A parlamenti képviselõk kirívó kedvezményei ellen a Jobbik tiltakozik
2009 márciusban fogadták el azt a törvénymódosítást "saláta törvénybe ágyazva”, a figyelmet elterelve, miszerint az országgyûlési képviselõk a akár öt évvel hamarabb is elmehetnek nyugdíjba, mint bármely más – egész életét munkában töltõ - járulékot fizetõ magyar polgár.
Ráadásul további kivételezettként – ha ezt igénybe veszik a képviselõk, akik olykor még polgármesterek is - nem a korkedvezményesek számára elõírt 8 százalékkal csökkentett nyugdíjat, hanem a teljes nyugdíj összeget megkapják.
A Jobbik, miután ez most derült ki, tiltakozik az országgyûlési képviselõk kedvezményes nyugdíjazása ellen, és az ezt biztosító jogszabály mielõbbi megváltoztatását sürgeti.
Z. Kárpát Dániel országgyûlési képviselõ pénteki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a salátatörvénybe ágyazott "Gyurcsány-féle rendelkezést" gyakorlatilag elhallgatták a közvélemény elõl.
A Jobbik nem a politikusoknak, hanem
- egyrészt a 3-4 gyermeket vállaló szülõk számára tenné lehetõvé a korkedvezményes nyugdíjazást,
- másrészt úgy alakítanák át a magyar nyugdíjrendszert, hogy a többgyermekes családokban már felnõtt, dolgozó gyerekek személyi jövedelemadójának egy része az úgynevezett "szülõtartási életjáradék” formájában közvetlenül a szülõk nyugdíját gyarapíthatná.
Szükségesnek tartják a rokkant-nyugdíjak felülvizsgálatát is. Példaként említette, hogy
amig Szlovákiában 37 ezer ember jogosult rokkant-nyugdíjra, addig Magyarországon közel 800 ezer ember kap hasonló lehetõséget. A rokkantsági nyugdíjra valóban jogosultaknak viszont, megfelelõ rokkant-nyugdíjat kellene biztosítani.
Orbán Éva