Továbbra is: SZÍVJÁK és FEJIK a társadalmat


Továbbra is: SZÍVJÁK és FEJIK a társadalmat


(Ideje takarítani!)





Ma 78 esztendeje: 1931. szeptember 13.-án a biatorbágyi viadukt és a vasúti szerelvény felrobbant. A tettest õrültté nyilvánították. Manapság nem nyilvánítják õrültté a rombolókat, akiket nem csupán egy viadukt és egy szerelvény, hanem az egész társadalom szerencsétlenségének felelõssége terhel. Terheltek? Bûnösök? Vagy: mindkettõ?


Nehéz szeretni a költségvetést, mondotta volt a libaügyi von offshore Gordon a jövõre tervezett elvonásokról. „A büdzsé nem a szív, hanem a fej költségvetése”. Dehogynem szív, dehogynem fej! Mint pióca szívja vérünket, és a társadalomból kifeji, ahogyan eddig is tette, az életerõt.


De nem Mindenkiét.


Itt van például a parlament elnöke. Lemond, ezért 4,5 milliót vesz fel, közpénzbõl. Szili Katalin, 18 milliót tett el közlekedési támogatásként, lakhatási hozzájárulást, állami autóval közlekedik, és állami villában lakik! Most visszalép, készül a választásra. És a szadesz mi mindent vitt nyolc év alatt! A horngáboroknak például ott a magánsuli, 5 milliós beiratkozással, meg a kakaó biztos strabag...
Miért nem lehet számon kérni a két Gáboron Demszky fõpolgármesteren és Székely úron ezt az egész nagy békávés szoarét? Közpénzbõl szívja és feji a fõvárosi közlekedési cég is az átlag budapesti magyart! (Tényleg: mikor lesz újabb jegyáremelés?)


A többit a nyolcvanoldalas dokumentumból megtudjuk. Ez 24 olyan volt BKV-dolgozó nevét és kifizetési listáját tartalmazza, akik korábban menedzserszerzõdést kötöttek a céggel, és ennek elõnyeit élvezve távoztak.


Neveket a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt nem tettek közzé, csak pozíciókat. Mi lenne, ha közszemlére állítanák a tolvajokat a megszorítottak elõtt? (Az átlag normális emberek személyiségi jogai persze elérhetõek. A bankokkal, biztosítókkal vagy egyéb nagy szervezetekkel szemben az átlagpolgárokat nem védi semmi. Ezzel szemben a szélhámos maffiózók, sikkasztók, közpénz tolvajok csirkefogók, elítéltek személyiségi jogait igencsak megvédik nálunk.)


Egyébként: nyugdíjazás után mi a fityfenéért kell végkielégítés? Mert elmúlt 65, vagy annál több éves? Örüljön, hogy megérte ezt a kort, a mai viszonyok mellett.


A legkirívóbb példa egy volt BKV-s gazdasági vezérigazgató keresete: másfél éves munkaviszonya alatt prémiumokkal és egyéb juttatásokkal 47,5 milliót keresett a BKV-nál, végkielégítésként pedig további harmincmillióval távozott. Szintén jelentõs összeget tett zsebre egy 2007 decemberében távozó mûszaki igazgató, aki bár 19 évig dolgozott a cégnél, végkielégítéssel együtt 73 milliót kapott. 67,5 millió volt a 2007 év végén korengedményes nyugdíjjal távozó gazdasági vezérigazgató-helyettes végkielégítése is, ebbõl tízmillió volt a titoktartási pénz. Õ 35 évet töltött el a cégnél. Volt, aki 84 milliós végkielégítéssel távozott, de az anyag megemlíti, hogy õt a BKV 1972 óta alkalmazta.


Nemcsak a menedzserszerzõdéssel alkalmazott vezetõk jártak jól, ha távoztak a cégtõl. A listán van több tucat olyan vezetõnek a végkielégítése is, akinek nem volt ilyen egyedi szerzõdése. Egy munkaügyi fõosztályvezetõ 74,5 millió forintos végkielégítés után távozott, igaz, harmincéves munkaviszony után. Az összegben olyan tétel is van, mint például a hatmilliós titoktartási díj. A menedzserszerzõdés nélküli vezetõk között többen 30-40 milliós összeggel távoztak. Sok pénzt osztott ki a BKV a humánpolitikai fõosztályon dolgozóknak: a humánpolitikai fõosztályvezetõ például 47 milliós kapott, amikor novemberben távozott a vállalattól.


A jelenleg aktív munkavállalók sem járnak rosszul


A mostani humánpolitikai igazgatóhelyettes valamivel több, mint egymilliós alapbére mellett évente 8-9 milliót kap prémiumként. Van még kirívó példa: a mostani kommunikációs vezetõ tavaly november közepén került a céghez, és év végén csaknem kétmillió forintos prémiumot vihetett haza, az idén pedig már több mint nyolcmillió forintot kapott.


Mire a titoktartás egy közlekedési cégnél? Ne tudjuk meg, mikor jön a 15-ös ellenjárat? Vagy: a közpénzlopás kiderülését elkerülendõ?


Még ezt a feltételt sem tartották meg. Valami miatt valakik úgy látták jónak, hogy kiboruljon, tehát kiborították, és most bûzlik a bili. Ideje takarítani.



2009. szeptember. 13. Wéber Tünde