A Jobbik hiteles tájékoztatást vár a West Balkánban történt tragédiáról



Volner János, a Jobbik Rendvédelmi kabinetjének vezetõje és frakcióvezetõ-helyettese 18-án, kedden sajtótájékoztatót tartott a West Balkánban történt tragédia kapcsán.


Köztudott, hogy a hétvégén három fiatal lány vesztette életét a szórakozóhelyen, mind máig tisztázatlan körülmények között.


Sajnálatos, hogy nincs hiteles tájékoztatás a történtekkel kapcsolatban. A rendõrség által adott tájékoztatás és a magukat szemtanuknak valló személyek állításai ellentmondanak egymásnak.


Magukat szemtanúknak mondó személyek késelésrõl, több ember megtámadásáról, és az ennek kapcsán kitört tömegpánikról beszélnek. A hatóságok sajnálatos, de nem tartották fontosnak a közvéleményt ezekrõl a kérdésekrõl megnyugtatóan tájékoztatni.


Közösségi oldalakon fotók jelentek meg, melyeken úgy tûnik, mintha szúrt vagy vágott sebek lennének az áldozatokon, valamint olyan bejegyzések, hogy szemtanúk láttak a helyszínen késelést. Biztosat senki sem tud, mindenki csak találgat.


Volner János kifejtette, hogy olyan jeleket tapasztalnak, mintha a hatóságok el akarnák tussolni, hogy pontosan mi is történt a szórakozóhelyen, de meglehetõsen homályt keltenek a történtekkel kapcsolatban. A rendõrség tájékoztatása nem bizonyult elegendõ magyarázatnak a közvélemény megnyugtatására. Azok a hírek pedig, melyek szerint a szülõk sem nézhetik meg elhunyt gyermekeik holttestét, arra engednek következtetni, hogy esetleg konkrét bûncselekmény is történhetett.


Ezért a Jobbik azt kéri az illetékesektõl, hogy sürgõsen tisztázzák hitelesen, közérthetõen ezeket a híreket. Adjanak egyértelmû magyarázatot arra, hogy mi is történt a szórakozóhelyen.


A West Balkán közel tízszer annyi fiatalt engedett be a szórakozó helyre, mint amennyi befogadására alkalmas a helyiség. Összesen tíz rendezõ jutott a közel háromezer emberre. A biztonsági elõírásokat nem tartották be a biztonsági õrök, amit a videofelvételek igazolnak.


Alapvetõ ellentét van az üzemeltetõk és a tûzoltóság véleménye között, mert az üzemeltetõ a saját anyagi érdekeit nézi, a tûzoltóság pedig a saját, szakmai szempontjait helyezi elõtérbe, és azt vizsgálja, hány perc alatt lehet kiüríteni a helyiséget vészhelyzet esetén. A tûzoltóság 5-6 percet ír elõ biztonsági okokból, és erre megfelelõ számú kijáratot kell biztosítani.


Minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belõle emelte ki Volner János. Magyarországon rossz a hivatalos gyakorlat a rendezvényeket illetõen. Rendkívül nagy a bürokratikus szabályozás a hatóságok részérõl. Noha több jogszabályt is alkottak, azokat bonyolult megfogalmazásban, ezek betartatásáról nem gondoskodnak. Még az illetékes szakhatóság sincs kijelölve, vagy egyszerûen el sem végzi a szükséges ellenõrzéseket.


A Jobbik azt javasolja a kormánynak, hogy sürgõsen alkossák meg a szakmai szempontból is megnyugtató jogszabályokat, hogy ezek alapján az ellenõrzési gyakorlat is kialakulhasson. Ez megelõzné, hogy hasonló tragédiák megismétlõdhessenek. Ehhez a Jobbik felajánl minden szakmai segítséget.


Mivel a sajtóhírek szerint az egyik áldozat vérében amfetamin-származékot találtak, elképzelhetõ, hogy az áldozat nem volt teljesen mérlegelõ-képességének birtokában. A Jobbik többször felhívta a figyelmet a party-drogok gyors és változó terjedésére.


Szeptemberben õ maga már interpellációt nyújtott be a belügyminiszterhez, amelyben kifogásolta a jelenlegi gyakorlatot, miszerint Magyarországon egy- másfél év szükséges, hogy egyes party-drogokat a hatóságok tiltólistára tegyenek, mivel a toxikológusoknak is ismeretlen új drogok kerülnek forgalomba.


Ezekben a kérdésekben nincs helye politikai szembenállásnak, mert életveszélyes lenne.


Összefogást sürgetve azt kérik a kormánytól, hogy mielõbb alkossák meg azokat a jogszabályokat, amelyek


- egyrészt lehetõvé teszik a kábítószer alapanyagoknak a betiltását,


- másrészt minél elõbb intézkedjenek a hatóságok, és tömegesen ellenõrizzék ezeket a szórakozóhelyeket, szükség esetén akár nyálmintás drogteszteket is alkalmazzanak.


Orbán Éva