MAGYARORSZÁG, MINT LEGATYÁSODOTT ÉLLOVAS!


Magyarország, mint legatyásodott éllovas!

Azt már tudjuk, hogy immár Magyarország éllovas a hitelek felvételében. De: van-e joga a kisebbségi kormánynak ilyen fontos döntést hozni, mint az IMF kölcsön? Van-e lehetõség a feltételek mérlegelésére, vagy pártállami diktatórikus módszerek szerint történik ez is?
Pokorni Zoltán alelnök (fidesz) mindenesetre tegnap (október 30.) úgy vélte, az a legkevesebb, hogy az aláírás elõtt a szakbizottságok, illetve a pártok képviselõi megismerhessék és megvitathassák a szerzõdés tervezetét.
(A feltételes módok sorozatából érezhetõ, hogy az ügy immár elvégeztetett. És az is, hogy mi az elvárható, a legkevesebb. És mi a normális?)
Hogyan történhet meg, hogy egy demokratikus (igaz ugyan, hogy csak deklarált) országban a 2006-os választások és a hírhedt öszödi manõver óta az illegitimációval küzdõ kormány és kormányfõ, ilyen, a mûködése utáni idõkre is hatással lévõ, hosszú távú megállapodás (tervezetet?) köthessen? Ennyire kiürült a kincstár? Ezt a teljes legatyásodást eltitkolták, és ezt nem lehet csak a világválságra ragasztani!
A nagy szavakon kívül a Nagy Októberi Szocialista Nemzeti egység összejövetelen sem történt semmi. Szó volt ugyan a nehéz idõszakról, hazai kilátástalanságról, de önmagában a tény, hogy Gyurcsány Ferencet kell az összegyûlteknek hallgatnia, önmagában nehéz helyzet lehetett…. Azon kívül, hogy az MTA épületében kézfogással, amúgy tudományos udvariassággal tudomásul vették egymást a résztvevõk, semmi különös nem történt. Arról sem szólt a fáma, hogy ki, mennyi ideig mosott kezet az aktus után és ebéd elõtt. És persze semmilyen megállapodás nem született, szó sem volt az IMF-rõl, újabb kölcsönökrõl, még drasztikusabb eladósodásról, az ország adósok börtönébe süllyesztésérõl.
Egyébként azt sem tudjuk, kik és milyen szervezetek fújtak harci riadót a forint ellen? Csak azt, hogy megtámadták Magyarországot.
A megtámadás bejelentése más, tõlünk szerencsésebb országban pánik hangulatot idézett volna elõ, ám itthon erre a levél sem rezdült. Hiszen folyamatos megtámadtatásban vagyunk 1526 óta, amely kisebb nagyobb hullámokban ma is tart! Így talán az lehetne e hazában a kedélyeket felrázó hír, hogy elmaradtak a támadások.
De maradjunk a tényeknél.
„Mindenkit meglepett a pénzügyi mentõcsomag nagysága. Úgy tûnik, a kormány egy küszöbönálló államcsõdöt kívánt elkerülni ezzel a „kétségbeesett és valóban szégyenteljes lépéssel” – így kommentálja a történteket a a továbbiakban a fidesz alelnöke.
Államcsõd?
„Simor András szerint Magyarországon az államcsõd bekövetkezésének valószínûsége gyakorlatilag nulla. A jegybankelnök (2008. 10. 16) csütörtökön az M1 Az Este címû mûsorában ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt néhány évben a magyar gazdaság sokat erõsödött - sebezhetõsége ugyan még mindig nagy, de csökkent, és olyan intézmények állnak mögötte, mint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank vagy az IMF.” (MTI)
Két hét sem telik el és itt a hír, micsoda õrült szerencsénk van! Mekkora hitelt kaptunk!
Nézzük csak! 2008. végén kapunk mai árfolyamon 5200 milliárd forint kölcsönt a meglévõre. Az összes adósságszolgálata ennek: 5 év alatt (260 Ft/EUR árfolyamon) 6200 milliárd forint. Ehhez persze még hozzá kell adni, a felvett kölcsönt: az 5200 milliárdot is…
Képzeljük csak el, mi lenne ebbõl az országból Gyurcsány nélkül! Már 6 éve folyamatosan megmondja (köznyelven szólva) a frankót. Mi magyarok megilletõdötten állunk levetett kalapja elõtt. Boldogok vagyunk, hogy az árak, fõként a gáz ára folyamatosan emelkedik (legközelebb januárban, meglehet, hogy ezt a gázt, már volt saját gázmezõnkön termelik ki.) Még boldogabbak lennénk azonban, ha végre õ, és udvartartása elmondaná végre (ha már úgyis mi fizetjük a számlát) az ország helyzetérõl a teljes, valódi, elhihetõ igazságot.
Mert ismét elõkerült a nem is olyan régi, a 2006-os bevált trükk: eltitkolni a valóságot és kész tények elé állítani az országot. A lényeg: a rendelkezésre álló hitel (2010. márc. 31. a lejárat, és 5 év körül kell visszafizetni), mint kinyitogatható spájz folyamatosan csipegethetõ kisebb, nagyobb adag a kisebbségi kormány és pártja, valamint egyelõre titkos liberális partnere részére. Erre elsõsorban túlélésük, de a 2009-es európai parlamenti és a 2010-es országgyûlési választások miatt lesz mindegyikük számára szükség.

2008. október 31. Wéber Tünde