PACIPÖCCENTÉS


PACIPÖCCENTÉS




Azért, ha lehet, ne tévesszük össze a pacapöccentést a pacipöccentéssel!


Obama, az ominózus, sikertelenre sikeredett kinevezéseirõl önkritikusan bevallotta: elbaltáztam, elszúrtam. Néhány pacapöccentés ez csupán a kezdeti tiszta lapon, amely idõvel - eltûnik. Az öszödi ország gyalázó beszéd, és annak tartalma, viszont nem csupán egy tévedésre, hanem elõre megfontolt hazudozás sorozatra, egy olyan nagy rakás pacipöccentésre világított, amelyben nyakig ül azóta is az egész kormány, volt koalíciós partnerével együtt. A mai napig sem moshatja le magáról ezt a szennyet, aki elkövette. No lám, valamiben hasonlítunk! Így az obamai: „elszúrtam”, és a gyurcsányi: „elqurtuk” közötti hasonlóságról áradozott az USA-sztori után a hazai média. Pedig a hasonlóság csupán annyi, hogy amíg nálunk valami okból szerecsenmosdatás történik, amott a fõnök a szerecsen.


Ha már szagos dolgoknál tartunk, íme egy találós kérdés: miért nem élére esik a tehénlepény-taposóakna? A válasz könnyû: mert akkor elgurulna. Ahogyan Suchmann gurul, gurítódik a közpénzek után. Holott egy magára valamit adó országban a volt Horn-kormány tocsik-pacipöccentésbe lépett tárca nélküli (priatizációs) minisztere (1995. 03. 01. - 1996. 09. 06.) majd bõ egy hónapig ipari és kereskedelmi minisztere (1996. 09. 06. - 1996. 10. 15.) napestig, sõt, évekig mosogathatná a talpára ragadt szmötyit, mégsem léphetne közpénzügyek közelébe.


Nálunk természetesen (?) más a helyzet.


A 2002-tõl regnáló Medgyessy-kormányba nem fért be, de késõbb már a regionális fejlesztésekért felelõs politikai államtitkárként is szerepel, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke. Legutóbb pedig a valamivel több, mint 300 nappal a Pécs Európa Kulturális Fõvárosa nyitás elõtt, amikor a helyi „Vastagbõr” címû lap cikkeiben tallózva kiderül: a városban attól félnek, mi lesz, ha 2010. január 1-én odatéved Pécsre az elsõ turistacsoport? Megtanultuk a leckét, politikusokra nem lehet pénzt bízni… „Pécs 4,1 milliárd forintot kalkulált erre a projektre. Ezzel legalább negyedévet csúszik a projekt, mivel új pályázatot kell kihirdetni, arra pályázni kell, azt el kell bírálni ... és még mindig nem történt 1 kapavágás sem! És gondoljunk bele abba is, hogy a sokszorosan bizonyított pécsi EKF menedzsment honnan is tudná, hogy mennyibe kerül egy ilyen épület felépítése? Lehet, hogy nem is lehet megépíteni 4,1 milliárdból… Bûzlõ, dölglött hal az egész Pécs EKF 2010, de már beindul az agymosás meg a PR kampány, ahol meg is fogják magyarázni, hogy végül is mennyire jó, ha minden elkészül majd 2011-re, mert az utókornak építik...”


És nem fogják elhinni, ki kerül az ügyek élére?


"Suchmann Tamás többek között az akadozó Pécs 2010 elõkészítésében is nagyobb szerepet kap, akit a Kormányszóvivõi Iroda tájékoztatása alapján az egyes országos jelentõségû fejlesztési programok megvalósítására irányuló kormányzati tevékenység összehangolásáért felelõs kormánybiztosnak neveznek ki.
A kormánybiztos ellátja majd többek közt a Vásárhelyi terv továbbfejlesztésével, vagy a Pécs-Európa Kulturális Fõvárosa 2010 programmal kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolását, szükség esetén pedig kezdeményezi a programok sikeres megvalósulásához szükséges intézkedéseket."


Tegnap pedig a hírek szerint: az adósság átütemezést pendítette meg, persze megemlítve azt is, hogy ezt nekünk nem szabad kezdeményezni! Hát persze, ki ütemezne át adósságot, amikor már dörömböl az ajtón a végrehajtó?


Mit ütemezzünk? Most, amikor már Magyarországot a hanta-banda lopcsány-garnitúra katasztrófa sújtotta területté avanzsálta. Jelszavuk: foszd ki és uralkodj! Tamás-bátya kunyhója melegében jól megvannak, elvannak. Odasújtanak, és odanyújtanak, ahova köll.


Azt mondjuk ez tûrhetetlen, védelmi tervet, most, nagyon gyorsan! De összefogás nélkül mindig csak pacipöccentésbe lépünk.





Wéber Tünde