Szecskázik az elit!


Popovits János: "Szecskázik az elit!"


(Értelmiségi erkölcsök - ügynökhálózatok c. körlevél kapcsán)



Mint megállapításom ("történelmi mélységû vesszõparipám") némelyek részérõl ismert: közerkölcseink azért annyira elfajultan különbözõek, mert kiinduló alapértékünk, a közszabadság minden egyes társadalmi résztvevõ értéktudatában többé-kevésbé elsorvadt, sõt agresszív-fondorlatos kisebbségeknél nagyon gyakran szélsõségesen önkényesített. - Történelmi forradalmaink lezárásaként elfelejtettük azt társadalom-szerzõdésileg rögzíteni. (....Nem lenne ennek ideje végre? - Nem akarnánk a szabadság-társadalmát?) - Ezért Befejezetlen Forradalom az 1956-os is!



Tehát ne egy mulasztás felszínes okozatait elemezzük, hanem azt: vajon milyen lehet a közszabadság-értelmezése (az ok, bajaink forrása) az adott személyeknél, csoportoknál!


______________



Egy gyakorlati példa: szerszámkészülékek tervezésénél, hibás mûködési folyamataik vizsgálata közben: lépésrõl-(korábbi mûveleti) lépésekig visszamenõleg, ha kellett egészen az indító lépésig, vissza kellett térnünk! (Német mestervizsgám van e szakágból.)


Az optimalizáláshoz újra fel kellett építenünk az egész folyamatot.



A cél például az, hogy ha a készülékbe elkezdjük betolni a rézlemezt, a végén kiessen belõle mondjuk a kész szemüvegkeret (tömegfogyasztási cikk)... sorozatban, század mm-re egyformák, olcsóbb elõállítási költségek mellett, gyorsabban-pontosabban, mint ha kézzel formáznánk.


Ha közben avagy akár már a megmunkálási lépéssor elején hibák vannak, akkor a készülékbõl a megmunkálási folyamat végén „szecska“ esik ki, nem szemüvegkeret! Úgy is neveztük a problémát: "szecskázik a készülék"...!


Asszociálva más, összetett, több lépéses társadalmi folyamatokra, pl.: "szecskázhat a társadalmunk is", az ajánlott körlevél-témához illõen: "szecskázik az értelmiségünk"!



Persze, a személyes erkölcsök pedig sosem lehetnek egyformák (még egy diktatúrában sem), színesek maradnak szeretetünk (mint a legnagyobb egyéni érték) kivitelezésében. Miért? Azért, mert személyes, belsõ szabadságunk - vigyázat: nem a közszabadság!- (mindkettõ végrehajtási, "szeretet-termelési tényezõ", német üzemgazdász vizsgám van e "szakágból") egyéniségekben nem lehet sohasem teljesen egyforma!!! (Lásd mennyiféle kereszténység-felfogás/gyakorlás - pl. páli vagy jézusi,...- is van, hát még a többi vallás, avagy az ateizmus.)




Csattanóként, nem vicc: a világon elsõként a magyarországi munkaügyi hivataloknak demokratikus állam (csodák-csodájára!) támogatta közszabadság-átképzõ tanfolyamokat kellene indítaniuk a túl jó értelmiségieknek, mert náluk kizárt, hogy jelenlegi társadalmunk gazdaságában, az államigazgatásban csúcsfizetéses menedzseri, elõljárói, fõszerkesztõi állást kapjanak. Tengõdnek-kiszolgáltatottak, munkanélküliek.



Õket már csak a szabadság társadalmának irányítására tudjuk felkészíteni.



Hazafias szolgálatként



Popovits János, a Gondolat-Kör tagja, München, 2008. szeptember 14.