Politikai zsákutcában



Politikai zsákutcában



Új államrend egyetemes-etikusan, avagy valláserkölcsileg megfogalmazott értékekre támaszkodjon?


Az Alaptörvény tervezet (lásd MSz) egyvalamit végre szankcionálhatna. Úgymint, az emberi jogok neoliberálisan diszkrimináló változatának a gyakorlatát. Ezzel valósíthatná meg annak egyértelmûbb kodifikálását!


Mókuskerékbõl való kilépésünk következtében aztán valódi demokratikus reformok (egyetemes értékrend szerinti társadalmi vissza- vagy újra-rendezõdés) is népszavazásra kerülhetnének. Így pl. a tõkés társaságok, avagy a parlamenti-államigazgatási intézmény demokráciának ellentmondó technikája (lásd elõljáró-hatalmi kinevezések vagy az un. "szabad mandátumok"), azaz a demokratikus ellenõrizhetõség alternatívája.



Ezzel szemben a svájci, együgyû minarettes népszavaztatás kapcsán még: ..." >A félelem rossz tanácsadó<, óvnak a katolikus püspökök, és a pápa is aggódik a svájci vallásszabadságért – mert például Szaúd-Arábia esetében már nincs miért aggódnia, ugyebár.



Az igazság az, hogy az atlantista liberalizmus kettõs játékot ûz: egyrészt a törzsökös európaiakat gyökértelen és vagabund fogyasztókká akarja zülleszteni, másrészt viszont igyekszik feltüzelni a keresztes szellemiséget, hogy retorikai muníciót szolgáltasson a világ (és jelenleg fõleg a muzulmán világ) ellen folytatott permanens angolszász agresszióhoz. Márpedig ettõl a stratégiától a svájciak sem tudják magukat függetleníteni, bármennyire is szeretnék." *



Magyarán a kettõs mércéjû "atlantista liberalizmus" hatása alatt állunk. Ezért nem elég egyszer felhívni a magyarság feltámadó tisztességes erõinek a figyelmét arra, hogy: a Szent Korona eszme alkotmányossága hagyományilag fontos, azonban az igazi rendszerváltoztatáshoz nem lesz megnyugtatóan elegendõ. Sõt, gyakorlatilag csupán másodrangú, mivel (idézek Visszatérés a nyugati emberjogrendbe" c. írásomból):


"...abban van társadalmi visszaesés, hogy a mai politikai intézményrendszeren (belül és kívülrõl) felülkerekedett az elõjogrendszer. Magyarán politika kultúránk és média által terjesztett közgondolkodás elkorcsosulóban van. A világnézeti és oktatási eggyökerû marxista-neoliberális szellemiség, gyakorlatilag a gazdasági "kapitalista" világhatalom, mint a társadalmi "fejlõdés" formájának kisajátítója, kiütötte a demokráciát.


Mikor történt ez meg?



Akkor, amikor az 1948. december 10 -i Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (annak is az elsõ pontjában rögzített közszabadságot / egyenrangúságot) ugyan az államok aláírták, viszont törvényileg az egyenrangúság / polgári mellérendeltség egyetlen megváltoztatási (emberjogkonform) módjának megszegését illetve szabotálását mindmáig nem szankcionált /j -ák! - Miért is kellene arról, saját pártjaik, önmaguk elõjogaival szemben, belátóan lemondaniuk?..." Pedig a kiutat illetõen, most Koppenhágából érkezett számunkra üzenet:



- Úgy kellene élnünk, hogy senkinek se legyenek kiváltságai mások kárára! Bizony egyaránt vonatkozik ez a városok utcáin szemetelõkre, a brazil õ







serdõk leborotválóira, Erdélyben aranyat cianiddal kitermelõkre, avagy akár a Hindukusnál "honvédõ-háborúzókra" is.



Árnyalt emberjogi elvekkel szemben, a "nemzetközi államközösség" az ok helyett az okozatot szankcionálja: az egyenrangúságra törekvõ népek, csoportok, személyek követelését, erõszakos fellépését (lázadását) jogaik biztosításáért. - Mi volt elõbb tehát: az állami terror, avagy a "terrorizmus" ellene? Magyarán: az egyenrangúság megtagadása, avagy a szabadságharc az egyenrangúságért?



A szabadságjogainak birtokában érzõ és gondolkodó (méltósággal rendelkezõ), demokratikus hitû ember ugyanis egyre inkább nem tûrheti a kettõs mércét és a "demokratikus" pártok és államok színjátékát. **



Engedetlenségi reflexünk természetes, ösztönös méltóság-önvédelmi magatartásunk áramkörének biztosítéka. Ha ez kicsapódna, akkor megszûnnénk embernek, magyarnak lenni.


A globalizáció jelenlegi formájában Magyarország számára régóta piros lámpát mutat, hiszen: "csak azok az országok tekínthetõk igazi haszonélvezõknek, amelyek magasabb tudásszinttel és jelentõs anyagi forrásokkal rendelkeznek. Ahol ezek a feltételek nincsenek meg, ott alig van esély a fejlõdésre, így tehát a gazdag és a szegény országok közötti különbség még nagyobb lesz". ***


Ha a következõ választási idõszakban a vezetõk nem lesznek képesek arra, hogy a népnek való megfelelési kényszernek engedelmeskedjenek, akkor az ország végérvényesen politikai zsákutcába futhat.



Popovits János München, 2009. december 18.


________________________________________



* Befejezô idézet Gazdag István: A svájci óra ütött: minarettek kaputt c. írásából. / www.antidogma.hu








*** Beran Ferenc: A gazdaság etika nélkül "bálvánnyá" válhat, Új Ember, 2008.03.23.
** Lásd pl. Politikai élettereink visszaszerzése - David C. Korten: Tõkés társaságok világuralma c .könyvébõl