Végkielégülések csaknem negyedmilliárdért!


Végkielégülések csaknem negyedmilliárdért!




A határtalanságnak is van határa, a végtelen is véges, mert a tér meggörbül és visszatér önmagába – tanítják korunk elméleti fizikusai - csakhogy a hazai, például a BKV-s végkielégítési gyakorlat, úgy tûnik, ennek ellentmondani látszik. Elõször azt hittük, végkielégítéseik határa a csillagos ég, de napról napra újabb és újabb kielégültek neve lát napvilágot, miközben a jegyek és a bérletek ára mérhetetlen mértékben emelkedik.


A BKV átvizsgálja bérezési és jutalmazási rendszerét, és 2007 januárjáig visszamenõleg átnéznek minden végkielégítést, legalábbis a kommunikációs igazgató szerint. Mert Bosnyák Gyula, a cég korábbi stratégiai igazgatója, mint utóbb kiderült egyévnyi munkaviszony után csaknem 40 millió forintos végkielégítéssel távozott a BKV-tól. Korábban Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató távozott a cégtõl, miután 100 millió forintos végkielégítésének kifizetése után is a cégnél maradhatott bruttó 4 millió forintos fizetésért. És akkor itt van még a Szalai László ügye: elsõ fokon csaknem százmillió forintot kell leperkálnia a cégnek, a volt stratégiai igazgató részére, ha jogerõre emelkedik az ügy, amiért azonnali hatállyal, végkielégítés nélkül elküldték még 2008-ban. Az augusztus közepén lezáruló belsõ vizsgálat alapján döntenek majd arról, hogy személyi vagy anyagi következményei lesznek-e a végkielégítési ügyeknek.”


Ennyi igazgatót! Ennyi szerintem az ENSZ-nek sincs! Maholnap a remíz portást ki-beléptetési igazgatóként nevezik meg és már azon sem csodálkozhatunk, ha a váltóõröket felügyelõ csoportvezetõ sínigazgatóként szuperál majd. És, ha igazgatóként több pénz dukál az eddigi munkáért és a havernak emelkedik a bére, annyi baj legyen! Majd fizet a költségvetés a mi zsebünkbõl! Miközben rohad a jármûpark és az elavult technológia miatt sorra égnek ki a buszok. Miközben például mostantól a rokkant kocsihoz kevesebb támogatást ad az OEP, mert spórolni kell! Miért? Csak nem azért, hogy ezek a híres, nevezetes végkielégülõk több manihoz jussanak a közös kasszából…


Mindenesetre a Fidesz szerint: felmerülhet a különösen nagy kárt okozó hûtlen vagy hanyag kezelés tényállása, ezért a legfõbb ügyészhez fordul. A párt egyben kezdeményezte Balogh Zsolt általános vezérigazgató-helyettes és Székely Gábor BKV felügyelõ bizottsági elnök eligazítását, pontosabban: menesztését is, mivel szerintük mindkettõnek szerepük volt abban, hogy ezek a lehetetlen ügyek megtörténhettek. Puff neki! Majd kinevezik õket munkanélküli fõigazgató-elnökké! Vagy: azok voltak eddig is?


Ugyanakkor annak a kérdésnek a megválaszolása is érdekes lehet, hogy kiknek és miért állt érdekükben a határtalan, pimasz módon egymást közpénzekbõl megajándékozó, feltehetõen: belsõ haveri kör leleplezése…


Az persze már most is megállapítható, hogy nemcsak a törvény, de lám a törvénytelenség is fölfeslik valahol, és ha elindult, a dominóelv alapján: kihull egy darab leleplezés és szétmállik az egész. De az lenne a jó, ha ez nemcsak a közlekedési cégre, a fõvárosra, hanem az országra, a nemzetkárosítókra is igaz lehetne!


Hiszen nekünk, egyszerû, mezei állampolgároknak is jár végre egy jól megérdemelt elégedettség a sok végkielégedettség között.





2009. augusztus. 02. Wéber Tünde