(Z)AVARKORI LELET, avagy: látlelet


(Z)AVARKORI lelet, avagy: látlelet





(Z)avarkori lelet lapul a kert végén, elõször zavarban voltam, de szerencsére magyar szavakat, mondatokat, leleményes kifejezéseket is leleteztem róla. Íme:


„Mikor adja föl magát? Melyik a Szemlõhegyi-úthoz legközelebb lévõ rendõrõrs? Megteheti éjfél elõtt bármikor, az sem baj, hat titokban!” Saját megjegyzés (továbbiakban: SM): Kire gondolhatott ez az avar ilyen nagy zavarban?


„Mikor menesztik magukat, mindannyian?” SM: Kik és miért?


„Ha Sztojka éjfélkor belopakodik a rendõrségre magát feladni, akkor õ szegény, a gyilkosság idején rosszkor volt rossz helyen, természetesen a veszprémi szórakozóhelyet elözönlõ többi 27 agresszív alak szintén. Õket megilleti az ártatlanság vélelme a korábbi nyolcszoros elfogatóparancs ellenére! A többséget, aki legalább pszichikailag bûnrészes, nem is keresik.”
„A horvát sajtó vasárnap reggel óta nyomon követi a bûneset fejleményeit, a lapok internetes kiadásukban általában vezetõ hírben számolnak be a történtekrõl, hangsúlyosan foglalkoznak azzal, hogy megsebesült Ivan Pesic, a veszprémi csapat, illetve a horvát válogatott kapusa. Több sajtóorgánum közzétette a két körözött gyanúsított fényképét, a
Vecernji List címû lap pedig részletes személyleírást is adott róluk a magyar rendõrségre hivatkozva.”


„Emberölés, életveszélyt okozó testi sértés és súlyos testi sértés - ezekkel gyanúsították meg a rendõrök a veszprémi kézilabdás elleni támadás harmadik gyanúsítottját - mondta el a köztévé Napkelte címû mûsorában Drescher Ivor, a férfi ügyvédje. Az éjjel öt órán keresztül tartó kihallgatáson érdemi vallomást tett: tagadta a bûncselekményeket.
„A férfit õrizetbe vették, az késõbb derül ki, hogy átszállítják-e máshová Veszprémbõl. Az ügyvéd megfogalmazása szerint azért adta fel magát, mert "nem bujkálhat élete végéig".


„Azért csak jók a rendõreink, 2 gyilkost az osztrák zsaruk fogták el, a harmadik gyilkos meg feladta magát, mert nem gyõzte már várni a zsarukat…


”„A HÁROMBÓL EGYET SEM SIKERÜLT ELFOGNIUK.
BÁRKI LÁTHATJA, HOGY LEGALÁBB 5-6 BÛNÖZÕ LÖKDÖSI KI SZEGÉNY MARIANT AZ UTCÁRA.
ERRE FÖL KIJELENTIK A RENDÕRÖK, HOGY 3 TETTES VAN.
SZÉGYEN!”


„Senki se mondta, hogy TETTES van. GYANÚSÍTOTTAK vannak. A rendõrség keresi a többit is.
Na, mindegy.
Hozd ki az ellenõrzõdet, meg küldd be az apádat. Szövegértésbõl egyes. Tanítóbácsi.”


„Tanító tata!
A veszprémi fõrendõr mondta, hogy csak 3, azaz három bûnözõ hozható összefüggésbe a gyilkossággal. Mielõtt kioktat bárkit, nézzen utána. Nincs maga abban a helyzetben, hogy bárkivel megtegye.Véletlenül nem egy nyugdíjas rendõr maga, egy kis agyi érelmeszesedéssel?
Jóccakát!”


„Kérdés: Ki fogja kapni a 2 millió forintos nyomravezetõi díjat?”


„A napok óta keresett férfi csütörtökön valamivel éjfél elõtt ügyvédjével együtt jelentkezett a rendõrségen - közölte korábban Csányi Zoltán, a Veszprém Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyeletese. Sz. Ivánt is Marian Cozma, az MKB Veszprém beállós játékosa elleni vasárnap hajnali támadással gyanúsítják. A sportolót az egyik veszprémi szórakozóhelyen szúrták le. Csapattársai, Ivan Pesic és Zarko Sesum életveszélyesen megsérültek: Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott, Sesum pedig arckoponya-törést szenvedett. Az ügy két gyanúsítottját még vasárnap este elfogták Ausztriában, 130 kilométerre a magyar határtól.”


„Sokan voltak rosszkor, rossz helyen. Senki sem szúrt, aki meghalt, öngyilkos lett.”


„Tiszteltem, becsültem Marian Cozmát, nyugodjék békében és természetesen az összes az ügyben sértett játékostársát, de az a meglátásom, hogy elõbb utóbb kiderül, hogy saját magukat verték agyon és szurkálták meg, hisz ezek a szegény tisztességes indoeurópai fiúk (ha már az USA-ban lehetnek afroamerikaiak) ártatlanok.”


„Hallgattátok az anyját, a fia nem bûnözõ. Tisztességes bodzaszedõ. Elképzelni sem tudom hány száz bodzafára kellet felmásznia mire össze jött a terepjáró és a lakás ára. No és még annyi pénzecske is maradt, ami szerény megélhetését fedezte.”


SM: ez pedig egy figyelemre méltó zavarkori topic:


„Én roma vagyok. Fõiskolára járok. A következõ a véleményem. Hiába lázadnak egyesek a cigányokkal kapcsolatban. Már késõ ! Hosszú évtizedek alatt kiközösítettek bennünket ebben az országban.
Ma már nem akarunk magyarok lenni. Volt idõ amikor még azzá szerettünk volna lenni. Ma már romák akarunk lenni, a saját hazánkban, itt. Mint látható mi sokkal gyorsabban fejlõdünk, mint a magyarok. Lassan megteremtjük a magunk értelmiségét, és a magunk nyelvét beszéljük. Ebben az országban. Egyre többen vagyunk, és egyre többen leszünk. Hosszútávon mi nyerjük meg a versenyt. Néhány évtized, és mi leszünk a többség.
Nem fenyegetõzni akarok ezzel, csak megállapítom, mint tényt.
Eleinte még egymás mellett fogunk élni mi cigányok és magyarok.
Lassan érvényt fogunk szerezni annak, hogy a cigány nyelvet is elfogadják hivatalos nyelvnek. Mi nagy család vagyunk, és nagyon nagy a közösségi szellem, az együvé tartozás érzése. Nagy a gyermekáldás. A magyarokról ez nem mondható el. Világos hogy mi fog történni. Lassan, és biztosan mindinkább miénk, romáké lesz ez az ország. Mi, vigyázunk majd a magyar kisebbségre. Adunk nekik munkát a saját országunkban.”


SM: És a válasz: „Ha mi, már nem leszünk, akkor a cigányság is hamarosan kipusztul. Mibõl fognak megélni, ha nem lesznek a Magyarok, akik hétrõl hétre újabb segélyekkel támogatják õket?”


SM: Ezt figyeld: „A közelmúltban hallottam egy miskolci statisztikát, mely szerint 2008-ban a Miskolcon született gyerekek 80%-a roma. Tehát 10 bébi közül 2 magyar 8 roma. A mi gyermekeink a mostani bizonytalanságban a második bébit sem merik bevállalni.”



„2009-02-13 18:09
Veszprémi körözés: cáfolják a fõkapitány állítását
Tételesen cáfolja a bíróság az országos rendõrfõkapitány azon állítását, miszerint azért nem tudták a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosság gyanúsítottjai ellen a körözést idõben kiadni, mert nem találtak Veszprémben bírót, aki kiadhatta volna az elfogatóparancsot.
Bencze József országos rendõrfõkapitány az Országgyûlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén, melyen a testület a rendészeti minisztert hallgatta meg, azt mondta, hogy órákkal korábban is kiadhatta volna már a körözést a rendõrség múlt vasárnap a veszprémi gyilkosság elkövetõi után, csak nem találtak rá az illetékes bíróra.
A Veszprémi Városi Bíróság elnöke, Dr. Gyenizse Zsolt azonban tételesen cáfolta a körözés kiadásában való késlekedésre adott rendõrségi magyarázatot.
Elmondása szerint az ügyeletes bíró elérhetõ volt, telefonja igazolhatóan be volt kapcsolva. Ráadásul - más ügybõl kifolyólag - még a bíróságon is tartózkodott. Hozzátette: a bírói ügyeleti beosztást mind a városi, mind a megyei rendõrség, valamint az ügyészségek is idõben megkapják. A beosztáson az ügyeletes bíró telefonszáma és címe is szerepel. Az ügyeletes bíró az eseményrõl a médiából szerzett tudomást, az elsõ hivatalos megkeresését pedig az ügyészségtõl kapta, a késõ délutáni órákban. A rendõrség sem õt, sem a bíróság központi telefonját nem hívta, a portai telefonközpontba nem futott be tõlük hívás - mondta el a városi fõbíró.
Az elfogatóparancsot csak a hivatalos megkeresés után tudta kiadni a bíró, akinek késõbb, már késõ éjszaka újra be kellett mennie a bíróságra - akkor már rendõrautóval - hogy a harmadik európai elfogatóparancsot is kiadja. HavariaPress”


„Honfoglaló magyarok, húzzatok haza! Levédia, Etelköz, mifene... Vissza a büdös nagy õshazába!


Üdvözlettel: Avarkori Lelet”


„Avarkori Lelet,
én még hamarabb ittvótam, úgyhogy teis húzzáhaza.
Mer majd jó belédütöm a mogorva morva miskárolókést.
Szvatopluk Béla”




2009. február 14. Lejegyezte: Wéber Tünde