Világbotrány a köbön!


Az LDD = (liberális demokratikus diktatúra) a legrosszabb, mert szabadon garázdálkodik és így vezeti orránál fogva a társadalom többségét.


Történt, hogy 2007-ben, a szabad demokrata koalíciós partner kezében lévõ magyar egészségügyért felelõs tárca, január 25-26-ra „Egészségbiztosítási reform 2007-2009” címmel nemzetközi szakértõi konferenciát hívott össze a parlamentbe a Világbank, az Egészségügyi Világszervezet, valamint szlovák és holland egészségügyi szakemberek részvételével.


Az Egészségügyi Minisztérium vitaanyaga (mint a konferencia hivatalos háttéranyaga) az „Államreform Bizottság” Egészségügyi Szakmai Munkacsoportja vezetõje: Mihályi Péter összeállításában került a résztvevõk elé. A tanulmány SZDSZ-es szakértõi között megtalálhatóak: Bauer Tamás mellett: Molnár Lajos (akkor még az egészségügyi tárca vezetõje) Csillag István (akkori gazdasági és közlekedési miniszter, mûködési idején csakliztak el hulladékként a folyamatosan vagonhiánnyal küzdõ MÁV vagonparkjából 2ooo darab még felújítható vagont). Mihályi Péter (aki a Magyar Nemzet napilapnak az év tavaszán közgazdászokkal tartott úgynevezett „kerek asztal beszélgetésében” annak a véleményének adott hangot, hogy azok a kisfalvak, ahol nincsenek meg az élet feltételei: szûnjenek meg, a lakók költözzenek el).


Tény, hogy a konferencia az SZDSZ-es egészségügyi vezetés szempontjából fiaskónak számított, mert a Világbank képviselõje a tanulmány anyagát megismerve annak tartalmáról rosszallását fejezte ki, Josef Kutzin (Egészségügyi Világszervezet) pedig kifejtette: nincs logikai kapcsolat az egészségügy problémái és a javasolt megoldás között.


Hogy is lenne?


Hiszen negatív világszenzáció, hogy egy ilyen elöregedõ, az egészségügy kondíciók szempontjából minden nemzetközi összehasonlításban az utolsó, vagy utolsó helyen kullogó társadalomban (az államháztartás hiányára való hivatkozással) 95 százalékon befagyasztották a járó-és fekvõbeteg szakellátásban felszámolható teljesítéseket!


A miniszterelnöknek már akkor, 2007 év elején le kellett volna mondatni az egészségtelen egészségügyi-gügyi vezetõket! Igaz, Molnár Lajos magától lemondott, de helyét államtitkára: Horváth Ágnes foglalta el, aki volt fõnökéhez méltón ment tovább a „lenini”, pontosabban: a „nem lenni” úton. Meg tudjuk-e valaha, hogy hány beteg ember halt meg az elégtelen ellátás miatt, dicstelen mûködésük következtében?


A botrányos mûködést megelégelve, és a március 9-i népszavazás eredményét figyelembe véve (nem utolsó sorban pedig a közelgõ EU-s parlamenti szavazásra tekintettel) kötöttek csak négy hónappal késõbb útilaput a nép ajkán „halálügyi miniszter”-ként emlegetett Horváth Ágnes talpára. Ez indította el a sorozatos SZDSZ-es kormánytagok lelépését és végül a koalíciós szakításhoz is ez vezetett.


Világbotrány a köbön, hogy mindez nem volt elég és ez a párt kezdené újból! És az MSZP tárgyalna velük… Mirõl? Milyen új halálügyi programról?





Wéber Tünde