EGY GLOSSZA KÖVETKEZMÉNYE 1988-BAN


Szõnyi Bartalos Mária

Magyarország









































Egy glossza következménye 1988-ban



Valaki, akinek személyét nem tárom fel, pert indított ellenem a bíróságon 1988-ban, egy enyhe glosszám miatt, amelyben nem írtam ki a nevét, de nagyon szûk körben mégis felismerhetõvé vált a személye. A pert elvesztettem, és fizetnem kellett, de nem is akár milyen formában! Havonta, a felperes élete végéig, de úgy ám, hogy évente az infláció mértékére tekintettel emelt összeget. Nem is akár mennyit! Az akkori bérem 75 százaléka volt az állandó alapdíj + évente az infláció mértékéül elõre megszabott összeg.


11 évig fizettem. Még a rendszerváltás után is, amikor már írhattam kritikát.



A jelenlegi, 2011. január 1-tõl érvényben lévõ média törvény – meglátásom szerint – lehetõvé teszi a fentebb említett, vagy hasonló esetekben az író, illetve újságíró anyagi megsemmisítését. Az író ember vagy rébuszokban ír, vagy nem ír kritikát, ha nem akar a nyakába pert, persorozatot venni. Persze, írhatok elbeszéléseket, novellákat úgy, mintha nem is kishazámban történne, hanem valahol Európában.


Kiskapu mindig van. Csak meg kell találni.


„Átrágva” az új média törvényt, most keresem az írói vénámra szabott kiskapukat ahhoz, hogy megírhassam azt, amit akarok; mert megírom, csak esetleg más formában, mint eddig.



Komárom-Szõny, 2011. január 5.