Isten kezében


Isten kezében



Mi lehet jobb ennél: „Isten kezében” megnyugodni, embernek maradni?


„Isten kezében” címmel tûzi mûsorára a Duna Televízió 2009. április 11-én, szombaton 12:05 kor kezdõdõ, a somlói Jézus-ösvény bemutatását. (Ismétlés április 12-én, hajnali 5:00-kor, és 14-én reggel 8-kor lesz.) A Mód Miklós, devecseri-kolontári plébános által megálmodott és készített zarándokút a Kolontár-Devecser-Borszörcsök-Somló-hegy közötti útvonalon Jézus életének legfõbb állomásain vezeti az úton járót a betlehemi születéstõl a Golgota keresztjéig.
„A12 kilométeres kényelmes gyalogtúra imádságos elmélkedéssel járható végig. Az egyes állomásokon pedig lehetõség lesz arra, hogy megálljanak, megpihenjenek a zarándokok, akár ott éjszakázzanak csoportosan is. Az úton két kiemelkedõ építmény fogadja az érkezõket: a betlehemi barlang és a názáreti szülõi ház… az utóbbi a devecseri paplak udvarán készült el, szálláslehetõség is található itt. A betlehemi barlangnál (Kolontáron) pedig 160 fõs szállás és konferencia központ fogadja az érkezõket.” (További információk: 06-88-224-091.)


Derült idõben a Somló-hegy tetejérõl messze látni. Nemcsak térben, idõutazással is messzire jut a visszapillantó tekintet.


Mert ez az a hely, ahol a folyóvölgyek, hegyek, dombok között elterülõ lapályokon a honfoglaló magyarok hajdan hazát leltek, hiszen a magyarság igazi hazája az a vidék, ahol a magas hegység síkságba nyúlik át. Ha a Kisalföld területéhez tartozó Marcal-medence és a Dunántúli Középhegység peremvidékét szemügyre vesszük látható, hogy ez a táj a fenti feltételeket szinte teljes mértékben teljesíti. Ezért található itt a kistérségben is a honfoglalás kori települések sora, amelyek egyúttal a történelem elõtti idõszaktól lakott helyek (Sümeg, Devecser, Somló stb.) a régészeti leletek bizonyítékai szerint is.


És ez az a hely, ahol a török kiûzése után Dunántúl „Pázmány Pétere”, Padányi Bíró Márton veszprémi püspök újjászervezte az elnéptelenedett hatalmas egyházmegyét és templomok százait építette meg vagy építtette újjá. (Sümeg: plébániatemplom, püspöki palota, Devecser: Esterházy-ak építkezései, Nemeshany, Dabronc, Ranolder János veszprémi püspök sümegi, gógánfai templomépítései. Mindnnyiuk élete, munkássága azt példázza, hogy az ember csak kollektívában, adott esetben a keresztény értékrend szerinti közösségben emelkedhet, fejlõdhet. Az értékrend egyik fontos kialakítója a hely szelleme. Az értékrend = életrend.


A Somló-vidéki táj értékrendje, életrendje a többinél összetettebb, kidolgozottabb, teljesebb.


A Somló-hegy immár természetvédelmi terület, de környezete, a körülötte lévõ falvak történelemvédettek is lehetnének. Miért ne mutathatnánk meg Árpád-kori településeink sorát, ahol (bár a korabeli emlékek százai nem lelhetõk fel) még manapság is megzökken az eke vagy a kapálógép egy-egy épületfal, cserép, korsó, csontmaradvány és a vas találkozásakor a Marcal folyó mentén, ahol gyöngysorként sorakoznak õsi falvaink. A folyó forrásvidékétõl a Kemenesaljáig tartó szakasz történelmünk Nemzeti Parkja, honfoglalásunk Nemzeti Panteonja lehetne. Szabályos rend nincs közöttük. A kanyargó folyó, patakok, ártéri síkság és erdõk, utak mentén, hidak alatt, kisfalvak között jár és megregulázva ugyan, de a természet által lassan ismét meghódítva, partjait füzesek, nyárfák, dús növényzet díszíti.


Ott, ahol a közeli zalai dombok alján a szõlõben római pénzérméket kapált ki a szõlõmûves és a táj részeit az ég kéksége, a felhõk fénye és a levegõ íze adja. Ott, ahol: „Kékek az alkonyi dombok / elülnek a szürke galambok / hallgat az esti táj/…” és jó eltûnõdni jelen és múlt történéseirõl „A susogó erdõk, s berkek / A békés völgy – s ligetek, / A zöld mezõk, hímes rétek, / Egres, füzes szigetek / …” között. A pannóniai táj, a kultúra és a történelem ölelése alakította a kis és nagy települések sorát a vidéken. Itt, ezen a tájon éledt fel Pannónia titkos, mély latinsága, az évezredre visszamenõ (és a középkori magyar kultúrában hajdan még meglévõ) kapcsolat.


Életünk Jézus-ösvénye természetesen ennél tágabb horizontot fog át: maga az igazság keresés. Jézus Krisztus ebben a szüntelen igazság keresésben marad meg mellettünk, szól hozzánk, és hogy evangéliumi emberré váljunk, ezt kívánja.




2009. április. 10. Wéber Tünde