ELÉD LOP(AT)OM SZEMETEMET


Szõnyi Bartalos Mária


(Magyarország)


*


ELÉD LOP(AT)OM SZEMETEMET


Tavaszi lomtalanítás Komáromban


*



Elképesztõ!


Elképesztõ az a pofátlanság, amit Komáromban, a Szabadság utcában megengednek maguknak „valakik”! Ismeretlenek, akik nem is ismeretlenek, mert nagyon is közeli ismerõsök.


Mindenki szereti, ha az elõtte levõ közterület tiszta, rendezett. Tesz is érte: fát ültet, füvet nyír, virágokat telepít, stb..


Senki nem szereti, ha mások behatolnak a saját portájára, vagy a háza elõtti közterületre odahordják, odahordatják, odateszik, odatetetik szemetüket.


Tapasztalatom szerint ez a napokban megtörtént.


Tavaszi lomtalanítás idõszaka van a városban, az utcánkban is. Kiraktuk szemetünket, a saját portánk elé. Alig maradt valami, mert a mobiltelefonos motorosok, akik bejárják és figyelik a lomtalanítókat, azonnal értesítik kocsis ismerõseiket, hova kell menni. Nos, ez még nem is baj. A gondot az okozta számomra, hogy a megcsappant hulladék másnap reggelre egy jókora halommá vált, mert mások szemetével gyarapodott: idegen sátorlap, ruhák emelték a kupac mennyiségét. Nem tõlünk eredõ egyik sem.


Ma történt, hogy rajta kaptam a „guberálókat”, akik a szomszéd szemetét rakták éppen elénk.


Természetesen kimentem és szóvá tettem. Volt olyan „rendes” a „guberáló”, hogy azonnal visszavitte a kupac egy részét az elé a ház elé, ahonnan származott.


A „guberáló” nem hülye. Nem viszi más háza elé azt a szemetet, ami õt sem érdekli. Hacsak, nem kérik meg rá.


Nos, kedveseim – ez itt a gond! Mert nem szeretem, ha bárki annyira hülyének néz, hogy a saját szemetét elém rakatja, s azt gondolja, hogy nem fog lebukni. Lehet, hogy nehéz tisztességesnek lenni és elfogadni többek között azt, hogy „Mindenki rakja a saját háza elé a saját szemetét”a lomtalanítás idõszakában is, mert az én házam elõtti közterület nem szeméttelep… Kedveseim! Mégis el kell fogadnotok! Ha tetszik, ha nem.


*


Komárom-Szõny, 2010. április 21.


*


http://www.irokilencek.hu