24. NYÍLT LEVÉL SLOTÁNAK


Kedves Slota!

Feltételezem, hogy tud ön kedves is lenni.
Azt viszont nem feltételeztem önrõl, hogy nagyobbat tud blöffölni, mint Gyurcsány.
Akkora blöffölést életemben nem hallottam, és nem olvastam politikustól, mint öntõl. Minden elismerésem!
Drága Slota!
Mégis, hogyan tetszik gondolni annak kivitelézését, hogy a magyar hadsereg ejtõernyõvel átlibeg Szlovákia felségterületére? Nem egyszerûbb – és olcsóbb – lenne, ha átsétálnának gyalogosan a határon a katonák? Minek ennyire bonyolítani a dolgokat?
Honnan tetszett venni azt, hogy pontosan százezer magyar katona készül ejtõernyõvel elfoglalni Szlovákiát? Amikor tizenvalahány-ezer fõnyi hadsereggel „büszkélkedhetünk” csupán, és nem úgy, mint önök! Bizonyára az a blöff is öntõl származik, hogy Szlovákia Csehországban, és itt-ott-amott külföldön, egymilliónál több katonát képzett ki azért, hogy 2008-ban elfoglalják Magyarországot.
Most már csak azt várom, hogy ezt az álomtervet feladva, mikor blöfföl akkorát hihetõen, mint politikus, hogy el is higgyem.
Kedves Slota! Ön, azt akarja elhitetni mindenkivel, hogy Magyarország vissza akarja csatolni a Felvidéket? Ezzel egyidejûleg meg elhintik a szót szana-széjjel, hogy önök elfoglalják a jövõ esztendõben Magyarországot a milliónyi lélekszámú hadseregükkel?
Gondol arral, hogy mit szól például a NATO, ha megtudja, hogy ön ilyen – enyhén szólva – mellébeszélõs, amit én finoman csak politikai blöffölésnek gondolok?
Tudja-e kedves Slota, hogy mi lett a következménye a nem diplomatikus fogalmazásának? Például az, hogy már Szlovákiában megint fenyegetik a magyar nyelvû embereket és gyerekeket akkor, ha meg mernek szólalni magyarul egy üzletben.
Tudja-e mi a diplomácia? Elárulom: Az a „szûzlányos” felségterülete a kommunikációnak, ahol fontossá válik egy-egy, vagy több diplomata „szûzlányos” felségterületi kommunikációjának megértése.
Ha ön ezt megérti, akkor kiváló diplomatává válhat.
Kedves Slota, ha nem érti meg, akkor egy extrém idiótaként masírozhat a süllyesztõbe, mert sérteget nemzeteket, és ezzel egyidejûleg az adott nemzetek diplomáciai tûrésküszöbét átlépi.
Tudja, nekünk nincs semmi bajunk a szlovák néppel, és a szlovák népnek sincs baja velünk, de más nemzetekkel sem!
Ön, és az önhöz hasonló politikusok akarják megkerülni a diplomácia útját hangzatos, vagy dörgedelmes szavaikkal.
Ugyan már, kedves uram!
Viharban a politikusokat is éppen úgy elfújja a szél, mint az ejtõernyõsöket.
Végezetül azt kívánom önnek és politikus társainak, hogy teremtsenek olyan nyugodt légkört Szlovákiában, amelyben a különbözõ népcsoportok harmóniában és békességben élhetik hétköznapjaikat és ünnepnapjaikat.

Szõnyi Bartalos Mária
Komárom-Szõny, 2007. október 2.