ÁTLÁTUNK A VITÁN!


Átlátunk immár annak a vitának a lényegén, amelynek a tétje: legyenek, vagy ne legyenek elõrehozott választások. Érvényesüljön, vagy ne érvényesüljön a nép akarata a politikát illetõen…
Három hónap és egy hét választ el minket a naptól, 2008. június 7.-tõl, amikor a csalással megválasztott Kóka János pártvezetõ helyett, újbóli választáson kellett elnököt választaniuk a szabad demokratáknak. Fodor Gábor lett az új elnök, adta hírül az MTI (18.09), de nem ez volt a valódi hír, hanem az, hogy a Fidesz felajánlotta egyeztetési szándékát a párttal, az elõrehozott választások reményében.
A Fidesz szóvivõje közleményében - mintegy indokolva a meglepõ közeledést - azt írta: „A kisebbségi kormányzás ellentétes Magyarország érdekével és tisztességtelen is az országgal szemben. Majd így folytatta: ”A kisebbségi kormányzás miatt egyre mélyül a gazdasági, szociális válság, ezért az ország érdeke az, hogy minél elõbb elõrehozott választásra kerüljön sor.” A párt tehát készen állt arra, hogy egyeztessen az SZDSZ új elnökével az elõrehozott választásról.
Miért érdekes ennek a felemlegetése most?
Mert, Fodor Gábor a liberális párt küldöttgyûlésén a közeledésre válaszként (is) három alapfeltételhez kötötte az elõrehozott választások megvalósítására a Fideszhez való közeledés lehetõségét.
1./ A Fidesz késõbb nem módosíthatja az alkotmányt,
2./ A Fidesz késõbb nem módosíthatja a választási törvényt
3./ A Fidesz késõbb nem módosíthatja az állampolgárságról szóló törvényt.
Ez a lényeg. Volt-e valaha ehhez hasonló antidemokratikus követelménysor az egyik „helyzetben lévõ” párt részérõl a magyar történelemben az ország helyzetét segítõ változások megakadályozására? Van-e nép a világon, amelyik eltûri ezt a nyílt diktatúrát demokratikus jogai ellen?
Ez a három diktatórikus ellentmondást nem tûrõ követelmény a nyílt, vagy a rejtett koalíció statikája. Ebben a három követelményben az MSZP és az SZDSZ egyetért. Szeptember 15.-én is ennek a hármas követelménynek az alapján pendültek egy húron az elõrehozott választások megakadályozására. Tudjuk: késõbb majd ismét el-elvitatkoznak, de azért elvannak egymással.
Meddig hagyjuk?

Wéber Tünde