Október 23.-a Kapisztrán Szent János emléknapja is


Október 23.-a Kapisztrán Szent János emléknapja is

Hõseinkrõl zûrzavaros idõk rendetlenségei közepette - elfeledkezünk. Mert október 23.-a nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezõ nemzeti ünnepünk, hanem Magyarország védõszenteje: Kapisztrán Szent János emléknapja is. Õ volt az, aki Hunyadi Jánossal Nándorfehérvárról 1456-ban a török sereget kiûzte.
A várost már nyáron II. Mehmed szultán ostromolta. Õ azonban mindvégig buzdította a harcolókat, akik sikeresen verték vissza a török megszállókat. Késõbb bátor tettre szánva el magát: keresztjét magasba emelve vezette a lelkes keresztes seregét a meglepett törökre. Ezt látva Hunyadi is kitört és az egyesült sereg elsöpörte az ostromlókat.
A pápa a keresztesek gyõzelmének örömhírére rendelte el az „Urunk színeváltozása”
új ünnep bevezetését a katolikus egyház rendjébe. 1690-ben a VIII. Sándor pápa szentté avatta, halála napja 1456. október 23.-a, egyben emléknapja is. A magyar katolikus egyház ma is saját szentjeként tiszteli. Szobra a budai várban látható.
Éppen félezer esztendõ múlva pedig 1956. október 23-án a keresztre feszített Magyarország rohant elõre, hogy példájával szovjet kommunizmus megdönthetõségének reményével Európának példát mutasson. És bár nem jöttek a keresztesek, de jöttek helyette a letipró tankok (miként 18 esztendeje a bankok), de mégis élünk és ezt a hódító sereget is – védõszentünk segítségét is kérve – remélhetõen túléljük.

Wéber Tünde