5. NEM KELLENEK PÁRTOK MAGYARORSZÁGON!



A progresszió (haladás) érvényesítése céljából átalakítanám, átszervezném az ország vezetési rendszerét Magyarországon. Tévednek, akik arra gondolnak az alábbiak olvastán, hogy kormánydöntögetési szándékom van. Csupán látom, hogy itt, sok éve egyhelyben topog az ország, illetve hacsak egyhelyben topogott volna, akkor nem lenne ekkora a baj, mint napjainkban. Mondjuk ki: Romokban hever Magyarország minden szinten. Ráadásul, nem felelõsöket keresek, nem ez a célom! Megoldást keresek az alábbi gondolataimmal, és szeretném, ha mások is megtennék ezt.
Az utóbbi években többször gondolkodtam azon, hogy miért nem nyílik már ki a szemük a nagy tudorjainknak, az okos, tudományokkal foglalkozó embereinknek és a politika kutatóinak? Miért nem gondolnak arra, hogy Magyarország nagyon kicsi ország ahhoz, hogy pártokat a költségvetésébõl finanszírozzon, hatalmas létszámú parlamenti képviseletet tartson fenn.
A progresszió érvényesülését abban látom kishazánkban, ha megszüntetjük a pártokat és az adott HÉT RÉGIÓ képviseletét – régiónként – ÖT-ÖT VÁLASZTOTT KÉPVISELÕ vállalja helyi és országos szinten. Ötük közül egyet minden régióból megválasztanának, aki országos szinten képviselné a régiót. Az országos képviselõk hetente egyszer találkoznának Magyarország mindenkori fõvárosában, megbeszélnék az egyes régiókban felmerült problémákat, átadnák egymásnak tapasztalataikat, és intéznék az országos ügyeket. Például: Régióvezetõk Országos Tanácskozása lenne, amelynek ELNÖKE a héttagú országos vezetõk közül választódna egy esztendõre. Így minden régió hét évenként adhatna egy országos vezetõt. Javasolnák a külképviseletre alkalmas embereket, és tudnának minden országos és helyi megoldandó feladatokról, de irányítanák is azt. A rend és a környezet védelmét, az oktatást és kulturális életet, az egészségügyet, a mûszaki és informatikai fejlesztést, az adózást, vállalkozásokat és egyebeket, minden régió saját maga megszervezné, megalkotná saját ügyrendjét, felállítaná bíróságát, jogi ügyek intézését, elfogadná a régióban mûködõ civil szervezeteket és egyeztetnének országos ügyekben a többi régióval.
Természetesen szükségét látom a települések képviseletének mûködtetésére is.
Lenne országos vezetés is, egy ELNÖK elég lenne, és 20 tag. Idetartoznának a bankok, adóhivatal, a biztosítók, és a bíróságok vezetõi régiónként, az ügyészség veztõje, a rendvédelem országos vezetõje, Alkotmánybíróság vezetõje, Civil szervezetek országos jogi képviselõje, stb…. Tehát olyan szakmai szervezetek, amelyek országos ügyintézést igényelnek. Az ELNÖK részt venne a Régióvezetõk heti országos ülésén és így – mondhatjuk – „naprakészen” képben lenne az ország helyzetérõl minden szinten. A civilszervezetek országos vezetõje és a mindenkori régióelnök szintén tagja lenne ezen országos testületnek.
Magyarország Elnöke pedig kinevezné õket, de népakarat szerint visszahívási joggal is rendelkezne.
Nem a teljesség igényével íródott részemrõl ez a javaslat. Tovább lehet gondolni, mert fontos gondolkodnunk azon, hogy óriási pénzeket felemésztenek pártok, a nagy létszámú parlament, az országgyûlés, a bizottságok mûködtetése, és amint láthatjuk, érzékelhetjük saját bõrünkön, jelenleg romokban heverõ országunkon, veszélybe, és adósságba sodorták a lakosságot, az országunkkal együtt. Kevés létszámú, a civilszféra által ellenõrizhetõ, a lakosság számára is átlátható országvezetési stílus vált szükségessé, amely nem a hatalmi játszmák politikai sötét erdejérõl és erejérõl szól, hanem valóban az országunk és a lakosság érdekeit, haladását, jobb életkörülményeinek megalapozását, megteremtését szolgálja - pártoskodások nélkül.
A pártokat megszüntetném, a parlamentet feloszlatnám, és azonnal felkérnék jogászokat, hogy egy hónapon belül dolgozzanak ki az ország számára kedvezõ, kislétszámú vezetõi rétegre vonatkozó szabályozást, amely vonatkoztatható a régiókra és országos szintre is, de nem ellentétes az Európai Unió egyelõre érvényben lévõ szabályaival.
Kérem a jelenlegi civil szervezeteket, Dr. Morvai Krisztinát, és kollégáit arra, hogy gondolják át javaslatomat, ami bizonyára túlságosan hiányos vázlatnak nevezhetõ csupán, amellyel szertném felrázni azokat az értelmiségi, gondolkodó embereket, akik eddig háttérbe húzódtak, pedig képesek együtt gondolkodni egy egyszerûbb, olcsóbb országvezetési formán, amely nem enged egyeduralmi rendszert, és országunk érdekeit szolgálja.
Kérem a pártok vezetõit, hogy oszlassák fel pártjukat és politikai klubokat, politikai köröket hozzanak inkább létre, amelyeknek ugyan lehet befolyása az ország majdani kis létszámú vezetésére, de csak a népakarat után.
Szõnyi Bartalos Mária
Komárom-Szõny, 2007. február 26.
Megjelent: Nemzeti Hírháló - 2007. február 26.