Közhasznú beszámoló a Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért 2010. évi tevékenységérõl


A szervezet alapadatai:


Elnevezés: Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért


Képviselõ: Bicskei Gáborné Orbán Éva


Székhelye: 1102 Budapest, Liget u.35/b


Levelezési cím: ua.


Adószám: 18193996-1- 42


KSH szám: 181193996-9133-569-01


Közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet


A nyilvántartásba vételi végzés száma, kelte: Pk.60478/2007


Nyilvántartási szám: 10297


Támogatható: OTP 11701004-20221067



Az Alapítvány célja :



A magyar nemzet erkölcsi megújulásának elõsegítése, kultúrájának gyarapítása, a nemzet tagjai önérzetének erõsítése. Alapfeladatának tekinti a múlt és jelen nemzeti értékeinek feltárását, ápolását és szükség esetén megvédését. Mivel feladata a nemzeti értékek védelme és közismertté tétele, ezzel összefüggésben kiemelten kezeli a felnövekvõ ifjúság oktatásának és nevelésének kérdését, mert õk jelentik a Jövõt.


A nemzet életében fontos történelmi évfordulókra és témákra cikkekkel és kiadványaival emlékeztet, különös tekintettel a szellemi és erkölcsi megújulásra.


Kérjük, amennyiben fontosnak tartja a fenti célkitûzéseket, és lehetõsége van rá, támogassa az Alapítványt.


A 2010. esztendõben az Alapítvány semminemû anyagi támogatást nem kapott állami és társadalmi szervezettõl, ami rendkívül megnehezítette a tevékenységünket. Véletlenül derült ki, az is, hogy az APEH a SZLKA javára adott 1%-ot nem írta jóvá. Ezt meglehetõsen hosszadalmas és nehézkes ügyintézés követte.



Csak a magunk szellemi erejére támaszkodhattunk. Csak olyan teendõket tudunk jelenleg felvállalni, amelyek nem költségigényesek. A nehézségek ellenére is igyekeztünk az Alapítvány céljainak megfelelni.



Megemlékezések és ismeretterjesztõ munka



- Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 54. évfordulója alkalmából több ’56-os rendezvényen képviseltettük magunkat. Részt vettünk a Corvin köziek kitüntetésén is. Az ’56-os Magyarok Világszövetsége rendezvényein. Koszorúztunk Nagykanizsán az évforduló alkalmából a Nagy-Magyarország emlékmûnél.



- Az interneten az ’56-os Forradalom és Szabadságharcról és más történelmi témában az alapítvány – az évfordulóra - több, megemlékezõ cikket jelentetett meg több internetes honlapon.


- Budán a Vécsey Kollégiumban október 14-én 160 hallgatónak tartott elõadást ’56-ról az alapítvány részérõl az elnök. Az elõadást nagy érdeklõdés kísérte. Igen színvonalas mûsort készítettek a hallgatók. A szereplõk négy Amit ’56-ról mindenkinek tudnia kell c. könyvet kaptak. A meghívó Sipos Polgár Kata a kollégium vezetõje volt.



Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy - a politikai légkör miatt - tanárok féltek, és nem merték az ’56-ról szóló elõadásainkat fogadni.



- A Parlamentben Széchenyi Istvánról sajnálatosan elhangzottak korrigálása érdekében Kéri Edit Széchenyirõl írt könyvérõl „ Mikor tanult meg Széchenyi magyarul?” ismertetést közöltünk, mely az internetes honlapokon, valamint a KAPU folyóiratban megjelent. Széchenyi István gyermekkorától kezdve anyanyelvi szinten beszélt magyarul. Sajnálatos, hogy ebben a témában is mi zajlik.



Együttmûködés más civil szervezetekkel



- Az alapítvány a meghívásoknak eleget téve részt vett a KDNP szervezte Országos Keresztény Civil Szervezetek Fórumának minden rendezvényén, a Parlamentben.


- Jelen voltunk a Havasi Gyopár Alapítvány szervezte módszertani továbbképzésen.



Folyamatos tevékenységünk



Az 55. évfordulóra változatlanul tervezzük az eddig összegyûjtött ’56-ra visszaemlékezõ szabadságharcosok interjúinak kiadását, de változatlanul gond a forrás elõteremtése. Megdöbbentõ az a közöny, és idõnként tapasztalt visszarendezõdés, ami az ’56-os Forradalom és Szabadságharc történetét illetõen napirendre kerül.


Jelenleg is ehhez kérjük a civil társadalom segítségét, mert hivatalosan elküldött, támogatást kérõ - kerületi polgármesterekhez, képviselõtestületekhez, kulturális és oktatási államtitkárhoz írt – leveleinkre többségében elutasító választ kaptunk.


Úgy tûnik, hogy támogatást többnyire liberális, nem kívánatos, sõt kimondottan szégyenteljes alkotások nyerhetnek el, ami a jövõ ifjúságának nevelését illetõen kimondottan káros.


Nyilvánosan is megköszönjük mindazok segítségét, akik munkával, bíztatással az Alapítvány tevékenységét segítették. Kérjük, segítsék a jövõben is a munkánkat, s amennyiben módjuk engedi, segítsék elõ, hogy az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékezõ könyv az évfordulóra megjelenhessen!


Kérjük, támogassa az Alapítványt adója 1 %-ánk felajánlásával, s ha teheti azon felül is,- OTP 11701004-20221067 - mert a tartalékaink teljesen kimerültek.



Budapest, 2011. április 12.


Bicskei Gáborné Orbán Éva s.k.


Kuratóriumi elnök









































































































































































































































Mérleg adatok







2010.12.31.



















EGYSZERÛSÍTETT MÉRLEG



2009 év



Elõzõ év



2010 év



(ezezer Ft.-ban)





helyesbítése





ESZKÖZÖK









Pénzeszköz



297





278



Eszközök összesen



297





278











FORRÁSOK









Jegyzett, induló tõke



200





200



Eredményváltozás



122





97



Pénzügyi eredmény



-25





-19



Források összesen



297





278

















EREDMÉNYKIMUTATÁS



2009 év





2010 év



(ezer Ft.-ban)









BEVÉTELEK









Támogatások összesen:



10







ebbõl központi költségvetési









ebbõl önkormányzati









ebbõl lakossági, egyéb szervezeti, vállalati



10







ebbõl személyi jövedelemadó 1%-a









Közhasznú alaptevékenységbõl származó bevétel









Pénzügyi tevékenységbõl származó bevétel



1







Bevételek összesen:



11





0











KIADÁSOK









Anyagjellegû ráfordítások









Személyi jellegû ráfordítások









Egyéb ráfordítások



36





19



Kiadások összesen



36





19











Pénzügyi eredmény



-25





-19





Budapest, 2011. április 19.