Kioktatás a kidõlõ csontváz-turkálóban


Kioktatás a kidõlõ csontváz-turkálóban




Kidõlt rendõrtanoncok, kiborult devizahitelesek, bedõlt biztonság. Már csak ez utóbbi hiányzott a sorból!


Nemzetbiztonságiak, vigyázó szemetek lesüssétek! Az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi ülésén Ficsor Ádám, az NBH, a polgári titkosszolgálatokat felügyelõ miniszter ugyanis kioktatta az ország bûnüldözõ szerveit. (Már csak a bûnösöket kellene kioktatnia, de azok a napi offshore gyakorlat és a parlamenti ország-megszorítási tornaóra miatt most éppen nem érnek rá.)


A nemzetbiztonsági szolgálatoknak fontos szerepük volt az elkövetõk felderítésében, de a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb felmerülhetett volna a gyanúsítottak neve. A felelõsök egy részénél a vezetõi megbízás visszavonását kezdeményezik, más esetekben fegyelmi eljárást indítanak.


Ettõl azonban a gyilkosságsorozat a halottai nem lesznek élõk. (Tényleg: kitüntetéseket nem osztottak?)


Szándékos mulasztás vagy sima dilettantizmus? Lám a (mind a 28 évével, nulla szakmai tudással és élettapasztalattal rendelkezõ) miniszter kikutatta az okot, és választ adott. Akinek nem elég, tovább kaparászhat, miként a sarki turkálóban, a szekrénybõl kidõlõ biztonsági csontvázak között.


Bár régebben kiváló munkáról hallhattunk beszámolót, most úgy tûnik:


legnagyobb gond az, hogy belsõ iratok kerültek ki, és ez bizony szolgálati, vagy államtitokkal való visszaélés. Ezért pedig majd felelõsségre vonják azt, aki félre libbentette a függönyt. Iszonyú, hogy bûncselekményre, szakszerûtlenségre, törvénytelenségre már csak államtitoksértéssel lehet fényt deríteni? Ha nincs államtitoksértés, nincs ügy, marad minden, ahogyan volt?


Mert, ugye gyilkosokat kaptak el, de kik voltak a felbujtók?


Nézzük sorban: az egyik gyanúsított izraeli kibucban töltött másfél évet és szuper fegyverek kerültek elõ, azokat a jövedelmükbõl nem tudták volna megvenni. Most pedig kiderül, hogy a titkosszolgálat is elbaltázta. Tisztázzuk: az õ szakszerûtlen munkájuk miatt gyilkolhattak a gyanúsítottak, vagy mások majd 2 évig, amikor a rendõrség látókörébe kerültek, akkor letagadták az információt a személyrõl. Még jó, hogy a szakszolgálatnál vannak profi szakemberek is. Ez azonban nem menti az illetékes vezetõket és nem menti a miniszterüket sem. Hogyan lehet ezt az ügyet megúszni fegyelmivel leléptetéssel? Több ember haláláról van szó! Tragédia az egész.


Tanulság?


A cserkészek hadi bulija, de még az ipiapacs játék is szabályokra épül, miként a fegyveres testületéké is. Ezeket pedig, ha nem tévedek, szakszerûen, törvényesen és arányosan kell végrehajtani. Így a "hibákat követtek el” nemcsak helytelen fogalmazás, hanem megtévesztõ is. Mert az ilyen hibákért katonai ügyészség, katonai bíróság, és ítélet járhat.


Nem is olyan régen 2008. május. 21.-én ismert és feltételezett terroristák kiszûrésére szolgáló információk cseréjérõl írt alá megállapodást az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete April Foley és Szilvásy György, az akkori polgári titkosszolgálatokat felügyelõ tárca nélküli miniszter. Az USA illetékes szervei tehát ezek szerint már akkor elkezdték azoknak a technikai eszközöknek a telepítését hazánkban, melyek „ismert és feltételezett terroristákról” gyûjtenek információkat Magyarországon. Akkor meg hogy a csudába maradt titok ez a jócskán terrorista ízû ügy, ilyen nagy arányú technikai segítség mellett? A szélsõségek elleni harc hevében nem vették észre az ólálkodó gyilkosokat csaknem két éven át? Ha igen, miért nem jelezték idõben? Ennek a megválaszolására a mostani vezetés alkalmatlan volt, és ez életekbe került, akár az ominózus augusztus 20-i tehetetlenség a vihar idején is.


Persze, az eltelt hét év hatalmi játéka, az országon való kísérletezése is nagy hiba volt, „hibákat követtek el” egyrészt a kormányzati politikusok, másrészt a rájuk voksolók. Ezek után mit várhat az ember: maholnap netán az is kiderül, hogy kapcsolat volt a gyilkosok és a pandúrok között? És ezek csak az elsõk a kidõlõ csontvázak közül?



2009. szeptember 10. Wéber Tünde