A SOMLÓI JÉZUS-ÖSVÉNY CSODAFORRÁSA


A somlói Jézus-ösvény csodaforrása
2008. október 5.-én Devecserbe hívják és várják a Somló környéki „Jézus ösvény” zarándokút felszentelésére és megnyitására az érdeklõdõket. A devecseri római katolikus templomban 10-kor kezdõdõ szentmise fõcelebránsa és a zarándokút felszentelõje Julius Janus pápai nuncius. A megnyitó fõvédnökei: dr Mádl Ferenc és Mádl Dalma. (Megnyitóra gyülekezés: a szentmise után a templom mellett.)
A meghívót olvasva és a Jézus-ösvény kifejezésen tûnõdve, arra gondol az ember, hogy életünk Jézus-ösvénye voltaképpen az igazság keresése. Mert ha az Igazság nevében mondják el a múltat, csoda. Ha maga az Igazság = Krisztus hangját halljuk meg belõle, nagyobb csoda. Ennél is nagyobb, ha a jövõ a Bibliából kiolvasható! Ha Jézus szavai szólnak hozzánk belõle.
Még akkor is, ha tudjuk: a Biblia igazságait zsarnokok, kóklerek sora, rá hivatkozva ferdítette el, és akik hallgatták, érzéketlenné, csak az anyagban gondolkodókká váltak. Még akkor is, ha olykor kiferdítették, átfordították, így az ember is megperdült, lelkébõl kifordult. (Többek között talán ez is mai bajaink gyökere.)
Mégis: Jézus Krisztus megmaradt, szól hozzánk, és hogy evangéliumi emberré váljunk, ezt kívánja.
Nem titkoltan evangelizáló célzattal készült a Kolontár-Devecser-Borszörcsök-Somló-hegy közötti útvonalon a Veszprémi Egyházmegyében a somlói bibliai zarándokút is, amely Jézus életének legfõbb állomásain vezeti az úton járót a betlehemi születéstõl a Golgota keresztjéig.
Mód Miklós, devecseri-kolontári plébános a zarándokút megálmodója és készítõje a Família címû folyóirat legutóbb számában elmondta: „A zarándokút 12 kilométeres kényelmes gyalogtúrával, imádságos elmélkedéssel járható végig. Az egyes állomásokon pedig lehetõség lesz arra, hogy megálljanak, megpihenjenek a zarándokok, akár ott éjszakázzanak csoportosan is. Az úton két kiemelkedõ építmény fogadja az érkezõket: a betlehemi barlang és a názáreti szülõi ház… az utóbbi a devecseri paplak udvarán készült el, szálláslehetõség is található itt. A betlehemi barlangnál (Kolontáron) pedig 160 fõs szállás és konferencia központ fogadja az érkezõket.” (További információk: 06-88-224-091.)
Wéber Tünde