Felszínrôl a gyökerekig


A pénzvilág (1) avagy a politikai intézményrendszer (2) a társadalmi igazságtalanság tényleges okozója?


1.


A"Finanzwelt" túlsúlya lenne a világban uralkodó és egyre növekvõ igazságtalanság okozója, ahogyan azt Stéphane Hessel, az ismert filozófus megfogalmazta? (A kérdés felvetôje: Rôczey J. János, Genf)


A pénzvilág, a Finanzwelt lenne a bûnös, a gonosz?


Kétségtelenül hatalmas, tõkeerõs, gazdasági szektor. Szerkezetébõl adódóan dominál, nem a finánctõke szabad akaratából. Mintha lenne neki ilyen. Az emberi személynek sokak szerint lenne szabad akarata, de egy gazdasági ágazatnak? Esetleg a vezetõjének, ha az egy személy. De akkor megkérdezhetjük tõle, ki bízta meg. Azok, akik pénzüket pénzintézeteknél helyezték el? Tehát mindnyájan. Még az adósok is, akik, hitelt vettek fel, s ezzel ezeket az intézményeket elismerték?


Ki tartozik a Finanzwelt-hez? A banktisztviselõ, a bankigazgató, a portás, a takarítónõ? Hát nyilván mindegyik! Valamennyien felelõsségre vonhatók? S milyen alapon? Mindenki felelõsségre vonható lenne? Nem! Hát akkor ki? S mit vetünk szemükre vagy szemére? Azt, hogy a pénzforgalmat biztosítja, vagy azt, hogy más szektorokkal szemben túlsúlyban van. De ki tehet errõl? Csak Õk: de jelentõségük funkciójából adódik s nem törvénytelenségbõl, becstelen szándékából.


A pénzforgalom nem könnyen áttekinthetõ része gazdasági életünknek, matematikai érzék kell hozzá, matematikai ismeretek, amivel - tudjuk az iskolából - nem mindenki rendelkezik. S mivel nem könnyen áttekinthetõ, minden vád rejtélyes, és ezért elfogadhatónak tûnik a többség számára. Blöff. Sok ilyen könyv jelent meg, állítólagos szakemberek tollából. Maguk is összezavarodtak, gyengék voltak úgy látszik matematikából, logikából.


Bigott ember az, aki ezt a populista szöveget beveszi: "a gonosz és gazdag emberek kezében van a világ"! Hozzá kell tenni azt, hogy legálisnak tartjuk, hogy kinevezzenek. Így került az a "kezükbe".


Kinek az érdeke tehetetlenségünket hirdetni? Azoknak, akik ma jól járnak a társadalmi igazságtalansággal. De ez egy kisebbség.


A pénzvilág azt teszi, amire lehetõsége van törvényes keretek között. Te nem azt tennéd?


Töröljük el a pénzvilágot, akkor tán igazságosabb lesz a világ? Nem! Szegényebb.


A bigott gondolkodásra, a látszat-megoldásra kitûnõ példa adódik különösen ebben a témában.


Ha pénz okozza a bajok okát - mondják - töröljük el a pénzt, s megszûnnek a bajok, megoldódik a probléma. Tényleg létezik olyan mozgalom, ahol cserekereskedelemre akarnak áttérni, s nem pénzzel mérni az áruk vagy akár a szolgáltatások értékét. Cserélnek. Adok egy harapófogót 10 kg cseresznyéért. Lemosom az autódat, te korrepetálod fiamat matekbõl.


2.


Politikai intézményrendszeri helyzetelemzés




1. Tényszerû helyzet: ha az emberek nem kapnak közös, egyértelmû értékrendi kondicionálást (nevelést), akkor még saját nyelvükön sem értik meg egymást.


2. Kultúránk alapvetô hiányossága: nem elég érzelmileg szimpatizálni a legfontosabb társadalmi-jogállami alapértékkel, a közszabadság hordozta emberi méltósággal, hanem nap mint nap ismerni-ápolni is szükséges annak vonatkozásait.


A társadalmi értékrend sorrendbeli pilléreinek (közszabadság, emberhez méltó-szociális létbiztonság, tulajdon) elsôsorban egyetemesen egyértelmû formában és nem csak "nemzeti" módon szükséges megnyilvánulnia. Ez az európai kultúra közös nyelve, a privilegizált tôketulajdon kormányozta állam és a jelenlegi szolgaság-kultúra alternatívája. Magyarán: leendô, a világon legelsô és már valódi demokrácia.



______________________________________



SOS! SOS!, fontos strassburgi irányú* (h)írt fogtam a világ(z)ûrbõl:


És mégis mozog a Föld!



"Elfogatóparancsot adtak ki a kinevezéseket ** szorgalmazó kormányfõk, pártjaik és a tõkés társaságok tagjai ellen. Emberiség elleni bûncselekményekkel: az emberi méltóság meghurcolásával, azaz a polgári mellérendeltség demokrácia- és jogállam-ellenes megváltoztatásával vádolják õket."




Javaslatom: az "anyaországban" kell elôször megteremtôdnie az új, globalizációt harmonizáló,


alternatív társadalmi formának.



Mindenki maga döntheti el, hogy a meglévô valódi, avagy csupán u.n. "nyugati mintájú", átmeneti jellegû látszatdemokrácia ***.




Popovits János, München


_______________________________________________________________________________________


(*) Az Emberi Jogok Európai Törvényszékének székhelye (Europäische Gerichtshof für Menschenrechte)


(**) Minden elôljárói (hatalmi vonatkozású) kinevezés bûncselekmény, mert alapvetôen sérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1. § -ban kinyilvánított ("Minden ember szabadnak, jogokban és méltóságban egyenlônek születik)" polgári egyenrangúságot. - Hatalmi viszonyokat nem demokratikus technikával hoz létre, melyek a szociális igazságtalanság (pl. a jövedelmek elosztása) legfôbb okozói.


(***) Demokrácia klasszikusan = népuralom, gyakorlatilag: a többségi közakarat érvényesülése minden társadalmi szektorban. Technikájában - Bibó megfogalmazása ill. az 1956-os kezdeményezések - bizonyos rétegek mindenfajta elôjogait (lásd ókori görög demokrácia és rabszolgaság, feudalizmus, kapitalizmus) kizárja. Ez mindmáig még sosem létezett.