Balatonlelle 4 napra „világváros” lesz



2011. június 30 és július 3-a között kerül megrendezésre az I. Magyar Világtalálkozó Balatonlellén. A változatos, sokszínû program 12 helyszínen zajlik majd.



A rendezõket két kiemelt cél vezette. Egyrészt civil összefogással összehívni a magyarságot a világ minden tájáról, másrészt határokon átívelõ, sokszínû, kölcsönösségen alapuló kapcsolatteremtés és együttmûködés a nemzeti identitás és értékvilág bemutatásával.



A programok kora reggeltõl a késõ éjszakába nyúlnak majd.



A Vízparti Térre székely kapun keresztül érkeznek a látogatók, ahol jurta sátrakban kiselõadásokat hallgathatnak, miközben a szabadban hagyományõrzõ együttesek szórakoztatják õket.


Innen a Találka Térre vezet az út, ahol az anyaországon kívüli részekbõl, tehát az elszakított területekrõl illetve a világ más országaiból, hazalátogató honfitársaikkal cserélhetnek gondolatokat. Itt található majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség standja is, ahol kérdéseikre választ kaphatnak.



Kiemelt programot képez a megrendezésre kerülõ 12 konferencia. A világtalálkozó célkitûzését leginkább a Magyarsághíd, a Hungarikumok a nagyvilágban és a Magyarságismereti Szabadegyetem képviselik. A reformátusok, a képzõmûvészek, az ’56-osok találkozása is konferencia keretében zajlik.



A Magyar-Lengyel Barátság Napot a soros EU-elnökség átadásának alkalmából rendezik.



Számos egyéb program között választhatnak az ide látogatók. Lesz Magyarok Világszépe verseny, Nemzeti Lovagi Torna Bajnokság, sõt még Magyar Ulti Bajnokság is.



A szervezõk kiemelt figyelmet fordítanak a gasztronómiai különlegességekre, úgy az ételek, mint az italok tekintetében. Ezek színhelye a Kárpát-medence konyhái, a Magyar Ízek Utcája, a Hungarikum Falu, valamint a Bor és Pálinka Falu elnevezésû részeken lesz, ahol minden megkóstolható.



A fesztiválhangulatot neves elõadómûvészek és együttesek színpadi fellépése biztosítja.



A világtalálkozóra látogatók egyedülálló rendezvény részesei lehetnek.



Az utazóknak 50% vasúti kedvezményt biztosítanak.



Orbán Éva