Etnikai egyszeregy a fõvárosban és Devecserben


Etnikai egyszeregy a fõvárosban és Devecserben




Február elején a veszprémi Marian Cozma az MKB Veszprém 26 éves román beállósa gyilkosság áldozata lett, és két másik játékos késszúrásoktól, rúgásoktól súlyos sérüléseket szenvedett és az ügyben nyilvánosságra kerültek a gyanúsítottak etnikai hovatartozása is. Ugyanabban a hónapban, február végén tatárszentgyörgyön kettõs gyilkosság történt: egy cigány származású apát és fiát lõtték le, az elkövetõ(k) mindeddig ismeretlen(ek), gyanúsított sincs, miként az áprilisi tiszalöki gyilkosság ügyében sem. Csupán feltételezések vannak, hogy valószínûleg ugyanazok követték el, akik profi, fegyverhez értõ személyek. Az ügyeket az országos rendõrfõkapitány egyesítette, és 50 millió forintos nyomravezetõi díjat tûzött ki. Ezúttal pedig már az FBI is nyomoz.


Alig három hónappal késõbb május 16.-án délután a fõvárosi Szent István parkban az antirasszista demonstráción a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom az újjáéledõ kirekesztés és gyûlölet ellen tiltakozik. A cigányok elleni halálos támadásokra utalva tûrhetetlennek nevezik, hogy etnikai hovatartozásuk miatt embereket ölnek Magyarországon. Tényként állapítva meg azt, hogy a cigányok elleni támadások csakis etnikai jellegûek, tehát azokat nem cigányok követték el. Holott a hatóság eddigi vizsgálatainak eredménye ennek még csak a gyanúját sem támasztotta alá. Ezt megelõzõen pedig az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) csatlakozik a Roma Polgárjogi Mozgalom "Együtt az erõszak ellen!" felhívásához és támogatja a szombati demonstráció céljait - közli a szervezet pénteken az MTI-vel. „Az ERRC tiltakozik a Magyarországon elharapódzó kirekesztõ és gyûlölködõ megnyilvánulások ellen és hiányolja a hatóságok szisztematikus fellépését a romák elleni erõszakos bûncselekmények felderítésénél és megelõzésénél.”


Ugyanebben az idõpontban: május 16.-án délután a Veszprém megyei Devecserben a tanácsköztársasági helyi vörös terror 1919. májusában történt gyilkosság sorozatára és az áldozatok emlékezetére gyûlnek össze. A Magyar Gárda megyei százada és a Jobbik Magyarországért Mozgalom közös megemlékezésén elõször a temetõben koszorúznak, majd a helyiek és a szervezõk mintegy 300-an méltósággal, csendben a templom elõtti téren gyûlnek össze. Ott, ahol 90 esztendõvel ezelõtt, a borzalmak napjai egyikén május 6.-án a vörösök templomtoronyban négy égtáj felé gépfegyvereket állítottak és 8 napig blokád alá vették a települést. Hat embert ott a téren végeztek ki, egyet pedig az utcán, különösen kegyetlen módon.


A történelemkönyvekbõl ezek és az ország más településein történt cselekmények n az ifjúság és a mai középkorúak elõtt. Az eseménye résztvevõk döbbenten értesülnek az akkor történtekrõl.


A felszólalók, többek között Simon Gábor Városlõd község plébánosa arra figyelmeztet, hogy az említett borzalmak nem történhetnek meg többé, és a keresztényi szeretetre, egymás védelmére szólít. Hegedüs Loránd, református lelkész, a Hazafias Magyarok Szövetségének elnöke kiemeli, ma Magyarország miniszterelnökének személyéhez vér tapad, ártatlan emberek kilátástalanságából eredõ öngyilkossága, halála. A magyargyûlölõ irtó hadjárat ma nem gépfegyverek, puskaropogás, hanem megszorító, a családokat lehetetlenné tevõ rendelkezések közepette és az etnikai bomba elhelyezésével, tájékozatlan emberek egymás elleni uszítása közepette zajlik.
Ennek igazolására (is) a beszédek alatt, a tér szélén lévõ devecseri cigányok szinte folyamatosan kiabálnak és fütyülnek, többször kórusban kiáltják, hogy "gyilkosok", gyermekgyilkosok". Idõnként a rendõrök felé is: "miért véditek a gyermekgyilkosokat?".
Késõbb, a lakossági fórumon cigányok és nem cigányok valamennyien a békességrõl beszélnek, miközben a Himnuszt bekiabálással zavarják, amiért Orsós Lajos majd elnézést kér: nagy volt a zaj és nem tudták milyen zeneszámról van szó…
Kinn az utcán, füttykoncert során ismét szidják a rendõröket is. A kommandósok vezetõje egy idõ után közli, hogy igazoltatás kezdõdik, mindenki készítse elõ a személyi igazolványát, vagy menjenek haza. Babai János, a megyei önkormányzat kisebbségi referense a helyszínen az MTI-vel közli: úgy tapasztalta, "nincs nagy probléma, fõ a megbékélés".




2009. május. 17. Wéber Tünde