Nemzeti radikálisoktól elismerést kapni, hátrányt jelent


A díjazott nem vette át „A hiteles és tisztességes tájékoztatásért” díjat



Új esztendei sajtófogadással egybekötött tájékoztatót tartott a Jobbik. Ennek keretében felavatták a Jobbik sajtószobáját, továbbá "A hiteles és tisztességes tájékoztatásért" díjat szerették volna átadni, az arra érdemesnek ítélt médiumnak.


Vona Gábor tájékoztatójában utalt arra az áldatlan média helyzetre, ami a nemzeti radikális oldalhoz tartozókat sújtja.


Kellemetlen, ünneprontó eseményként értékelte, hogy hiába szerettek volna egy díjat átadni, a hiteles tájékoztatásért.


Kétségtelen, van pikantériája, annak, ha egy párt ad át akár újságírónak, vagy hírszerkesztõségnek, sajtóorgánumnak egy általa alapított díjat, mert könnyen rávetülhet a díjazottra, a párthoz való kötõdésnek a vádja.


Ennek ellenére mégis úgy döntöttek, hogy megpróbálják ezt megtenni. „Õszinte szándék vezérelt bennünket, és nem valami fajta elsõ kitüntetésnek gondoltuk” – mondta Vona Gábor. Áttekintették, hogy a közszolgálati és kereskedelmi rádiók, televíziók, újságok tekintetében melyik volt az a sajtóorgánum, amelyik a legkorrektebbül viselkedett velük kapcsolatban, és parlamenti politikai súlyukhoz mérten megadta a Jobbiknak a lehetõséget, hogy megjelenjenek, ill. megszólaljanak.


Egy kereskedelmi rádiónak ítélték oda a díjat, mely több alkalommal meghívta õket. Noha kemény kérdéseket szögeztek a meghívottaknak, de korrektül lehetõséget biztosítottak a válaszadásukra.


A díjra érdemesnek tartott kereskedelmi rádió - „ A hiteles és tisztességes tájékoztatásért” díjat - félve az esetleges politikai konfrontációktól, nem vállalta, hogy átveszi az elismerést. Azért nem merte a díjat átvenni, mert úgy látják, hogy az veszélyes lehet a számára.


Ebben benne van mind az, mint cseppben a tenger, ami a mai médiaviszonyokat jellemzi - mondta, a pártelnök.


Ugyanakkor ez a díj azt is jelzi, milyen a Jobbik hozzáállása a sajtóhoz. Kormányra kerülésük esetén, nem az alapján értékelik, minõsítik a sajtót, hogyan viszonyul a Jobbikhoz, hanem hogyan viszonyul a sajtó-korrektséghez.


Ezt a díjat hagyományteremtõnek gondolták, és nem mondtak le a tervükrõl. Remélik, hogy jövõre lesz, aki átveszi.


Az átadott sajtóteremben mutatják be a jövõben programjaikat, elképzeléseiket, parlamenti munkájukat. Nem várják meg a parlamenti munka kezdetét, már az elkövetkezõ 1-2 héten reagálni kívánnak több aktuális témára is.


Január 29-én a Sportmax 2 - ben a Jobbik évadnyitó rendezvényt tart. A nagygyûlés keretében színes mûsorral - néptánc, irodalom, Edda koncert - várják az egész országból a jobbikosokat. Az évadnyitóra Vona Gábor értékelõ beszéddel készül, melyben összegzi az eltelt közel két éves idõszakot, és az elõttük álló év feladatait. Szó lesz a Jobbik stratégiai gondolkodásáról, úgy bel, mint külpolitikai értelemben, mert ennek az EU soros elnökség ad aktualitást.


Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MSZP-LMP elõrehozott rendkívüli ülés javaslatát pótcselekvésnek tartják, mely igazán nem befolyásolná az eseményeket. Nem ez alapján fog az alapvetõ, jelenlegi média helyzet megváltozni. Ezt, az LMP-MSZP politikai haszonszerzésének tekintik, és pótcselekvésben, komédiában nem kívánnak se pro se kontra részt venni. Komikusnak tartja, az MSZP-LMP ezzel kapcsolatos cselekvését, valamint azt a tényt, ahogy kétségbe esve próbálja a Fidesz védeni Európa elõtt, ami védhetetlen.


Orbán Éva