A szebb Jövõért - a méltó augusztus 20-áért


A szebb Jövõért - a méltó augusztus 20-áért
A Magyarok VII.Világkongresszusán négy napon keresztül egy csodának, egy magyar szellemi újjászületésének lehettem a tanúja. Csak köszönni tudom, hogy részese lehettem ennek a felmutatott csodának. Nem tudnék újságíróként, rideg kívül állóként tudósítást írni errõl a rendezvény-folyamról. Nemcsak megfogott, megérintett, de magába olvasztott. Bûvölten álltam és hallgattam a jobbnál jobb elõadásokat, a kiválónál kiválóbb elõadókat. Uram Isten! - ennyi tudás, ennyi reményt adó - évszázadokon át eltitkolt, elhallgatott -ismeret róluk, magyarokról, és ennyi honfitárs, akit ez érdekel. Ekkora szellemi erõ koncentráltan a város szívében.
Széchenyi nem álmodhatott volna szebbet.
Az magyarság és Kelet kapcsolatáról, õstörténetünk kutatásától a Kárpát-medence nyelvi, régészeti, történeti emlékeiig, a magyar Szentkoronáról több vonatkozásban, Trianon újraértékelésétõl 1956-ig, az önrendelkezés európai kérdésérõl, hazánk XX. századi történelmétõl napjaink égetõ problémáinak igaz feltárásáig olyan szellemi koncentrált erõ volt jelen, melynek különleges kisugárzása a döbbenetes tudásmennyiségen túl lelkierõt, felemelkedést, katartikusan magyar hitet árasztott, magyar szívvel és lélekkel az ottlévõknek.
A termek zöme a zsúfolásig megtelt, ültek még az ablakok párkányán is, és a bejáratnál is fürtökben álltak az érdeklõdõk. A szünetekben egymással beszélgettek a jelenlévõk.
S mindez betetõzéseként két könyvet mutattak be, melyet a Világszövetség adott ki angol nyelven a külföldiek számára, hogy igaz ismeretek birtokába juthassanak a világon a magyarokkal kapcsolatban. A magyar szótárt és a magyar enciklopédiát.
Olyan kiemelkedõ eseménysor volt ez, amelyre nagyon régóta nem volt példa. Erõt és hitet adó a talpra álláshoz. Nyílván ezért nem kaphatott kellõ hangsúlyt a híradásokban, hiszen a nemzeti identitástudatot erõsítette, az azt mindenerõvel elpusztítani akaró politikai légkörben. Nyílván ezért nem kap központi támogatást a Magyarok Világszövetsége.
Úgy érzem, hogy a magyar szellemi és erkölcsi megújulás megállíthatatlanul elkezdõdött. Jó volt porszemként részt venni ebben a reményt és hitet terjesztõ fényforrásban.
Köszönet mindazoknak, akik ezt megvalósították, és útjára indították egy szebb, magyar jövõért!
Orbán Éva