A változás valójában: adó átrendezés és adóemelés



Volner János, a Jobbik frakcióvezetõ - helyettese és az Országgyûlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának alelnöke hétfõn sajtótájékoztatót tartott a bevezetett, ill. megtartott adónemekkel kapcsolatban.


Volner János szerint a Fidesz korábbi ígéreteivel ellentétben, a kormány részérõl történõ változások lényegében adó átrendezések, és gyakorlatilag adó emelések, melyek a kis-és középvállalkozásokat fogják sújtani. Sajnos beigazolódik, hogy a kormány csak szavakkal védi a hazai kis- és középvállalkozásokat.


Felhívta a figyelmet, hogy az Országgyûlés õszi ülésszaka alatt a fideszes képviselõk többször szóvá tették, hogy a szocialisták kivéreztették az önkormányzatokat. Mára már látható, hogy ha nincsenek is újabb megszorítások, a korábbi nem kívánatos megszorítások megmaradtak, sõt adóemelésre került sor.


Az V. kerületi önkormányzat például az idegenforgalmi adó emelésével, a múlt évi 21 millió forintos bevételnek a 75-szörösét tervezi, amely 1,6 milliárd forint adóbevételt jelent, ami drasztikus.


Az önkormányzatok - az ígéretekkel ellentétben - nem kaptak pluszforrásokat, ezért az építményadót 3,6 %-ra (900-ról 1100.- forintra) emelik. Az építményadó emelése elsõsorban a hazai vállalkozásokat fogja sújtani, és csökkenti azok versenyképességét – mutatott rá az összefüggésre Volner János.


Volner János emlékezetett arra, hogy az új Széchenyi terv elsõ pontja a gyógyító Magyarország, egészségipar támogatását elõtérbe helyezte. Ennek ellentmondanak ezek az adóemelések. A turisztika nemzetgazdasági ágazat, és fejlesztésével, beruházásokkal elérhetõ, hogy külföldrõl bevételeink legyenek, és meg lehetne akadályozni, hogy belsõ jövedelmeink külföldre vándoroljanak. Ezzel szöges ellentétben van az ingatlan és építményadók átrendezése. Mivel a törvény lehetõséget biztosít, az önkormányzatok 30 %-kal emelik meg a vállalkozókra kivetett adót.


Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormánypártok ellenzékben éles kritikával illették az építményadót, most pedig korábbi nézetükkel ellentétben – képviselõi pozíciójukat féltve -, érvényben hagyják azt.


Ezek a gazdaságpolitikai intézkedések a kételyeket erõsítik, elõsegítik, hogy a kormányzat gazdasági téren is elveszítse a hitelét. Az ígéretekkel és a kormányprogrammal ellentétes intézkedések nemzetközi szinten sem tesznek jót hazánknak.


Orbán Éva