Csapdahelyzet?


Csapdahelyzet?




Bár nincs Takarékossági Világnap, mégis arról számol be a sajtó, hogy elsõsorban pénzgyûjtés miatt dolgozott a 2000-es évek elején Izraelben K. Árpád, a romagyilkosságok egyik elõzetesben lévõ gyanúsítottja. Nem is tudom, mire véljem a dolgot… Mert rokonlátogatás, történelmi, egyháztörténeti, mûvészettörténeti, természeti helyek, kegyhelyek és bármi más is lehetett az utazás célja. Mi köze van bárkinek ehhez? Miért fontos ez?


Azt is megtudjuk, hogy a közvetlen környezetébõl származó információk szerint mintegy másfél évet töltött egy izraeli közösségben, fõként mezõgazdasági munkákat végzett, de az is elõfordult, hogy egy-egy városban konyhai kisegítõ volt. Hazatérve barátainak arról számolt be, hogy nagyon jól érezte magát Izraelben, nem csalódott az ottani közösségben és anyagilag is jól járt.


Hazajött és mit tesz Isten, azután a gyanú szerint cigókat akart irtani, illetve ilyen ügyekben segédkezni? Hiszen most ezért lett gyanúsított. Miért? Van valami logika ebben? Mi ez? Elénk tárt, élénk fantáziájú kriminológusok megtáncoltatására elõrukkolt csapdahelyzet?
És itt a másik probléma: egy életképes, feltehetõen életerõs fiatalembernek Izraelbe kell mennie, hogy mezõgazdasági, vagy egy-egy városban konyhai kisegítõ munkát végezzen? Nem volt közelebb munkalehetõség? Hát majd’ elfelejtettem, hiszen pénzgyûjtés miatt ment! Mármost, ha ilyen jól keresnek ott a melósok, kisegítõk, mi pénzt markolhatnak fel a tanult szakemberek, szakmunkások. Ez aztán a Kánaán! Nem úgy él a jó nép azon a tájon, mint nálunk.


És még valami. Ha most valakinek olyan ötlete támad, hogy ezt a legényt ott kinn kiképezték, majd valamilyen célból ide visszadobták, nagyot téved. Már csak azért is, mert ennek igazolására legalább annyi esélye lenne, mint az életéért küzdõ Szálasinak az akkori népbírósági tárgyaláson.





2009. szeptember. 02. Wéber Tünde