Új fogalomtár III.


Új fogalomtár III.




Nonszensz = képviseleti demokráciában: elõjog.


Kétpártrendszer = olyan, mint az egypártrendszer, csak párosan (MSZP + SZDSZ-háttérrel) mûvelik.


Ellenzék (I) = Az a párt, amely mindent ellenez, csak ami most van, azt nem, vagy csak félig. Tehát: mérsékelt és európai.


Ellenzék (II) = Valódi ellenzék. Saját magát is lecserélné.


Rendszerváltás = A váltások olyan rendszere, ahogyan a használt fuszeklit még használtabb, lukas fuszeklira cserélik. Sorozatosan. Más szóval: megújuló reform.


Választás = Annak megszavazása, hogy ki nyúlhatja le még jobban azt, amit a többi párt összesen sem tud elhappolni. Másként: négyévenkénti laca-paca.


Önkormányzat = Az éppen uralmon lévõ politikai garnitúra 3200 helyen lévõ utánpótlása, másodosztálya és nevelõintézete. Csõlátás tanoda és csõ, amelyen keresztül pozíciókkal és pénzzel tömik a pártok közkatonáikat. Létszámukat a választások elõtt radikálisan csökkenteni készülnek, majd ez lekerül a napirendrõl.


Szélsõségek = Közepesek, de nagyon.


Miniszter = Miniszteriális hintaló, az éppen vezetõ, regnáló, ellenzéki párt felõl.


Elit = Az abszolút haszontalan és a társadalomban: hontalan. Csak önmagának okoz örömet.


Szellemi elit = Írók és politológusok minden rendszeren átívelõ haveri köre, amelyet az utálat, mint habarcs - tart össze.


Gazdasági elit = Egymás és más érdekközösségek ellen, más és más érdekközösségekben végzett gazdagodás, amely annál jobb, ha a társadalomnak minél rosszabb.


Fidesz = Pici, politikai piaci rés, amelyen a volt liberális nemzetivé lett.


MSZP = Azt hiszi: még létezik.


SZDSZ = Már tudja, hogy nem, de élt, él és élni fog. Fogalmunk sincs, miért, de tényleg így van.


Kommunista = A világon még „sosemvolt” kategória.


Liberális = Az a pacifista-fasiszta, aki szabadon fasisztázik és nácizik és ezt a szabadosságát, szabadságként - elviseljük.


Üzletember = Tolvaj, privatizáló, adócsaló, ügyeskedõ, áfa-csaló, olajszõkítõ, off-shore-maffiózó. Teli lopta magát, mert a vagyon-újraelosztásnál „észnél” volt. Erdõkivágási lombtalanító, vízfejû, vízelvételi vízügyes, leengedett, másnak átengedett: gázfelfújt. A társadalom megbecsült tagja.


Polgárság = Csak külföldi vagy régi magyar filmekbõl ismerjük. Csak volt vagy lesz, de most nincs és Magyarországon egy ideig nem lesz.





2009. június. 24. Wéber Tünde