Megtagadták a Jobbik kampány videójának közlését



Vona Gábor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szeptember 24-én, pénteken, mivel a közszolgálati média megtagadta a Jobbik kampány videójának közlését ill. bemutatását.


A Jobbik kampány videóját szerették volna a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban elérhetõvé tenni, kifizetve az elõírt árat, mivel szerették volna programjukat, gondolataikat eljuttatni a magyar választópolgárokhoz, hogy segítsék õket a döntésben.


Mind a Magyar Rádió, mind a Magyar Televízió ezt a jogukat ill. lehetõségét a Jobbiknak visszautasította.



A 30 másodperces kis reklám fõ üzenete az élõsködés felszámolására épül, ami Magyarország egyik legfontosabb problémája.



- A filmben egy édesanya a kisleányával éppen hintázás közben a bankok élõsködésérõl beszél.


- Egy dolgozó ember a politikus-bûnözõk élõsködését teszi szóvá.


- Egy fiatal leány a közbiztonság kapcsán a cigánybûnözés ellen emeli fel a szavát.


- Végül egy vidéki gazdálkodó a multinacionális cégek erõfölényét kritizálja, és a magyar árúk, termékek eltûnését a polcokról.



Ez az a reklámfilm, ami kiverte a biztosítékot mind a magyar rádió, mind a magyar televízió stábjánál, és ami nem kerülhet adásba.



Kifogás volt, hogy



- Az „államalkotó kisebbség” személyiségi jogait sérti a Jobbik kampány filmje: a cigánybûnözés kifejezés az, ami ezt megvalósította. Ezért gyûlöletkeltésre alkalmas a Jobbik kampányfilmje.


- A másik kifogás a Jobbik magyar árúkkal kapcsolatos kritikája ami „tudatos félrevezetés” lenne.


Ezek miatt ütközik azokkal az elvekkel, szabályokkal, amelyek miatt a kampányfilm nem levetíthetõ.



Jobbik kifogásolta ezt az intézkedést, de megvalósították az öncenzúrát, kisípolták a kifogásolt kifejezéseket, és az ezzel kapcsolatos új verziót ismét eljuttatták.


Erre azt a „nyegle és cinikus” választ kapták, hogy ebben a formában sem sugározható a Jobbik kampányfilmje, mert az üzenet így is egyértelmû, és „kiderülhet, hogy mire gondol a Jobbik”.


Nyilvánosság elõtt már oly sokszor elhangzott ez az üzenet, hogy nincs értelme a kisípolásnak. Valamint nem egyértelmû, hogy ki cenzúrázott?!



A Jobbik mind a két változat – eredeti és vágott - elutasítása miatt az OVB-hez fordult. Bíznak abban, hogy ezt az elképesztõ helyzetet rendbe teszi az OVB.



Véleményük szerint jogtalanul korlátozzák a Jobbik politikai nézeteinek a közlését, ami egyértelmûen a legalapvetõbb demokratikus jognak, a véleményszabadságnak a nagyon durva, - az elmúlt 20 évben példátlan - megsértése.


Politikai párttal az elmúlt két évtizedben még nem fordult elõ, hogy egy választási kampány hajrájában így korlátozzák.



Az inkriminált kifejezést, a cigánybûnözést nem a Jobbik találta ki. Számtalanszor hangsúlyozták, hogy ez a kifejezés nem egy kollektív ítélet a cigánysággal szemben, hanem egy kriminológiai fogalom, ami azt jelenti, hogy vannak a cigányságra speciálisan jellemzõ bûnelkövetési formák. (termény-, fa-, színesfém- tolvajlás, tömeges családi verekedések, stb). A fiatalkorú bûnözés, sem vonatkozik minden fiatalra.



Vona Gábor kifogásolta a tájékoztatás módját is, ami sértõ volt.


- Nem kaptak érdemi tájékoztatást.


- Az érvelésbõl kiderült, hogy egyeztettek a válaszadásról. Ugyanazokat a kifogásokat mondták a rádió és a televízió részérõl.


- Az MTV kommunikációs igazgatója például etológiai fejtegetésbe bonyolódott, miszerint „a szúnyog nem élõsködõ, parazita, a rendszertani besorolása szerint, hanem rovar”.


- Elképesztõnek tartják, hogy ma, a Ma reggel mûsorában megkérték Dúró Dorát, a Jobbik képviselõjét, hogy errõl a kérdésrõl ne beszéljen.



Vona Gábor utalt arra, hogy az országgyûlési választások kapcsán a Jobbikot több párt is folyamatosan szélsõségezte, és neonácinak nevezte, ezt megjelenítette a plakátjain, videóin. Akkor hol volt a Magyar Rádió és Televízió részérõl az érzékenység, hogy közel egymillió embert sértenek meg?



Egyértelmû a kettõs mérce alkalmazása. Elkeserítõ, hogy ez a tendencia milyen mértékben érvényesült. Az MSZP-s médiauralom után most sem közszolgálatiság, hanem egy Fideszes médiauralom körvonalazódik – mondta Vona Gábor, amit statisztikai összegzéssel is alátámasztott.



A Jobbik sajtós munkatársai a Déli krónikát és az MTV1 esti Híradóját követték nyomon.


2010 május 17 – szeptember 16 között az alábbi összesítés született, ahol a pártok képviselõinek megszólalási számát hasonlították össze.



Déli krónikánál - MTV1-nél



Kormány: 84 - 175


Fidesz: 55 - 127


KDNP: 5 - 15


MSZP: 23 - 76


Jobbik: 4 - 20


LMP: 16 - 28


Független: 3 - 8



alkalommal kapott lehetõséget a megszólalásra.



A Déli krónika 190 alkalmát tekintve a statisztikai megoszlás:


a kormánypárti megszólalások 75,79 % mellett az MSZP 12,11 %, az LMP 8,42% a Jobbik 2,11 %, független 1,53% jelenléthez jutott.



MTV1 esti Híradó 449 alkalmát tekintve a statisztikai megoszlás:


Kormánypárti megszólalások 70,60 % mellett az MSZP 16,93%, LMP 6,24 % független 1,78 %, Jobbik 4,45 % volt jelen.



A helyzet egyértelmû. A Jobbikot folyamatosan igyekeznek hátrányos helyzetbe hozni, a médián keresztül is próbálják mérsékelni a népszerûségét.



Orbán Éva



Megj.


Az MTV szeptember 23-án közzétett álláspontja szerint "a jelölõszervezetek, jelöltek olyan politikai hirdetés közzétételét nem kezdeményezhetik, amely világnézetet, nemzeti vagy etnikai hovatartozást, az emberi méltóságot vagy valamely más személyiséghez fûzõdõ jogot sértõ elemet tartalmaz".(MTI)


*Az OVB a panasszal formai hibára hivatkozva (nem volt a székhely megnevezve) a bejelentéssel érdemben nem foglalkozott.