A kormány tegyen végre a „cigánybûnözés” ellen!


Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselõje sajtótájékoztatót tartott 12-én, errõl a súlyos, megoldásra váró problémáról.


A cigánybûnözés témaköre fõ prioritása a Jobbiknak. Eddig türelmesen vártak a kormány intézkedéseire. Vártunk két hetet, vártunk két hónapot, vártunk fél évet,– de nem történt semmi”- mondta Szegedi Csanád EP-képviselõ. Ezért kívánják ismételten felhívni rá a figyelmet.


Szegedi Csanád kifejtette: A cigánykérdés, és a cigánybûnözés az egyik legnagyobb probléma ma Magyarországon. A két hét alatt rendet teszünk ígéret valójában csak kampányfogás volt. Nem következett be. Felháborítónak, vérlázítónak minõsítette, hogy semmilyen lényegi lépés nem történt a Magyarországot sújtó cigánybûnözés visszaszorítására.


Köztudott, hogy a lincselések és az egymást követõ lincselési kísérletek a cigányokhoz köthetõek. Egy szolnoki újságíró megfogalmazása szerint mindenki tudja nem sváb vagy szlovák falvakban támadnak hordákban az autósokra.


A statisztikák szerint naponta 10-20 olyan bûncselekmény történik Magyarországon, ahol idõs magyar emberekre támadnak. Megkínozzák, és sok esetben megcsonkítják õket, és a vagyonukból is kiforgatják a szerencsétleneket.


Ez ma már nem elszigetelt jelenség. Eddig sokan lebecsülték a cigánybûnözés kérdését, borsodi, észak-magyarországi problémának tartva.


Az elmúlt hetekben, hónapokban, Budapesten is tömegessé vált az olyan bûncselekményeknek a száma, ahol kimondottan öreg embereket kínoznak meg, kifejezetten az õ portáikra mennek be, és bestiális kegyetlenkedésekkel kínoznak meg embereket.


Közismert tény, hogy a tanárok, orvosok, mentõsök támadása, a színesfém tolvajlás, a kábelek villanyvezetékek, vasúti infrastruktúrára, az életek sokaságát veszélyeztetõ szinte már terrorista jellegû bûncselekményeket is cigánybûnözõk követik el.


A Fidesz kormánynak, ha még nem is számolta fel a cigánybûnözést, de ahhoz már mindenképpen hozzá kellett volna kezdenie, hogy az ezt kiváltó okokat kezdje meg felszámolni. Ahogy a szocliberális kormány, õk is a homokba dugják a fejüket, és ez által újratermelik Magyarországon a cigányság által, a szegénységet és a lezüllöttséget.


A megoldás legfõbb problémája az, hogy az Orbán kormány még mindig nem jutott el oda, hogy belássa, legalább beszéljen arról, hogy van cigánybûnözés.


Akkor, amikor a magyar társadalom 90 %-a a felmérések alapján határozottan állítja, hogy Magyarországon van cigánybûnözés, Orbán Viktor a mai napig tagadja, a cigánybûnözés létét.


Szükséges a bajnak a gyökerét megnevezni, a diagnózist felállítani, hogy a problémát meg tudják oldani.


Hazánkban kimondottan rossz a helyzet. Sõt, az elmúlt fél évben tovább romlott. A bûnesetek száma a statisztikák szerint nõtt.


Azt javasolják a Fidesznek, aki az EU-elnökség idején fõ prioritásnak szánja, a roma-stratégia kidolgozását, hogy amennyiben hasznot akar hajtani Európa javára cigány stratégiában, ne úgy álljon ehhez a kérdéshez, mint Magyarországon, mert az ártana.


Szegedi Csanád külön kiemelte és felháborítónak nevezte Kállai Ernõ ombudsman közelmúltban tett nyilatkozatát, mely szerint a közösség elleni erõszak tényállását csak a kisebbségek védelmében szabad használni. Véleménye szerint, ezt a jogszabályt lehet, és kell is alkalmazni az erõszakos kisebbségi csoportokkal szemben is.


Ennek kapcsán kifejtette, hogy a jogszabályi hátteret át kell dolgozni, hogy olyan felháborító kijelentés, mint: - „A magyarok legyilkolására felszólítani, az nem bûn Magyarországon.” – ne fordulhasson többé elõ.


A jelenlegi törvényi szabályozás csak a kisebbségek jogait védi. Szükséges, hogy ezek a jogszabályok, ne csak a kisebbség védelmére, de a többségére is vonatkozzanak.


Mert tény, az igazság az, hogy nem a többség lázad egy szûk kisebbség ellen, hanem egy szûk agresszív kisebbség van a békés többség ellen.


Javaslataik a probléma megoldására:


1./ Sürgõsen el kellene kezdeni a csendõri infrastruktúrának a kiépítését.


2./ A bentlakásos iskolák rendszerének kidolgozását.


3./ Az aktív cigány lakósságnak csak az 1/5-e dolgozik, ezért integrálni kell õket a munka világába. Ha más módon nem sikerül, akkor szociális, pénzügyi értelemben olyan feltételeket kell teremteni, hogy a cigányság kénytelen legyen munkát vállalni.


4./ A bûncselekményt elkövetõ személyekkel szemben pedig újabb szankciókat is szükséges lenne bevezetni.


Aki bûncselekményt követett el, annak a családja, a szociális juttatásokat illetõen pénzben ne részesülhessen. Hasonló logika alapján, ahogy az iskolát nem látogató tanulók szülei természetbeli juttatásként kapják meg a különbözõ anyagi juttatásokat. Remélhetõleg ez is visszatartó erõ lenne.


5./ Természetesen továbbra is fenntartják, a közrendvédelmi telepek európai szintû megvalósítását. Szükségesnek tartják, azt, ahol Európa bármely országában sikerült pozitív lépéseket tenni a cigánybûnözés visszaszorításában, hogy ezeket a mintákat Magyarország is alkalmazza. Ne azon az elven mûködjön, hogy folyamatosan a többségi társadalomnak kelljen alkalmazkodni a kisebbséghez. Amellett, hogy a többségi társadalom mindent megtesz a kisebbség integrálódása érdekében, a cigányság számára is legyenek megszabott feltételek, a saját integrálódásuk érdekében.


Kérdésre válaszolva elmondta, hogy EP képviselõként többször felszólalt a témában. A következõ félévben is nyitottak a párbeszédre, hogy az Európát rendkívül súlyosan érintõ kérdést sikerüljön felszámolni.


Orbán Éva