Európa az európaiaké!


Izraelnek nincs helye az Európai Unióban!



- címmel tartott sajtótájékoztatót Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke november 9.-én a Parlamentben.



A sajtótájékoztatóra az elõzõ napi EU – Izrael társulási szerzõdés vitája szolgáltatott okot, mely heves indulatokat váltott ki, sõt azt, bizottsági megbeszélés is követte. Úgy tûnik, az országgyûlés padsoraiban a többség nem tartja megengedhetõnek, hogy Izrael külpolitikáját kritizálni merje bárki is a képviselõk részérõl, sõt vannak olyan képviselõk, akik ezt „antiszemitizmusnak” minõsítik.



Az Országgyûlés 2010. november 8-án 287 igen szavazattal ratifikálta az EU tagállamainak és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló euró-mediterrán megállapodást.


A Jobbik frakció egységesen elutasította a javaslatot, az LMP 6 politikusa tartózkodott. A Fidesz-KDNP valamint az MSZP szavazataiból tevõdött össze a 287 igen szavazat.


Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke kedden, a Parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján a Jobbik álláspontját egyrészt azzal indokolta, hogy Izraelnek azért nincs helye az Európai Unióban, mivel "Európa, az európaiaké, és Izrael pedig nem európai ország".

Balczó Zoltán által, az elõterjesztés általános vitájában mondottakat Papcsák és Németh Zsolt államtitkárok "egyértelmûen az antiszemitizmus vádjával illették", amit az ellenzéki politikus kifogásolt.


Felháborító, tudatos ferdítésnek nevezte, hogy Németh Zsolt Izrael állam politikájának kritizálását a "zsidó nép általános elítélésével" azonosította, holott nyilvánvaló, hogy a kettõ


nem téveszthetõ össze.

A Jobbik megítélése szerint Izrael európai-uniós integrációja azért káros Magyarország számára, mert Izrael térnyerését Hazánkban olyan közismert törvénytelen beruházások jellemzik, mint a Sukoróra vagy a Hajógyári „Álomszigetre” tervezett hatalmas építkezések.


Mára már az is köztudott, hogy Simon Peresz államelnök 2007. október 10-én egyértelmûen nyilatkozta, hogy Izrael gazdasági térnyerésének stratégiai célja Magyarország felvásárlása. Izrael a társulási szerzõdéssel az EU teljes jogú tagja kíván lenni, ami hivatalosan is elhangzott.

A társulási szerzõdés elfogadásával – ami megtörtént – teljes mértékû liberalizáció lesz a gazdaságban a két ország között. Értve ez alatt a tõke mellett, a személyek, a szolgáltatások áramlásának, a közbeszerzéseken való részvételnek szabadságát, beleértve a közmûveket is, valamint a vámmentességgel és behozatallal kapcsolatos kérdéseket.

A másik ok, ami miatt a Jobbik nem támogatja Izrael társulását, azok, az emberi jogi kérdések. Izrael a nemzetközi jogon kívül helyezte magát az elmúlt idõszakban elkövetett jogsértéseivel.



A társulási szerzõdés praeambulumában többek között az is szerepel, hogy a felek milyen jelentõséget tulajdonítanak az Egyesült Nemzetek Alapokmánya alapelveinek, különösen az emberi jogok, a demokrácia tiszteletben tartásának, amelyek a társulás valódi alapját képezik. A második cikkely szintén ezt erõsíti meg. Az emberi jogok és demokratikus alapelvek tiszteletben tartása a megállapodás alapelemét jelentik. A Jobbik részérõl felsorolták Izrael állam közel múltban tett jogsértéseit, - a legsúlyosabb a gázai övezetben zajló háború - amelyek világossá tették, hogy Izrael állam gyakorlatilag a nemzetközi jogon kívül helyezte magát több ENSZ határozatot figyelmen kívül hagyva.



Martonyi János külügyminiszter, aki éppen Izraelben tartózkodik, a társulás indoklásaként azt rögzíti, hogy „ez a megállapodás demonstrálja a felek számos nemzetközi kérdésben meglévõ politikai nézetazonosságát, illetve értékazonosságát, több globális és regionális kérdést illetõen.”



Balczó Zoltán ezzel kapcsolatban a következõ kérdést tette fel: „Magyarország és Izrael milyen "nézet- és értékazonosságot képvisel" a regionális kérdésekben?”



A külügyminiszter helyett válaszoló Németh Zsolt államtitkár a vita során nem válaszolt a kérdésére.



Az ellenzéki politikus zárszóként az országgyûlési jegyzõkönyvbõl idézett, felhívta a figyelmet arra, hogy a külügyi államtitkár zárszavában rendkívül veszélyes mondatnak minõsítette azon kijelentését, miszerint Izraelnek nincs helye az Európai Unióban. "Ez nincs túl messze attól a mondattól, hogy a zsidóknak nincs helyük Európában, és Magyarországon" - idézte Németh Zsolt mondatait Balczó Zoltán.


A Jobbik alelnöke ezt visszautasította, valamint azt is, hogy azokat, akik Izrael politikáját kritizálják, azokra rásütik az antiszemitizmus bélyegét.


A Jobbik Izraelt közel-keleti államnak tartja, és szeretné, ha Európa az európaiaké maradna.



Orbán Éva