A magyar államot szétmarta a korrupció - nyilatkozta Nádas Péter



Forrás:


http://hvg.hu:80/velemeny/20090812_nadas_peter_koln_nemet_lapinterju.aspx?s=2009812nl



Csupán az angol nyelvû Wikipedia említi alábbiakat a Németországban igen ismert és szeretett íróról, a németnyelvû oldal hallgat róla:



Bár szülei a II. világháború alatt illegális kommunisták voltak, és késõbb is részt vettek az államapparátusban (értsd: a Rákosi rendszer alatt), két fiukat mégis megkeresztelték az egyik református templomban…


1958-ban apját – az egyik minisztérium osztályvezetõjét (NB: az 56-os forradalom után) – sikkasztással vádolták, és bár a bíróság felmentette minden vád alól – öngyilkos lett.



Gyurcsány õszödi beszéde után 2006-ban így nyilatkozott Friderikusznak:


„az én véleményem szerint nagyszerû beszéd, retorika egyik csúcsa, beleszámítva az összes nem szalonképes kifejezéseket, amelyeket nem neveznék se obszcénnek se trágárnak, egyszerûen azért nem, mert a helyükön vannak. A stilisztikába nem csak jártas vagyok, hanem van valami kompetenciám is. Ezzel a beszéddel minden rendben van.“



2007-ben átvette a Magyar Köztársasági Érdemrendet attól a kormánytól, amelyet jelen interjújában így jellemez: „Csõdöt mondott a baloldal, ugyanígy a liberálisok is. Valamennyien korruptak.”















Kölner-Stadt-Anzeiger


A magyar államot szétmarta a korrupció - nyilatkozta Nádas Péter



2009. augusztus 12. 12:30 | Utolsó módosítás:2009. augusztus 12. 13:47



Nádas Péter magyar író a Kölner-Stadt-Anzeiger címû német lapnak adott keddi interjúban kifejtette: a korrupció szétmarta a magyar államot, s a romló közállapotok itt-ott már a társadalom alapstruktúráit kezdik ki. Az "A magyar állam immár nem létezik" címmel megjelent interjúban az író kemény látleletet ad a helyzetrõl.



"Az állam nem funkcionál" - nyilatkozta Nádas Péter. "A korrupció szétmarta az államot. Ez a jelenség az elmúlt húsz évben nemhogy gyengült volna, inkább erõsödött. Egy második, párhuzamos gazdasági rendszerré vált. Közben az utóbbi húsz évben az ország fantasztikus technikai fejlõdést élt át, az egész infrastruktúra átalakult. E folyamatban sok lett a tehetõs ember, tehetõs család, kialakult a gazdagok, sõt a szupergazdagok kicsiny rétege. Felépítették cégeiket, házaikat, kastélyaikat. Közben viszont nincsenek utcák, nincs összeköttetés. Ami azelõtt közvagyon volt, tönkrement, óriási az elégedetlenség" - adott képet arról, milyennek látja a rendszerváltás utáni folyamatok jelenlegi állását.


Nádas a Kölner-Stadt-Anzeiger interjújában nem volt kíméletes a politika szereplõivel. "Csõdöt mondott a baloldal, ugyanígy a liberálisok is. Valamennyien korruptak. Itt állunk a parlamenti választások elõtt, és az ember tényleg nem tudja, kire szavazzon. Ha pedig nem megyek el szavazni, azzal csak a szélsõségesek, az ultrák malmára hajtom a vizet."

Arra a kérdésre, hogy a szélsõjobbnak sikerült-e valamiféle forradalmi helyzetet teremteni, Nádas azt válaszolta: egy ilyen helyzet szélén állunk. "A szélsõjobb meghódította a médiát és a közbeszédet. Nem tudok úgy kilépni az utcára, hogy ne lássam, halljam ezeket a borzalmas dolgokat" - számol be tapasztalatairól a német nyelvterületen is ismert és elismert író.

"Kialakulhat egy demokratikus konszenzus a szélsõjobb ellen?" – jött a következõ kérdés. "Jelenleg nem. Már csak azért sem, mert a jobboldali ellenzék szavazatokat akar szerezni" - válaszolt Nádas Péter.



A kérdésre, hogy a jelenlegi demokratikus kormányok jobban tudják-e kezelni a roma kisebbség problémáit, mint a korábbi, a szocializmus éra vezetése, Nádas egyértelmû nemmel felelt.

"Nincs a probléma megoldására koncepció. Romák az elsõk, akik elvesztik munkahelyüket, nincsenek munkalehetõségeik. Vidéken elszigetelve, a falvak szélén, gettókban élnek. A probléma megoldásához virágzó gazdaságra volna szükség, akkor a romáknak is jobban menne. De a jelenlegi helyzetben ez képtelenség" - válaszolt.



Személyére vonatkozó kérdésekre elmondta, õt - Dalos Györggyel, Esterházy Péterrel - "árulóknak" tartják. Nádas minden bizonnyal arra utalt, hogy jobboldali orgánumokban idõrõl-idõre megkapja a "nemzetietlen" jelzõt több írótársával együtt.
De, mint a lapnak válaszolta, elviseli, demokrata volt, és az is marad. A véleményét kifejtette a diktatúra idején is, akkor is úrrá tudott lenni a helyzeten, és most is ez fog történni.