Tiszavasvári magyar mintaváros lesz


az összefogás, a rend, a biztonság jegyében



Vona Gábor a Jobbik elnöke bemutatta dr. Fülöp Eriket, Tiszavasvári polgármesterét a sajtó képviselõinek.


Vona Gábor történelmi eredményként értékelte pártja önkormányzati választásokon elért sikerét, melyet hazai és nemzetközi totális ellenszélben kellett megvívniuk. Azt a tényt, hogy a 14.000 fõs Tiszavasváriban a Jobbik polgármesteri címet és képviselõtestületi többséget is szerzett történelmi jelentõségûnek tartja.


Megismételte a választások éjszakáján tett kijelentését, hogy mintavárost szeretnének Tiszavasváriból, amit a Jobbik fõvárosának nevezett.


A települést nem "pártszínûvé, vagy pártmintájúvá” kívánják formálni, hanem egy magyar mintavárossá, a Jobbik programja alapján. A Jobbik ezzel egy olyan lehetõséget kapott a város közösségétõl, hogy irányításukkal a város valóban elindulhat a szebb jövõ felé. Tiszavasvári eredményei pedig egyben tágabb környezetére is kisugárzással lesznek.


Dr. Fülöp Erik polgármester megköszönte a tiszavasvári polgárok bizalmát, és a helyi szervezet munkáját. Szólt arról, hogy bizakodóak az emberek, amit az is bizonyít, hogy volt olyan választópolgár, aki amikor biztos lett a városban a Jobbik gyõzelme, levette házáról az eladást hirdetõ táblát.


Tiszavasváriban a vasárnapi eredmény évek óta tartó folyamat része. Az európai parlamenti választásokon közel ötven százalékot értek el, 1.100 ember szavazott rájuk. Az országgyûlési választásokon már 2.100, míg vasárnap 2.700 választópolgár szavazott a Jobbiknak bizalmat.


Dr. Fülöp Erik a sikert, szakembereik részérõl kidolgozott szakmai programjuknak tudja be. Választási programjuk nem politikai fogásokra, hanem a lakosság által ismert problémákat feltárására épült, és konkrét javaslatokat tartalmaz. A húsz oldalas programfüzet 30 szakember munkája, ami pozitív fogadtatásra talált a szavazópolgárok körében.


A polgármester terve, hogy a településen elõször egy átfogó elszámoltatás történjen, mivel ez a téma jelenleg aktuális is. A városban néhány hónapja korrupciógyanús ügyekre derült fény, jelenleg nyomozás folyik, és ezeknek akár több felelõse is lehet.


Szakmai programjukat 8 témakörben rögzítették.


Legfontosabbnak: a foglalkoztatottságot, a közmunkát, és a mezõgazdasági területet tartják.


Tiszavasvárihoz hatalmas, parlagon lévõ földterületek tartoznak, amelyek átgondolt, tervszerû megmunkálása több területen is komoly eredményt hozna.


A közmunkaprogram keretén belül több munkacsoportot alakítanának ki. Például: önkormányzati intézményekben adminisztratív feladatok ellátására; házi segítségnyújtásra idõs, beteg embereknek; karbantartó csoportot felújításokhoz; köztisztaságot biztosítókat. Legfontosabbnak a mezõgazdasági közmunkát végzõk csoportját tartják, akik nyereséget is termelnének. A földeken megtermelt terményekkel a város intézményeit is elláthatnák, de gondoltak bio termékek termelésére is.


Együttmûködésben gondolkodnak a helyi vállalkozókkal is.


Terveik közt szerepelnek, - mivel az adottságok megvannak - nagyobb mezõgazdasági beruházások is.


Fejlesztések és beruházások területén pályázatokra és helyi összefogásra számítanak. A belvíz és csapadék elvezetõ rendszer problémája kiemelten fontos.


Hosszútávon egészségügyi komplexumot terveznek, ahol a felhasználnák a helyi termálvíz adta lehetõségeket is.


Korábban a város büszkesége volt az Alkaloida Vegyészeti Gyár, ahol jelenleg 300-350 ember megélhetése bizonytalanná vált. Itt fejlesztésekkel további új munkahelyeket kívánnak létesíteni.


Közrend, közbiztonság, köznyugalom


területén siralmas állapotok uralkodnak a korrupció, a cigánybûnözés, de a politikai bûnözés területén is. Térfigyelõ kamerák kiépítését, települési õrség felállítását tervezik. A keleti megyékre jellemzõ uzsora, termény-, fa-, színesfémlopások ellen szigorúan fognak fellépni. Minden törvénytisztelõ embert pozitívan értékelnek, de a törvény ellen vétõket szigorúan felelõsségre fogják vonni.


Oktatás és egészségügy


Területén a halmozottan hátrányos gyermekek elé életpálya modellt kívánnak állítani. 3 éves kortól gyakorlatilag az iskola befejezéséig ellensúlyozni kívánják az otthoni negatív hatásokat. Az oktatási feltételek pénzügyi feltételeit kidolgozták.


Az egészségügy területén úgy a betegeknek, mint az egészségügyben dolgozóknak segítõ kezet kívánnak nyújtani.


További program készült: a kisebbségügy, a környezet- és természetvédelem, valamint a sport és szabadidõs tevékenységek területére is.


Arra a kérdésre, hogy a kampány alatt a még hatalmon lévõ városvezetés próbált- e nyomást gyakorolni a választópolgárokra, a polgármester annyit jelzett, hogy verbálisan megfenyegettek alacsony iskolázottságú, többségükben munkanélküli embereket, de többségüket sikertelenül.


Orbán Éva