A budapesti Országos Széchényi Könyvtár dísztermében ma délután megnyíló, Látjátok feleim... - Magyar nyelvemlékek a kezdetektõl a 16. század elejéig címû kiállításon ,,lép színre" a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában lévõ megújult Apor-kódex.


Ebbõl az alkalomból elõször lehet majd együtt látni a Huszita Biblia részeit õrzõ mindhárom kódexet: az Újszövetséget tartalmazó Münchenit, a Bécsit, amely az Ószövetséget, illetve az Apor-kódexet, amely a zsoltárokat tartalmazza.


A negyedik legrégebbi magyar nyelvemléknek számító Apor-kódexet 1877-ben adományozta a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumnak báró Apor Zsuzsanna. Szövegét elõször 1881-ben közölték, majd 1942-ben hasonmását is kiadták Budapesten. A kódex ott vészelte át a második világháborút, 1953-ban került vissza Sepsiszentgyörgyre. A valószínûleg a 15. században készült mûtárgy állaga sokat romlott, magas savtartalmú tintája miatt betûi folyamatosan károsodtak, így megtekintésére eddig csak nagyon ritkán adódott lehetõség.


Az ötszáz éves Apor-kódex restaurálását a 2009-re meghirdetett Magyar Nyelv Éve programsorozat keretében és költségvetésébõl vállalta fel a budapesti Balassi Intézet. A munkálatok költségei 1,78 millió forintra rúgtak, az eredmény pedig Érdi Marianne, az intézet restaurációs osztályának vezetõje, valamint Tóth Zsuzsanna fõrestaurátor több hónapos, Sepsiszentgyörgyön végzett munkáját dicséri.


A Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában lévõ kódex - amelyrõl nemesmásolat és kiállítási anyag is készül, és így a páratlan értékû magyar nyelvemlék a közönség számára is hozzáférhetõvé válik - bemutatásának napja, 2009. október 29-e Vargha Mihály múzeumigazgató szerint nemcsak a Székely Nemzeti Múzeum, hanem az egész magyar kultúra pirosbetûs napja. A világ számára is ,,tapinthatóvá" válik ugyanis az intézmény legféltettebb kincse, amelyet magyar állami pénzen sikerült restauráltatni a romániai szakma egyetértésével és közremûködésével. ,,Az Apor-kódexrõl készült nemesmásolatot és kiállítási anyagokat terveink szerint a 2010-ben megrendezendõ kiállításon a hazai tárlatlátogatók is megcsodálhatják" - jelentette ki Vargha Mihály.


A Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke által megnyitandó kiállítás 2010. február 28-ig látogatható a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban.