, védekeznek amazok, persze, az is lehet, hogy áfás számla nélkül.


Tény, hogy betörõszerszámokkal mûködõ és a feltupírozott jövedelmekbõl élõ tolvajok szintjén valóban megtörtént a rendszerváltás. Már nem kell megdolgozni, kasszafúróval bajlódni? Az sem számít, ha a tolvajnak vaj van a fején. Csak jó helyen, jó körökben, jól idomulva figyelmesen tenni, amit a kor és a haveri kör kíván, és a közösbõl minél többet lopni…


Meddig?





2009. december. 07. Wéber Tünde