A Népszava Online és a Nyilas propaganda


A Népszava Online és a nyilas propaganda





Érthetetlen, hogy miért, de a Népszava Online nyilas propagandát folytat (mert arra késztet, hogy hajdani, úgynevezett nyilas írók, szerzõk mûveit is elolvassam, hiszen az abban foglaltak igazságát ellenõrizni kell) amikor leírja: „Egyesek szerint nyilas eszmékkel szimpatizáló az a történelem-tankönyv, amely kisebbségi szervezetek tiltakozását is kiváltotta. Az "alkotás" ugyan a tankönyv alcímet viseli, ám a szakértõ szerint ez megtévesztõ, s legfeljebb ’tankönyvnek látszó tárgyról’ beszélhetünk.”


No lám, az egyesek. És mit mondanak a kettesek? És a hármasok? Ez utóbbiakról nincs szó.


A Magyarországi Kisebbségek Pártja - Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (MKP-ÉKE) szervezetrõl viszont igen. Nyilas eszmékkel szimpatizáló és azokat hirdetõ történelemkönyv miatt tiltakoznak ugyanis. Miként említik, hasonló gondolatokat hirdetõ könyvek több korosztálynak is készültek, a legfiatalabbakat célzó kötet a "Történelem 5. osztályosoknak (Alternatív történelem tankönyv 11-12 éves gyermekek számára)" címet viseli.
Szerintük a könyvek hol nyíltan, hol kevésbé egyértelmûen, de a Nyilaskereszter Párt egykori vezetõje, Szálasi Ferenc tanainak téveszméit hirdetik, mert a nyilas-hungarista jellemvonás többek között az is, ha azt sugallják: a világ kultúrájának jelentõs része a magyaroktól ered. Ezt pedig a Szálasi által népszerûsített sumér-szkíta-pártus-magyar azonosságelmélettel próbálják magyarázni. A könyvek olyan kijelentéseket tartalmaznak, hogy a sumér és a magyar kultúra egy és ugyanaz, valamint azt is sugallja, hogy már az egyiptomiak is a magyarok nyelvét beszélhették.


Érthetetlen ez az egész, hiszen a múltunk történetében való kutakodás, kutatás befejezetlen, annál is inkább, mivel éppen az utóbbi idõszak jelentõs genetikai vizsgálati eredménye döntötte el, hogy nincs sok közünk a finnugor eredetkapcsolathoz. Maguk a finnek is, tudományos akadémiájuk nyelvészeinek kihátrálása elegendõ lehetett volna arra, hogy a finnugor származási elméletet mi, magyarok is meghaladjuk. Már csak azért is, mert ez a téveszme egyszer s mindenkorra lejáratódott a nyugati szakmai világ szemében is. Ha megdõlt az elmélet, mi legyen helyette?


Mármost mi legyen a múltunkkal? Mi lenne jó a kisebbségek szervezetének és mit tartana jónak a Népszava Online?


Jelentsük ki, miként az ötvenes években megszokott teória volt, hogy az 1949-es sztálini alkotmány adta meg nekünk a kezdõ lökést a valódi nemzetté váláshoz, eddigi történelmünket pedig, mint szégyenfoltot tisztára kell mosni. Ezután szépen, lassan megszülettek a haladó és a nem haladó, tehát eltiporni való hagyományok. Mindez a régóta, a mára már másfél évszázada dívó finnugor származástan jegyében.


Elnyomott nemzetnek ugyanis nincs, nem is lehet történelme!


Ezért - voltak és még ma is vannak olyan vélekedések, hogy – a primitív szinten, hordaként élõ magyarok, a besenyõk által vert hadként menekülve, futva értek ide, a Kárpát-medencébe, erre kitûnõ stratégiai és életet adó helyre! Ami persze teljes képtelenség.


Most az a helyzet, hogy valami volt, valahogyan mégis csak idekerültek a magyarok, és ezt megelõzõen is volt történetük. Ugye azt nem kéri az NKP-ÉKE, eredet magyarázatként, hogy csak úgy az égbõl pottyantak ide az elõdök. De hát akkor mi a legyen a teendõ és mi a baj?


Csak nem ugyanaz a téveszme ez is, mint ami az Árpád-sávos zászlót tartja nyilas szimbólumnak? Mert, ha ez a téveszme igaz, akkor nyilas a címerünk sávos része, mert a nyilasok ilyen karszalagra tették a jelüket. És nyilas az Országgyûlés, amely ezt a címert elfogadta. És, ha Szálasi szerette a diósbeiglit és én is szeretem, akkor én is nyilas vagyok? Holott Nyilas Misin és Nyilasi focistán kívül más nyilast nem ismertem, és nem a nyilas, hanem a vízöntõ jegyben születtem.


Hogy Szálasi-féle nyilas alapvetés az a verzió, amely azt sugallja: a világ kultúrájának jelentõs része a magyaroktól ered? És, ha igen, valóban igaz a felvetés? Örökre zárjuk el, temessük el ezt a verziót, mert voltak nyilasok, hungaristák, fasiszták, miskapisták? Honnan tudjam, hogy igaz-e ez? Honnan tudjam, hogy valóban ilyeneket mondtak, írtak az említetek? Ehhez el kellene Szálasi Ferenc és nyilas társai mûveit olvasnom. Netán erre szólít fel a Népszava Online?


Ne tegye! Hiába fáradozik.


Nekem már megvan a véleményem az egészrõl, és róluk is.




Wéber Tünde