Libamáj, rókagomba, lazac a kongresszusi menü


Libamáj, rókagomba, lazac a kongresszusi menü

Meglehet, talán unalmas, ha a Gyurcsányiáda kerül valamiként szóba, akár most, a rendkívülinek nevezett pártkongresszusukon, Öszödrõl is szó van. Ne a száját nézzék, amikor azt mondja: megszorítás. A hangját figyeljék, mert minden szavából az bújik elõ: választás elõtti hazug információ és Öszöd.
Mindig és mindig a 2006-os választási hazug információtól és Öszödtõl kell kiindulni. Ez volt ennek az öngyilkos rendszernek a legelsõ nyilvánvaló és legpimaszabb lépése, a legelsõ smutyiság, amit ez a rendszer önhittségbõl, túlzott magabiztosságból önmagának engedélyezett. Azt, amit elviccelt és megbocsáthatónak tartott. Amit a társak, párttársak, koalíciós partnerek (akár javakért, hiúságból, akármiért) elkezdtek védeni, és erre az elsõ alapkõre ráemelték a másodikat és a többit. Azt a hazugságot, amely már nem egyszeri és kivételes aktus, hanem rendszerezett életgyakorlat, sõt csiszolt és virtuóz technika lett. A sokemeletes virtuóz technikával felépült hazugság épület elkészült, addigra pedig már elfelejtették, hogy az egész rendszer egy mélyen-mélyen elrejtett választási hazugság-alapon áll.
Most pedig, hogy az épület falai repedeznek, azt kérik, segítsenek a nemzet. Az a nemzet, azok az emberek, akiktõl az építkezés árát ellopták, minden téglája, minden öntött betoncseppje, habarcs löttyintése azok izzadsága, vére, kórházi folyosókon felejtett haldoklók nyögése, halálverítéke, akiknek a testébõl és vérébõl és izzadságcseppjeibõl ezt a gyilkos, hazug épületet felépítették.
Ne azt figyeljék, amikor azt mondja: újabb és újabb csökkentés. Mindegy, mit csökkent. Mindig valamit, amit nem önmaguktól vonnak el. A kisemberek újabb és újabb ellehetetlenítését nézzék, a meg nem született gyermekek halálmenetelését, a vidéki nyomort, az éj leple alatt kivágott gyümölcsfákat, sírkereszteket, a télen megfagyott embereket, a megélhetési fagyoskodókat és a tomboló egymást tépõ, egymás húsába harapó helyi terrort.
Az MSZP-s összejövetelek, ütemes tapsok helyszíneit, a megbeszélések, összeröffenések, kongresszusok étlapjait nézzék.
Most ezen a rendkívüli kongresszuson, miként a közszolgálati híradó beszámolt róla: rókagomba, libamáj, és lazac volt a menü. Úgy tûnik, számukra a libamáj (5ooo.- forint/kilogramm), lazac (37oo.-forint/kilogramm), rókagomba (37oo.- forint/kilogramm) nem rendkívüli. Hiába na! Ezt szokták meg. Azt mégsem lehet elvárni, hogy a megszokott étrendjük akár egy napra is felboruljon!
A rendkívüli helyzetre való tekintettel történõ bárminemû csökkentést nem önmagukon kezdik.

Wéber Tünde