Az egykulcsos szja-ról és az AB határozatra történõ Fidesz-reagálásról


Jobbik sajtótájékoztató


A Jobbik frakcióülését sajtótájékoztató követte október 28.-án a Képviselõi Irodaházban. Az egykulcsos adóról, az AB határozatra történõ Fidesz reagálásról, és az ellenzék hozzáállásáról ismertették véleményüket. A sajtótájékoztatót Balczó Zoltán, a párt alelnöke, Gyüre Csaba és Z. Kárpát Dániel képviselõk tartották.



Balczó Zoltán, a párt alelnöke kifejtette, hogy a Jobbik nem változtatta meg véleményét a különadóval kapcsolatban. Továbbra is egyetértenek a kormánnyal abban, hogy az elképesztõ, elfogadhatatlan mértékû végkielégítéseket 98 %-os különadóval sújtsák, és azzal is, hogy a rendelkezés visszamenõleges hatályú legyen. Véget kell vetni annak az erkölcstelen gyakorlatnak, hogy a „Lopott holmi nem jár vissza.”



Viszont, nem értenek egyet az Alkotmánybíróság határozatára adott Fidesz-válasszal, az AB jogkörének szûkítésével.



Gyüre Csaba Lázár János bejelentésérõl, miszerint az AB hatáskörét megnyirbálnák, hogy olyan kérdésekben ne hozhasson az AB határozatot, amelyekrõl népszavazást sem lehet tartani, kifejtette, hogy az, a magyar demokráciára súlyos csapást mérne. Egy ilyen reagálás a Fidesz részérõl a „legrosszabb lázálmokat” idézi fel.


A Jobbik nem ért egyet az MSZP és az LMP reagálásával, miszerint kimenekülnek az alkotmányozási folyamatból, és az új alkotmány megalkotását a Fideszre hagyják. A Jobbik álláspontja ellentétes a két másik ellenzéki pártéval. A legkisebb teret sem kívánják átengedni az alkotmányozás rendkívül fontos kérdéseiben a kormányzó pártoknak. A Jobbik ezért bent marad az elõkészítõ bizottságokban a Fidesz ellensúlyaként és kontrolljaként.


Z. Kárpát Dániel az egykulcsos adórendszer igazságtalan mivoltáról, és a Jobbik javaslatáról tájékoztatott.


Kifejtette, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer nem megfelelõen arányos, és ráadásul igazságtalan. Az lenne igazságos, ha a társadalom tortájából akiknek több szelet jut, a közterhekbõl is nagyobb mértékben vegyék ki a részüket. Ezzel az adókulccsal az állam gyakorlatilag a milliárdosoknak juttatja a legnagyobb kedvezményt. Példaként Simor Andrást, az MNB elnökét említette. A jegybank elnökének 4 gyermeke van, fizetését kettõ millió forintban maximálták, ami után eddig 812.000.- forintot kellett adóznia. Ehelyett a következõ évtõl csak 274.000.- forint személyi jövedelemadót kell fizetnie.


A Jobbik sávos adózást javasol az egykulcsos helyett. Kezdeményezi, hogy az átlagos szja-kulcs 12 % legyen, "a jó keresetûek" 20 %-os kulccsal adózzanak, míg az évi 12 millió forint feletti jövedelmekre 32 %-os adót vetnének ki.


A kis jövedelmû családok nem tudják igénybe venni a gyermekeik után járó teljes adókedvezményt. Ezért számukra bevezetnék az un "negatív adózást". Ezzel elérhetõ lenne, hogy azok részesülhessenek támogatásban, akik "nem öt-hat bûnözõt, hanem három-négy - a jövõt illetõen - dolgozó gyermeket nevelnek".


Z. Kárpát Dániel véleménye szerint az adócsökkentésnek gazdaság élénkítõ hatása akkor lenne, ha a hazánkban mûködõ nagy cégek többsége magyar, és nem idegen tulajdonban lenne, valamint ha a multinacionális cégek vezetõi nem vinnék ki évente a sok százmilliárd forintnyi nyereséget Magyarországról.


A Jobbik sürgõsnek és szükségesnek tartja, hogy az EU által engedélyezett minimális 5 %-ra csökkentsék a magyar élelmiszerek ÁFA-ját, illetve a kormány kezdjen tárgyalásokat az EU-val az alapvetõ élelmiszerek ÁFA-mentessége érdekében. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy ez eredményesen járható út, csak akarni és merni kell.


Orbán Éva