ATOM LANTOS


ATOM LANTOS

Emléktáblát kapott szeptember 25-én Tom Lantos a fõvárosi XIII. kerületi Szent István parkban. Egy gépkocsi rossz helyen volt rossz idõben, így „Az emléktábla avatás csúsztatással kezdõdött.”- jelentette a közszolgálati tévé. És valóban: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgymond atomizálta, csúsztatta Thomas Lantost. Azt mondta róla, hogy egyszerre volt bátor magyar hazafi és hû polgára az Amerikai Egyesült Államoknak. A részecskékre való bontás olykor az anyagi részecskékben sem sikeres, hát még, ha egy ember jellemzésérõl van szó.
Lantos Tamás 1928-as magyarországi születésû amerikai kongresszusi képviselõ, aki idén februárban hunyt el, a II.Világháború idején a Raul Wallanberg svéd diplomata védelme alatt álló házban, a Szent István park 25-ös számú házban élt. Ez az épület tehát a béke kicsiny szigeteként mûködött a világégésben. (Hazai, magyar segítség nem is kellett hozzá? Az 1944. március 19.-ét követõ hetekben, hónapokban, tehát Magyarország német megszállása kezdetekor és utána is?) Mindenesetre különös, hogy az akkor 16 esztendõs Tomi, „a nácik és nyilasok ellen harcoló mozgalom tagja volt, kétszer szökött meg a kényszermunkatáborból, majd részt vett az antikommunista szervezkedésben is.” Ez az antikommunista szervezkedés azonban nem zavarta meg abban, hogy az 1947-es akkori kommunista vezetéstõl, Rákositól amerikai tanulmányi ösztöndíjat fogadjon el. 1947-ben emigrált az USA-ba, tudjuk meg életrajzából és késõbb mindig "választott amerikaiként" említette magát, írja róla még a krónika.
A 90-es évektõl nálunk is változtak az idõk. Évtizedekig Moszkvából kaptuk az utasításokat, majd ettõl kezdve a szélirány Nyugatra fordult. A politikai széljárás változásra felélénkültek a már a 80-as években felélénkülõ magyar-amerikai kapcsolatok is. Tom Lantos 2002-ben az áprilisi választásokra, Magyarországra utazott, hogy szüntelen figyelmeztesse azt az országot, amelyet "szülõhazájának" tartott. Kirekesztõnek, antiszemitának, jobboldalinak nevezi Magyarország népét. Pár évvel ezelõtt ezt mondta: "A világ rajtunk tartja a szemét, mert azt nem engedik meg, hogy az új évezredbe ezeréves árnyékokat vigyünk és kirekesszük a kisebbségeket, amelyeknek ugyanolyan joguk van élni itt, a Duna–Tisza közén, mint a magyaroknak." (Ugyanezt miért nem mondta el, amikor Bukarestben járt Ceausescuéknál!?)
S amikor az amerikai magyarok azzal érveltek, hogy Bukarest nem érdemli meg a az amerikaiak által adott kedvezményt, mert a Kárpátok Géniusza nemcsak lábbal tapossa az erdélyi magyarok emberi jogait, de egyértelmûen népirtást folytat, kijelentette, hogy "a magyarok panasza alaptalan". De akkor miért mondta 1985-ben a washingtoni Capitolium lépcsõjén a mikrofonba, mintegy kétezernyi tüntetõ magyar elõtt, hogy "Igazságot Erdélynek, igazságot Magyarországnak!"?
Nem könnyû egy ember jellemzése, pár szóban végképp nehéz. Tény azonban, hogy a miniszterelnöki emlékezõ szavak csak egy pici részét világították meg e valóban érdekes magyar születésû amerikai kongresszusi képviselõ tetteinek, életének. Talán a tábla, amely munkássága, élete emléke, megállítja az arra járót is emlékezésre, és az idõ múlása is segíthet abban, hogy a valódi Tom Lantos állhasson elénk.
.
Wéber Tünde